Höjda avgifter från årsskiftet

13 december 2011 Vid medlemsmötet den tredje advent informerades bl.a. om att avgifterna för lägenheterna, garagen, parkeringsplatserna och föreningslokalen kommer att höjas med 5 % från årsskiftet. För år 2013 planeras preliminärt en höjning med 3 %. För åren 2014-2016 är inga höjningar inplanerade i vår femårsbudget.

Det ekonomiska läget

Resultatet för år 2011 ser ganska bra ut och orsaken till att vi ändå måste höja avgifterna är att vi dras med ett underskott sedan flera år tillbaka som bland annat beror på att de statliga räntebidragen drogs in. Förra året försökte vi tackla problemet genom att avsätta ett betydligt lägre belopp till den yttre fonden än vår underhållsplan kräver. I längden är det ohållbart och efter en skarp reprimand från BoRevision har vi nu sett över ekonomin för de närmaste åren i en femårsplan.

Kostnadsökningar

Fjärrvärmen blir dyrare nästa år. Dessutom ska vi börja betala fastighetsskatt med ca 24 000 kr/år. Den ökade avsättningen till den yttre fonden är 195 000 kr för år 2012 jämfört med 55 000 i år.

Kostnadsbesparingar

Läget såg ännu dystrare ut i början på hösten, när vi började arbeta med budgeten. Utgångsbudet från vår ekonom på HSB var en höjning med 16 % på fem år. Så vi har jobbat med att försöka sänka kostnaderna. Kostnaden för vice värd har vi sluppit i två år tack vare insatser direkt från styrelsen. Den gemensamma medlemsinsatsen för dörrarna och även trivselbygget av grillplatsen har gjort att vi sluppit ganska stora kostnader - flera tiotusentals kronor.

Dessutom har vi omförhandlat några av våra avtal. Vi har träffat ett nytt avtal om elleverans med Luleå Energi som är klart billigare än vårt tidigare avtal med Gävle Energi. Det ger en besparing på ca 23 000 kr/år. Den största besparingen gäller ett av våra tre lån som omförhandlades nu i november. Genom att byta bank från Nordea till Swedbank spar vi ca 100 000 kr/år. De andra två lånen ska skrivas om i dec 2013 respektive i nov 2015.

Framtiden

Vi i styrelsen är boende i föreningen lika väl som alla andra och vi beklagar förstås att vi tvingas till de aviserade avgiftshöjningarna. Det är dock viktigt att understryka att höjningarna inte beror på att vi har obalans i den löpande förvaltningen utan att vi av långsiktigt ekonomiska skäl så snabbt som möjligt måste göra oss kvitt det förflutna.

Enligt femårsplanen är vi i fas igen redan 2013 och därefter ser ekonomin ljusare ut för Brf Stuvaren – även om vi förstås inte vet något om hur världsekonomin kommer att utvecklas. Med nu kända fakta kan vi dock räkna med att vi från år 2014 kommer in i en betydligt mer stabil förvaltningssituation som även kan förväntas gälla på längre sikt.

/Styrelsen