Ekonomiska begrepp

Amortering
Periodisk avbetalning på en skuld. Rak ränta innebär att avbetalningen är lika stor varje gång. Jfr annuitet, rak amortering

Andelstal
Andelstal är ett i bostadsrättsföreningar använt begrepp.
Medlemmen har en andel i föreningen - ett andelstal. Detta tal bestämdes i samband med att huset byggdes. Tanken var/är att talet skall representera lägenhets andel av föreningen

Annuitet
Belopp är ränta plus amortering på ett lån. Annuitet innebär att summan av ränta och amortering är lika stor under lånets hela löptid; om räntekostnaden går ner ökar således amorteringsdelen med lika mycket. jfr amortering

Ansvarsförsäkring
Försäkring som syftar till att skydda säljaren mot dolda fel i det hus han eller hon sålt.

Basbelopp
Är prisbasbelopp av regeringen årligen fastställt belopp som bland annat ligger till grund för uträkningen av pension och hösta studiemedelbelopp. Basbelopp är på visst sätt knutet till konsumentprisindex (KPI)

Belåning
Lån av pengar mot säkerhet av viss egendom, som värdepapper, revers eller pantbrev i fastighet.

Besiktningsman
Fackman som huvudsakligen anlitas av köpare för att kontrollera fastighetens byggnadstekniska status.

Blancolån
Blancolån är ett lån utan formell säkerhet. Formell säkerhet är inteckning i fast- eller lösegendom. Långivarens (borgenärens) säkerhet för lånet är låntagarens (gäldenärens) ekonomiska möjlighet att betala tillbaka lånet - kreditvärdigheten.

Boendekalkyl
En ungefärlig beräkning på vad för pengar som blir kvar efter det att driftskostnader, skatt och räntor för fastigheten är betalda.

Borgen
Förbindelse att gentemot en långivare (borgenär) svara för en låntagares (gäldenärs) betalningsförpliktelser, om denne inte skulle fullgöra dessa.

Borgensman
Person som går i borgen, borgar för någon.

Borgenär
Den som har pengar att fordra av någon, t.ex. fordringsägare, långivare, leverantör. Motsats: gäldenär.

Bostadsrättsförening
En bostadsrättsförening (brf), är en kooperativ (ekonomisk)föreningsform vars syfte är:

■upplåta lägenheter med bostadsrätt
■säkra fastighetens underhållsbehov.
Av detta följer att det är föreningen som är fastighetsägare. Medlemmarna äger i sin tur en andel i föreningen, något som i sin tur förenas med rätten att använda en specifik lägenhet. Särskilda bestämmelser om bostadsrättsföreningar finns i bostadsrättslagen.

Budget
I Capitolium löper räkenskapsåret från 1 januari till 31 december.
Strax efter sommaren tar styrelsens ekonomiske förvaltare fram ett budgetförslag. Detta presenteras för att senare fastställas av styrelsen (oktober/november).

Bundet lån
Lån med en i förväg överenskommen löptid. I regel är även räntesatsen bunden under denna tid, fast ränta.

Byggnadstillbehör
Föremål som tillförts byggnaden av fastighetsägaren ämnat för stadigvarande bruk. T.ex. radiatorer, stege för sotning, braskamin, gnistgaller, tjuvlarm, brandlarm, porttelefon tvättmaskin, torktumlare, mangel, fönsterbräden, fönsterluckor, hatthylla, markiser, persienner, badkar, badrumsskåp, torkskåp, toalett- och badrumsinredning, duschkabin, köksutrustning som spis, kylskåp, frys, fläkt samt garderober.

Driftskostnader
Löpande kostnader som t.ex. uppvärmning, el, sophämtning, samfällighetsavgifter, försäkring, sotning, vatten- och avloppsavgifter

Effektiv ränta
Den sammanlagda kostnaden av räntor och andra avgifter, t.ex. aviseringsavgift och uppläggningsavgift, för ett lån uttryckt som årlig ränta på hela kreditbeloppet. Enligt konsumentkreditlagen måste den som säljer varor och tjänster på kredit lämna information om den effektiva räntan för krediten.

Fastighetsmäklarnämnden
Statlig myndighet som registrerar fastighetsmäklare som yrkesmässigt får förmedla fastighetsaffärer.

Förmögenhetsvärde
När förmögenhetsskatten slopades försvann förmögenhetsvärdets betydelse.
Värdet var/är en konstruktion där ett antal variabler (föreningens ekonomi, enskild andel) gav ett tal - förmögenhetsvärdet.. Värdet användes i sin tur till deklarationen.

