Sopor och avfall

Genom att hantera vårt avfall på ett ansvarsfullt sätt kan vi alla hjälpa till att skydda vår miljö, både inom området och i större sammanhang. Rätt sophantering bidrar både till större trivsel och till lägre kostnader för boendet. Tänk på att slarv och nonchalans med sopor och annat avfall kräver extra arbete och resulterar i ökade kostnader för föreningen.

Det är viktigt att:

rätt avfall läggs i rätt kärl
kartonger plattas till ordentligt innan de slängs
hushållssopor paketeras i soppåsar, plastkassar eller liknande, som för att undvika dålig lukt skall vara väl förslutna innan de slängs.
Kasta inte soporna från dörröppningen utan gå in och lägg avfallet i respektive kärl.

Var också försiktig med vad du häller ut i avloppen. Matolja och kattsand är exempel på produkter som med tiden täpper igen våra avlopp. De får därför inte spolas ner i toalett eller diskho. Överbliven matolja och stekfett i mindre mängder kan torkas med papper. I större mängder kan den till exempel förpackas i ett gammalt mjölkpaket för att därefter slängas med hushållssoporna. Med dessa åtgärder undviks stopp i ledningar och stamrör.

Föreningen har valt att inte längre ha något grovsoprum. Du ansvarar själv för att frakta dina grovsopor till en återvinningscentral. I Lunds kommun behöver privatpersoner inte betala för inlämnat avfall och återvinningscentralerna både på Gunnesbo och på Gastelyckan har öppet alla dagar utom fredag. Om du har bytt ut kyl eller frys kan du kontakta Lunds Renhållningsverk för hämtning. En detaljerad sorteringsguide samt aktuella öppettider för återvinningscentralerna finns tillgängliga på Lunds kommuns hemsida (www.lund.se).