1:a juli behöver du ett eget bostadsrättstillägg

28 mars 2022 I vår förening har vi idag en kollektiv bostadsrättsförsäkring som ingår i fastighetsförsäkringen. I samråd med HSB:s partner Norrfinans har styrelsen beslutat att ta bort detta tillägg fr.o.m. 1:a juli 2022.

Vad är bostadsrättstillägg?

En bostadsrätt behöver både en hemförsäkring och ett bostadsrättstillägg. Skillnaden mellan en hyresrätt och en bostadsrätt är att den som äger en bostadsrätt även är ansvarig för ytskikten och den fasta inredningen (till exempel väggar, tak, golv, köksskåp, handfat). I föreningens stadgar så regleras uppdelningen mellan föreningens och bostadsrättshavarens ansvar.

En bostadsrättsförsäkring gör helt enkelt att man kan få ekonomisk ersättning vid skador på ytskikt och fast inredning medan hemförsäkringen bara ersätter lös egendom.


Varför tar vi bort det kollektiva bostadsrättstillägget?

·       Våra fastigheter är gamla och vi har haft en del åldersrelaterade skador. Alla skador som uppstår, inte bara föreningens utan även de boendes, belastar idag föreningens försäkring och ju fler skador man har ju högre blir premien. Vi ser att detta upplägg inte längre är lönsamt för oss i Ängstorp.

·       Försäkringsbolagen har blivit mer restriktiva med att teckna kollektiva bostadsrättstillägg med föreningar vars fastigheter är byggda före år 2000. Det gör att vi bara har ett fåtal bolag att välja mellan och vi får därmed svårare att förhandla fram ett bra pris.

·       Vi som förening ”fastnar” lätt med ett försäkringsbolag då alternativen att byta till är få vilket leder till höjd premie varje år. Det är inte längre ekonomiskt försvarbart med denna typ av försäkring.

Vad innebär detta för respektive bostadsrättsmedlem?

Respektive medlem måste teckna ett individuellt bostadsrättstillägg hos sitt eget försäkringsbolag.

Bostadsrättstillägg köps som ett tillägg till din hemförsäkring eller som en separat bostadsrättsförsäkring. Ofta föreslår försäkringsbolaget att du lägger till det i samband med köp av en ordinarie hemförsäkring. Kostnaden är ungefär 20 till 50 kr extra i månaden.

Styrelsen kan inte rekommendera vilket tillägg som är bäst, eller vilka försäkringsbolag man bör använda, utan var och en bör välja en hemförsäkring som man känner sig trygg i att använda.

 

Vad händer om man inte tecknar ett bostadsrättstillägg?

Då står du oförsäkrad för skador på delar av lägenheten som faller under bostadsrättshavarens ansvar i stadgarna. Det kommer inte finnas något utökat skydd för dig som bostadsrättshavare i fastighetsförsäkringen.

Som exempel innebär detta att du själv får stå för hela återställningen efter ett läckage från avlopp eller tätskikt i badrum.