Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Referat från HSB Skånes föreningsstämma

08 maj 2015 Torsdagen den 7 maj bjöd HSB Skåne in till ordinarie föreningsstämma i Visningsstudion i Lund. Till dig som är nyfiken på vad som beslutades och avhandlades bjuder vi här på ett referat från stämman. Protokollet från stämman publiceras här på hemsidan så snart det är justerat och färdigställt.

Den ordinarie föreningsstämman hölls under torsdagskvällen den 7 maj i Visningsstudion på Gnejsvägen 15 i Lund. Innan stämman tog sin början inleddes kvällen med en somrig matbuffé och mingel.

Stämman inleddes av HSB Skånes styrelseordförande Sven Gudmundsson som passade på att tacka för det gångna året och prata lite om 2015 - året då HSB Skåne firar 80 år. Sven konstaterade att det går bra för HSB Skåne, flera projekt är igång samtidigt som organisationen har ett bra kassaflöde och en stark balansräkning. Sedan stämman 2013 när det beslutades om att låta fokuskommittéerna vila har styrelsen satt upp två projekt: det ena är att satsa på HSB-ledamoten genom rätt tekniska förutsättningar samt ökad kompetens och det andra är styrelsens ägarträffar som ägde rum i början av våren 2015 och som återkommer även nästa år. Resultatet av årets ägarträffar kommer att presenteras på HSB Skånes stora styrelsekonferens i Ystad i oktober.


Till stämmoordförande valdes Matz Svensson som kommer från HSB nordvästra Skåne och till sin sekreterare valde Matz Carl Henrik Stenmarker, en av HSB Skånes jurister. Närvarande under stämman var 87 röstberättigade medlemmar.

Christina Gyland (brf Knutsgården) samt Richard Åkesson (brf Gasverket) valdes till justerare tillika rösträknare.

Ann Irebo, vd HSB Skåne
Verkställande direktör Ann Irebo berättade om verksamheten 2014 samt gav en utblick om verksamheten och HSB Skånes 80-årsjubileum 2015. Efter en genomgång av goda siffror, en pigg 80-åring, flertalet byggprojekt, sociala aktiviteter och ett konstaterande om att HSB Skåne skapar hem och bygger relationer, tackades Ann genom en varm applåd från stämmodeltagarna.

HSB Skånes ekonomichef Anna-Lena Norrman redovisade koncernens struktur, övergången till K3, rörelsens intäkter och kostnader, balansräkning tillgångar, eget kapital och skulder, kassaflöde och kassaflödesanalys, nyckeltal, samt de finansiella intäkterna och kostnaderna. Avslutningsvis presenterade Anna-Lena förslag till resultatdisposition. En stämmodeltagare undrade över hur aktieinnehavet är placerat. HSB Skånes Finanschef Fredrik Boo förklarade att de är placerade enligt företagets finanspolicy.

Bo Lidefalk, valberedningens ordförande, presenterade valberedningens förslag om ändring av policyn för arvoden till styrelsens ledamöter, revisorer och valberedning. Förslaget innebar att arvodena från och med stämman 2015 ska beräknas med inkomstbasbeloppet som underlag. Bertil Johansson (brf Nordmannen) yrkade på oförändrat underlag för arvodena. Stämman beslutade enligt valberedningens förslag.

Bo Lidefalk presenterade även valberedningens förslag till beslutet för arvodena och andra ekonomiska ersättningar för styrelsens ledamöter, revisorer och valberedning. Thomas Melander (brf Fröknegården) yrkade ett årligt arvode till styrelsens ordförande om 2,5 inkomstbasbelopp samt till övriga styrelseledamöter om 42 % av inkomstbasbeloppet. För övriga arvoden ställde han sig bakom valberedningens förslag. Efter diskussioner fick de två förslagen till slut avgöras genom rösträkning där stämman beslutade enligt valberedningens förslag med 45 röster mot 34 röster.

Lotta Clarell (brf Solrosen) valdes in som ny styrelseledamot i HSB Skåne.

Innan klubban slog i bordet och stämman avslutades tackade styrelseordförande Sven Gudmundsson avgående styrelseledamoten Ingegerd Larsson för hennes år i styrelsen.

Samtliga stämmodokument hittar du här.