Informationsmeddelande nr 29, november 2023

22 november 2023 Bästa medlemmar och grannar, Under hösten har styrelsen arbetat med frågor kring budget 2024, fastighets- och lägenhetsbesiktningar, ventilationskontroller, avfallskvarnar. I det här brevet berättar vi mer om detta och några övriga frågor av allmänt intresse.

Avgiftshöjning 2024
Styrelsen har jobbat hårt med budgeten under hösten då vi står inför flera utmaningar med kraftigt stigande räntor på våra lån och stora prishöjningar för bland annat fjärrvärme och vatten.

Från januari 2024 kommer därför avgiften att höjas med 8%. Anledningen är främst de högre räntekostnaderna som har ökat kraftigt under 2023/24 jämfört med tidigare år och beräknas utgöra drygt 40% av våra totala kostnader 2024.  IMD-priset för vatten kommer också höjas från 12,50 till 15 kr per kubikmeter för kallvatten och från 75 till 87,50 kr per kubikmeter för varmvatten. Detta för att självkostnadspriset ska ge full täckning för prisökningarna från våra leverantörer. Angivna priser är inklusive moms.

Ventilationskontroller
För att säkerställa ett tillfredsställande inomhusklimat och ett väl fungerande ventilationssystem finns myndighetskrav på regelbundna kontroller av ventilationsanläggning (obligatorisk ventilationskontroll). Detta genomfördes i vår fastighet under september, och efter att ett par mindre anmärkningar åtgärdats har vi nu fått protokoll från besiktningsföretaget med ett godkännande av hela fastigheten.

De till- och frånluftsdon som sitter i taken och ovanför spisen är nu uppmätta i samtliga lägenheter. Dessa don får ej ändras eftersom det påverkar hela ventilationssystemet. Tänk på att dammsuga dem då och då.

För att säkerställa fullgod ventilation behöver fettfiltret som är placerat under spiskåpan rengöras regelbundet. Här samlas mycket fett från matlagning och det behöver därför diskas då och då. Det är inte tillåtet att byta eller förändra spisfläkten utan styrelsens godkännande eftersom det kan förorsaka obalans i ventilationssystemet.

Fastighets- och lägenhetsbesiktningar
Den tredje oktober genomfördes besiktning av tidigare noterade och kvarvarande anmärkningar. Det kan konstateras att det fortfarande finns en handfull anmärkningar både på fastigheten och i lägenheter som inte är åtgärdade och godkända. Styrelsen arbetar vidare med HSB/JM för att åtgärda kvarvarande anmärkningar.

Avfallskvarnar
Från och med den 1 januari 2024 är avfallskvarn som går direkt till avloppet inte längre ett godkänt sätt att sortera matavfall. För fastigheter med sopsug, som vår, finns dock ett undantag i väntan på färdigställandet av en särskild eftersorteringsanläggning som beräknas tas i drift under hösten 2024. Därefter ska matavfallet sorteras ut i särskild påse i sopsugen för restavfall. Styrelsen följer utvecklingen i frågan. 

Utökad användning av styrelserummet
På stämman 2021 beslutades att ge styrelsen i uppdrag att utreda de praktiska och ekonomiska förutsättningarna för utökad användning av styrelserummet, exempelvis för att möjliggöra övernattning eller tillfällig kontorsplats. På grund av hög arbetsbelastning med bland annat kvarvarande garantiärenden har detta arbete tyvärr gått långsamt, men det kommer nu dras igång på riktigt och en arbetsgrupp är under bildande. Är du intresserad av att hjälpa till med detta? Hör av dig på brfbroparken@gmail.com för mer information!

Husgruppen / utemiljögruppen
Genom husgruppens och utemiljögruppens arbetsinsatser kan vi hålla nere kostnader för småreparationer, trädgårdsskötsel, växthuset etc. Husgruppen bevakar också att våra utrymningsvägar hålls fria och att brandfarligt material inte förvaras i våra trapphus. Vi vill påminna om att cyklar och barnvagnar inte ska förvaras i trappuppgångarna. Även här behövs frivilliga, så anmäl er gärna via email brfbroparken@gmail.com om ni är intresserade av att bidra i någon av grupperna

Städdagen den 7 oktober
Tack för gott samarbete på städdagen den sjunde oktober. Vi fick mycket gjort. Särskilt trevligt att vi kunde arbeta tillsammans på den gemensamma gården och i garaget med grannarna i Djurgårdsvyn. I vår fastighet röjdes och fejades i många hörn och vrår. Miljörummet, gemensamma förråd och terrassen var några särskilda städområden. Bra jobbat alla. Tyvärr så missade styrelsen när det gäller en av höjdpunkterna, nämligen korvgrillningen på terrassen. Vi beklagar det och lovar att bättra oss. Stort tack till grannfamiljen på plan 6 som med kort varsel snodde ihop kokkorv med bröd, kaffe och kaka.

Tvättstugan
Det har framförts klagomål om att alla inte respekterar tvättiderna. Alltför ofta används tvättstugan och maskinpark på tid som är bokad av någon annan. Bokningssystemet har därför uppdaterats så att endast den som bokat tvättid har tillträde till tvättstugan. På vår hemsida finns information om bokningssystemet och de regler som gäller för användning av tvättstugan.

Brf Broparkens hemsida
Vår hemsida innehåller en mängd information, inte minst guider och bruksanvisningar, som man kan ha god nytta av. Tips, kika igenom sidorna, förr eller senare kommer du att ha nytta av denna kunskap.

Miljörummet
I miljörummet är det numera väldigt snyggt och prydligt. Tack för att ni slår ihop era kartonger och sorterar avfallet som det är tänkt. Något som vi dock kan bli bättre på är att slänga mindre plastförpackningar i den gula sopsugen istället för i miljörummet. Kärlet i miljörummet är endast tänkt för större förpackningsmaterial, som inte får plats i sopsugen.

Inglasning av balkonger
Om man går i tankar att glasa in sin balkong så ska man veta att byggloven är tidsbegränsade. Bygglov för balkonger mot innergården löper ut i november 2025 och för balkonger mot Husarviken i april 2026. Observera att för innergårdens balkonger krävs ovanliggande balkong och inte för hög takhöjd. Balkonger som vetter mot Lidingö får inte glasas in eftersom det strider mot detaljplanen.

Kommande styrelsemöten
Nästa styrelsemöte är den 5 december.

Tänk på att icke akuta frågor behandlas på ordinarie styrelsemöten. Eftersom styrelsen vanligen sammanträder en gång i månaden så kan det alltså dröja innan ett eventuellt beslut meddelas. Självklart besvaras angelägna och enklare frågor snarast.

Hör av er
Vi är tacksamma för förslag och idéer, stort som smått, som kan gagna vår förening och vår gemenskap. Vi ser gärna också att fler är intresserade att medverka i våra arbetsgrupper. Hör av er till styrelsen på mejladressen: brfbroparken@gmail.com om ni vill vara med och bidra!

Avslutningsvis vill vi tacka för det här året och önska er alla en bra avslutning på 2023 så hörs vi igen nästa år!

Styrelsen Brf Broparken