Info och trivselregler

Föreningen

HSB Brf Värpinge i Lund uppfördes under åren 1990-1991. Entreprenör var Harald Nilsson Byggen AB och arkitekt Evert Olsson. Föreningen omfattar 91 lägenheter av varierande storlek, 2-5 rum och kök, 65-119 kvadratmeter.

Området består av sex olika gårdar, med marklägenheter i 1-2 våningsplan. Under varje tvåplansbyggnad finns en gemensam källare. Till varje lägenhet hör källarförråd, uteplats och garageplats.

Föreningen har två gemensamma tvättstugor. I området finns fyra soprum och ett för elektronikavfall samt en plats att slänga trädgårdsavfall. Det finns också en kvartersgård som föreningsmedlemmar får lov att hyra. Fem av föreningens lägenheter på gård 4 fungerar som förskola, som drivs av Lunds kommun.

Styrelse
Föreningens intressen tas tillvara av en styrelse som väljs av medlemmarna på den årliga föreningsstämman. Stämman hålls enligt stadgarna senast i juni månad.

Uppgifter om aktuell styrelse, valberedningrevisorer finns på anslagstavlan utanför kvartersgården på gård 3 och på föreningens hemsida.

Styrelsen sammanträder normalt en gång i månaden. Har du något ärende som styrelsen bör behandla kontakta vicevärden eller någon i styrelsen. Meddelanden kan även lämnas i brevlådan som är placerad utanför kvartersgården. 

Frågor som du anser ska tas upp av föreningsstämman lämnas till styrelsen i form av skriftliga motioner som måste vara inne senast 31 mars för att komma med på stämman.

Förvaltning
Föreningen har avtal med HSB Skåne om ekonomisk förvaltning och fastighetsförvaltning. Sedan har föreningen också avtal med Samhall gällande fastighetsskötsel och trädgårdsskötsel.

Felanmälan
Görs till vår vaktis från Samhall 0725 98 45 03

Vicevärd
Med start hösten 2022 utförs vicevärdens tidigare uppgifter av föreningens förvaltare från HSB tillsammans med vaktis från Samhall. 

Årsredovisning
Uppgifter om föreningens ekonomi och förvaltning finns i vår årsredovisning.

Fastighetsförsäkring
Bostadsrättsföreningen är försäkrad hos Länsförsäkringar. Försäkringen gäller dock inte som personlig hemförsäkring för enskild medlem utan är en fastighetsförsäkring. Varje bostadsrättsinnehavare bör utöver hemförsäkringen ha ett tillägg för bostadsrätt

Betalning av månadsavgift
Enligt föreningens stadgar ska boende betala månadsavgift i förskott senast sista vardagen innan månadsskifte.

Avier på månadsavgifterna skickas ut av HSB Skåne fyra gånger per år. I brevet  som kommer med posten ligger avier för tre månader. Möjlighet finns att få  avier i Kivra eller som E-faktura till internetbank. Betalningsuppgifter ligger också på Mina Sidor HSB Skåne: hsb.se/skane. Autogiro kan vara ett bekvämt sätt att sköta betalningarna på.

Frågor om aktuell månadsavgift besvaras av HSB Skåne Kundtjänst 046-210 84 00.

Vid försenad betalning av månadsavgift skickar HSB Skåne inte ut påminnelse till boende. I stället går information om saknad betalning automatiskt till inkassobolaget Ropo Capital som sänder ett kravbrev till boende.

I inkassobrevet ställs krav på betalning av månadsavgift plus dröjsmålsränta plus en avgift för inkasso på 180 kr.

Frågor om månadsavgift som gått till inkasso ställs till Ropo Capital 010-174 01 90.

Är kravet i inkassobrevet felaktigt – meddela Ropo Capital!

Stämmer kravet i inkassobrevet – betala hela beloppet till Ropo Capital!

