Tanter som törs och Ninni som deckarförfattare - Afrikanska rytmer

Hela 50 personer kom till månadsmötet den 27 oktober. Först berättade Ninni J G Bergfors (Barks väg 8) om sin deckare "I dunklet döden". Det började med en skrivarkurs och efter flera år kom boken ut på Semic förlag. Handlingen är förlagd till Norberg och 50-talet. Boken beskriver många platser i omgivningen så Gunnel Lif föreslog genast en resa till Norberg. Därefter vände sig flera om för att se vilka tanter som kom in, inte hörde de väl till Höstlöven? Nej, det var fem tanter från mörkaste Uppland som sjöng tantens lov. Sedan "strippade" de och visade sig vara tanter som kan hantera både djembetrummor och andra instrument och sjunga. Rytmerna inspirerade till spontandans som syns på bilderna. Det var västafrikanska sånger, en del på engelska och en del översatta till svenska. Succé. Här är en kort video från deras hemsida http://www.kibom.se/media. Även maten, som Anne Chaabane, stod för uppskattades. Bobotie är en färsrätt från Sydafrika och receptet finns nedan.

Bobotie (vanlig rätt i Sydafrika)
400 g nötfärs
3 dl mjölk
1 skiva vitt bröd
2 msk matolja
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 msk curry
1,5 tsk salt
1 tsk chilipulver eller paprika
2 lagerblad
0,5 dl torkade aprikoser, hackade
0,5 citron, rivet skal och saft
1 ägg
0,5 tsk gurkmeja
Lägg brödet i en skål och häll på mjölken. Fräs lök och vitlök i 2-3 minuter, lägg till curry, salt, chilipulver/paprika, smulat lagerblad och fräs ytterligare en stund.
Lägg färsen i en bunke och häll i kryddblandningen, aprikoserna, citronskal och saft.
Ta upp brödet ur mjölken och lägg i färsblandningen. Rör allt till en jämn smet.
Vispa ägg och gurkmeja i mjölken. Häll hälften av äggblandningen i färsen och rör om. Lägg färsen i en smord ugnsform och släta ut ytan. Häll resten av äggblandningen över.
Grädda i 50-60 min i 175 grader. Kolla att det inte står inne för länge.
Servera med ris eller couscous, mango chutney och gräddfil med skivad banan. Räcker till 4-5 personer.
Från receptboken Det goda Afrika via Anne Chaabane