Att tänka på vid eldning i öppna spisar

                                                                 2013-10-28

 

    Brf Klippan

 

 

 

Att tänka på vid eldning i öppna spisarna

 

Nedanstående instruktioner fick bostadsrättsföreningen av sotningsdistriktet efter det att öppna spisarna renoverats år 2003. Om alla följer dessa hoppas vi att ni får många sköna stunder framför brasan.

 

Styrelsen

 

Instruktioner

Innan ni börjar elda så måste ni alltid kontrollera draget i öppenspisen. Det kan ni göra genom att tända en bit näver eller ett tidningsblad. Känner ni att kall luft rasar ner igenom skorstenen och ut i öppenspisen så har ni ett s.k. bak drag. Kom ihåg att draget i er öppenspis innebär att ni tar luft ifrån lägenheten som stiger på grund av s.k. skorstensverkan d.v.s., att varmluft stiger uppåt. Men för att skorstensverkan / draget ska fungera så måste även luft kunna komma in i er lägenhet. Kommer inte luft in i er lägenhet så kommer ni inte heller ha ett drag.

• Finns inget drag:

1. Stäng av spisfläkten om ni kör den

2. Kontrollera spjället så att det är öppet kontrollera även springventilerna i fönstren, är dom stängda måste dom öppnas. Känner ni att det kommer kall luft ner genom öppenspisen så kanske ni måste öppna balkong dörren eller ett fönster för att det ska sluta rasa kall luft genom skorstenen.

3. Tänd en bit näver eller ett tidningsblad och håll upp det mot spjället.

• När nu drag finns i öppenspisen så kan ni göra upp eld. Kom ihåg att elda små brasor och att inte lämna elden obevakad. Efter att ni har eldat färdigt kan ni stänga spjället.

• Rökkanalerna längst upp på skorstenen är förlängda i olika nivåer, detta för att undvika att röken från grannen åker ner i er öppenspis. Skulle det bli så att det kommer ner rök i er öppenspis så måste ni kontrollera ert drag enligt. punkterna ovan.

• Kom ihåg att alltid elda med torr ved och inte heller med sk. tryckimpregnerat virke.

 

 

 

 

                                                       -----------------------