Betalas inte hela beloppet i inkassokravet från Ropo Capital kan ärendet komma att gå vidare till Kronofogden där nya kostnader tillkommer. I allra sämsta fall kan slutresultatet bli betalningsanmärkning, uppsägning och tvångsförsäljning av lägenhet.

Andrahandsuthyrning
Styrelsen beslutar om andrahandsuthyrning efter ansökan från bostadsrättsinnehavaren.

Uteplats
I anslutning till varje lägenhet finns en uteplats som disponeras av bostadsrättsinnehavaren men tillhör föreningen. Det finns möjlighet för lägenheter utmed cykelvägen i områdets västra del att bygga skärmtak över uteplatsen.Godkännande av närmaste grannarna och styrelsen krävs.

Tänk på att förändringen också kräver bygglov.

Vill ni bygga trädäck över befintliga plattläggningen, eller sätta upp en markis, rita då en skiss och kontakta vicevärden. Godkännande av närmaste grannarna och styrelsen krävs. Bostadsrättsinnehavaren står för kostnader för både byggande och underhåll.

Uppsättning av parabolantenn kräver tillstånd från styrelsen.

Lägenhetsförråd i källare
I källaren till huset du bor i finns ett låsbart förråd som hör till din lägenhet. Vissa förråd har en märkning som innebär att där finns ventiler för vårt värmesystem som måste vara tillgängliga för föreningen och att hänglås därför bara får bytas av vicevärd och boende tillsammans.

Allmänt utrymme i källare
q  I cykelrummet ställer vi cyklar

q  I barnvagnsförrådet har vi barnvagnar, cykelkärror och trehjulingar

q  I trädgårdsförrådet finns föreningens gemensamma trädgårdsredskap, gräsklippare och korgar som alla boende får använda för skötsel av vår utemiljö. Här kan vi också i mån av plats ställa våra trädgårdsmöbler och grillar för vinterförvaring

Tanken är att förvaring i allmänna utrymmen bara gäller våra saker som är funktionsdugliga och faktiskt används. I övrigt utnyttjar vi våra egna lägenhetsförråd. Styrelsen kan vid behov ta initiativ till rensning av allmänna utrymmen. Då uppmanas alla boende att märka sina saker. Det som styrelsen väljer att plocka bort förvaras under sex månader i en särskild lokal som föreningen har och slängs sedan om inte någon boende hör av sig och hämtar sina saker.

Hyr lokal
Kvartersgården vid torget, gård 3, kan hyras av föreningens medlemmar för till exempel kalas eller övernattning, kontakta ansvarig för uthyrning om vilkor och priser.

Garage
Till varje lägenhet hör en plats i något av de två parkeringshus som tillhör föreningen. Avgiften för den obligatoriska platsen ska läggas till lägenhetens ordinarie månadsavgift. Parkeringshusen förvaltas av två samfällighetsföreningar. På parkerings­platsen får inte förvaras däck eller annat material.

Bilfritt
Det är inte tillåtet att köra eller parkera sin bil inom Brf Värpinges område. Undantag kan göras för transport till och från lägenhet av skrymmande eller tunga saker. Tänk på att eventuella räddningsfordon alltid måste ha möjlighet att ta sig fram.

Idrott och kultur
I källaren till gård 3 finns pingisbord och lite motionsredskap samt bibliotek som alla boende får använda.

Ventilationssystem
Ovanför spisen finner ni ett ventilationsaggregat som är en del av det ventilations­system som förser varje lägenhet med till- och frånluft. I ventilationsaggregatet finns två filter som regelbundet byts av föreningen anlitad hantverkare. Vid frågor kontakta vicevärden.

Kabel-TV och bredband
q  Föreningen har gruppavtal med Tele2 gällande TV HD Bas digitala kanaler och Tele2 Play.
q  Föreningen har avtal med Telenor om bredband 150/250 Mbit fiber.
q  Avgifterna ingår i månadsavgifterna för våra lägenheter. 

