Styrelseinformation till BRF Asplundens medlemmar

14 november 2022

Elavtal – räkna med ökade kostnader

Som ni alla vet är det oroliga tider och priserna ökar på många områden. Ett av de områden där osäkerheten är som störst, bland annat till följd av Rysslands krig mot Ukraina, är energipriserna.

Tyvärr hamnade vi mitt i detta när vårt elavtal gick ut den 1 september 2022. Det innebär att vi i dessa turbulenta tider fått omförhandla vårt el-avtal med Fortum.

Vi är ännu inte klara med våra försök att få till ett så bra avtal som möjligt inför de kommande tre åren. Just nu har vi ett avtal som innebär att våra elkostnader ökar med minst 100 %. Det betyder att om ni tidigare fått en elräkning på ca 1000-1500 kr för ett kvartal så kommer den framöver kosta ca 2 000-3 000 kr/kvartal.

Vi gör allt vi kan för att hitta en så trygg och även kostnadseffektiv avtalslösning som möjligt. Förhandlingsläget är dock utmanande svårt men vi har en löpande dialog med Fortum för att förhoppningsvis landa i ett avtal snarast.   

Vi återkommer med ny information om avtalet när avtalsförhandlingarna är helt avslutade med Fortum.

 

Elbesparande åtgärder – föreningen och boende

Styrelsen ser över vilka generella el-besparande åtgärder vi kan göra på lång och kort sikt. Vi kommer på olika sätt försöka dra ner vår gemensamma elförbrukning genom översyn av våra gemensamma utrymmen och elförbrukande utrustning. Vi fortsätter exempelvis arbetet med att byta ut all belysning till LED-lampor.

Ett arbete är även påbörjat för att undersöka möjligheten att installera solceller på taken på våra båda fastigheter.

Styrelsen rekommenderar att vi alla i föreningen ser över vilka egna åtgärder vi själva kan göra för att minska den egna förbrukningen.

Här kommer några förslag på sådant som man enkelt kan göra för att spara el.

-          Stäng av eller dra ner temperaturen på golvvärmen i badrummen

-          Använd handdukstorkarna i badrummen sparsamt

-          Byt lampor och andra belysningskällor till LED eller andra lågenergilampor

-          Stäng av utrustning så som TV, datorer mm som står på standby-läge

-          Släck lampor när man inte är hemma eller vistas i ett rum

-          Torktumla så lite som möjligt i lägenheten, häng upp tvätt på tork istället

-          Använd vår gemensamma tvättstuga, det är mer energieffektiva maskiner

Läs gärna mer på denna länk: Energimyndigheten : Varje kWh räknas

 

Budgetår 2023 – Målsättningen är inga ökade avgifter

Styrelsen är medveten om de ökade kostnaderna som vi alla drabbas av till följd av den ökade inflationen och den kommande lågkonjunkturen som ser ut att komma.

Vår förening har en god ekonomi som vi under många år har värnat om på ett ansvarsfullt sätt och där vi även har tagit höjd för att vi ska kunna klara av utmanande tider. Därför är Styrelsens målsättning att lägga en budget för 2023 som inte innebär att vi behöver höja avgifterna under 2023, trots att el, uppvärmning, vatten mm kommer öka i pris.

Fastigheterna är i gott skick och vi avser därför att fortsätta med det grundläggande underhållsarbetet och göra investeringar som innebär att värdet på vår gemensamma fastighet ökar. 

Dock kommer vi hålla igen när det gäller större och mer genomgripande åtgärder om vi inte gör bedömningen att de är nödvändiga för fastighetens säkerhet och kvalitet.

Vi kan även här hjälpas åt genom att hålla nere på sådant som annars kostar föreningen mycket pengar i onödan. Exempel på sådant är att inte ställa skräp i återvinningsrummet som du som boende själv har ansvar för. Att se till att inte skada trapphus och väggar. Att hjälpa till på våra städdagar så vi slipper köpa de tjänsterna.  Att stänga fönster och dörrar så vi inte slösar på uppvärmningskostnader.

 

Parkeringsplatser

Vi har idag sex lediga parkeringsplatser om någon boende är intresserad. Det finns även möjlighet att hyra en andra parkeringsplats enligt de hyresregler som finns. Styrelsen kommer tillämpa dom reglerna som gäller angående hyra av exempelvis laddbilsplatser. Idag har vi en kö på åtta boende som önskar laddplats. Styrelsen har beslutat att utöka antalet platser så snart som möjligt. 

Observera att det inte finns någon intern kö för byte av p-plats. Dock så gäller möjligheten till internbyte bara för p-platser av samma typ (vanlig p-plats kan alltså ej byta internt med laddplats och vice versa iom att det är 2 separata köhanteringar).