Hemsida
Föreningen har en hemsida som du når via hsb.se/skane/brf/varpinge

Tvätt
Det finns två gemensamma tvättstugor i föreningen. Tvättstugorna hittar man i källaren på gård 1 och gård 5. Bokning av tvättid görs på digital tavla utanför respektive tvättstuga eller via app i mobilen. Vill ni tvätta mattor finns det en tvättmaskin för detta ändamål i tvättstugan på gård 5. I tvättstugorna finns det anslaget regler och tips för tvätt och skötsel av våra maskiner. Tänk på att städa tvättstugan efter avslutat tvättpass. Upptäcker du något fel på utrustningen meddela vicevärden.

Sopsortering och trädgårdsavfall
Det finns totalt fyra soprum i vårt område placerade på gård 1, 3, 4 och 5. Vid gård 2 finns ett särskilt soprum för elektronikavfall, där förvaras också vagn, stege och skottkärra för utlåning.

Tänk på att placera soporna i rätt kärl så undviker vi extrakostnader p.g.a. att återvinningen försvåras. 

Inom Brf Värpinge sopsorterar vi i följande kärl:
q  Matavfall

q  Plast både hård- och mjukplastförpackningar

q  Färgat glas

q  Ofärgat glas

q  Kartong

q  Tidningar allt som går att bläddra i

q  Batterier

q  Metallförpackningar

q  Restavfall

q  Lysrör och glödlampor slängs i soprummet gård 3 och 5

q  Elektronik slängs i soprum gård 2 märkt Elektronikavfall, men bara hanterbar storlek inte vitvaror som kyl och frys! och pga tekniska skäl inte tjock-tv eller gamla datorskärmar modell tjock-tv.

Två gånger om året tillhandahåller föreningen en container för grovsopor. OBS! inte farligt avfall eller elektronik! Efter jul finns även en container för julgranar. Platsen för container är alltid torget.

Trädgårdsavfall lämnas på den uppsamlingsplats som finns intill gård 4 vid cykelvägen mot lekplatsen. Avfallet transporteras bort för kompostering.

Övrigt
q  Det är viktigt att ta hänsyn till omkringboende, även om man inte alltid har samma åsikt.  Att stämma av och informera när man tänker göra något som kan påverka de närmsta grannarna är något vi alla tjänar på i längden.

q  Hundar och katter är trevliga husdjur som uppskattas av många. Tänk dock på att det finns människor som är rädda för hundar och kattlort i rabatten uppskattas inte av någon.

q  Varje lägenhet är försedd med en eller två brandvarnare. Det är bostadsrättsinne­havaren som ansvarar för att brandvarnaren är funktionsduglig. Glöm inte bort att testa funktionen då och då.

q  En stor del av våra driftskostnader går till energi- och vattenförbrukningen. Tänk därför på att hushålla med värme och vatten. När du vädrar under den kallare årstiden så gör detta under korta stunder. Stäng av radiatorerna i rummet under tiden du vädrar.

q  De rabatter och grönytor som gränsar till lägenheten sköts normalt av bostadsrätts­inne­havaren. I övrigt sköts föreningens planteringar och utemiljö av våra fastighetsskötare. Om du av någon anledning inte har möjlighet att sköta rabatter eller grönytor kontakta vicevärden.

q  I en bostadsrättsförening är det bostadsrättsinnehavaren som ansvarar för att själva lägenheten hålls i ett gott skick. Av föreningens stadgar framgår vad föreningen respektive bostadsrättsinnehavaren ska ansvara för. Observera att bostadsrättsupplåtelsen endast omfattar själva lägenheten, d.v.s. vindsutrymmet ingår inte. Om någon vill göra väsentliga förändringar i lägenheten (t.ex. ta bort en vägg) ska styrelsen kontaktas innan ändringen görs.

Är det något ni undrar över kontakta vicevärden eller någon i styrelsen
Vänliga hälsningar
Styrelsen Brf Värpinge