Gäldenär
Är den som är skyldig någon pengar. Motsats:- borgenär.

Handpenning
De pengar som köparen betalar säljaren vid kontraktsskrivningen. Oftast 10 % av köpeskillingen. Sätts vanligtvis in på klientmedelskonto tills dess att alla villkor för köpet uppfyllts.

Hypotekskredit
Lån mot säkerhet av pantbrev främst i fast egendom samt i tomträtt och fartyg.
se: Bottenlån.

Inflation
Penningvärdeförsämring; fortgående stegring av den allmänna prisnivån som leder till en minskning av köpkraften. Motsats: deflation.
Kreditkostnad
Sammanlagt belopp av räntor, ev. uppläggnings- och aviseringsavgifter samt andra kostnader som en låntagare ska betala för ett lån, en köpare vid avbetalningsköp eller en konsument för en konsumentkredit.
se: effektiv ränta.

Kreditprövning
Granskning av den lånesökandes kreditvärdighet, dvs. ekonomisk ställning, återbetalningsförmåga, utvecklingsmöjligheter och säkerheter för en begärd kredit, som banker och andra kreditinstitut gör.

Köpkontrakt
Avtal samtliga säljare och köpare skriver under vid försäljning.

Lånetak
Sedan oktober 2010 har Finansinspektionen infört en övre gräns för hur belånad en fastighet får vara. Gränsen för detta har satts till 85 % av fastighetens värde. Detta i avsikt att förmå låntagarna att själva bidra med "eget sparande".

Marknadsvärde
Det värde på en egendom som någon är bered att betala idag.

Mäklarprovision
Mäklarens ersättning för förmedling av egendom, vanligtvis beräknat med viss procent av köpeskillingen. Provisionen är avdragsgill vid beräkning av vinst.
se: Provisionsrätt

Mäklarsamfundet
Mäklarnas egna branschorganisation.

Pantbrev
Handling som representerar ett värde i viss fastighet. Detta värdebevis kan sedan pantsättas hos långivare som säkerhet för lån. Pantbreven följer fastigheten vid ett ägarbyte. Pantbrev finns inte på enskilda bostadsrättslägenheter.

Pantsättning
Alla handlingar som rör pantsättning skickas direkt till föreningens ekonomiska förvaltare.

Provisionsrätt
Mäklarens rätt att ta ut ersättning för förmedlad egendom då avtal om förmedlingsuppdrag har ingåtts, mäklaren har aviserat köparen och försäljning har kommit till stånd.
se: Mäklarprovision

Rak amortering
Avbetalning på lån med lika stort belopp vid varje tillfälle, räntan ej inräknad, Jfr annuitet.

Rak ränta
Ränta som räknas ut i förväg på hela lånebeloppet och för hela lånetiden och läggs till lånebeloppet. Då rak ränta tillämpas vid kreditköp måste enligt konsumentkreditlagen även effektiv ränta anges.

Reaförlust
Egendom som sålts till lägre pris än den köpts och som är avdragsgill med 50 % i deklarationen (uppgift 2002).

Reavinstskatt
Skatt som säljaren betalar på den vinst som han/hon gör vid försäljning av privatbostad.

Reverslån
Ges vanligtvis på viss tid antingen mot borgen eller mot realsäkerhet i form av pantbrev, företagsinteckningar, aktier, förlagsbevis, obligationer etc. Räntan varierar beroende på säkerheten.

Räntemarginal
I regel skillnaden i procentenheter mellan genomsnittlig utlåningsränta och genomsnittlig inlåningsränta i en bank.

Räntesats
Räntefot, räntans storlek per tidsperiod uttryckt i procent.

Taxeringsvärde
Statens uträknade värde på fastigheter som grund för beräkning av fastighetsskatt.

Undersökningsplikt
Lagen säger att köparens plikt att undersöka egendom skall göras "med hänsyn till fastighetens skick, den normala beskaffenheten hos jämförliga fastigheter samt omständigheterna vid köpet". Detta innebär att köparen skall undersöka allt som är möjligt att se på.

Upplupen ränta
Ränta som har genererats men som ännu inte påförts kontot.

Upplåtelseavtal
se: Överlåtelseavtal

Årsmöte
Vid föreningens årsmöte skall (minst) två saker ske:

■föreningens styrelse skall väljas.
■lägenheternas månadsavgift skall fastställas.
Bostadsrättsavgiften finansierar gemensamt underhåll av fastigheten och de lån föreningen tagit.

Äkta/ Oäkta bostadsrättsförening
Oäkta bostadsrättsföreningar lyder inte under samma skatteregler som en äkta bostadsrättsföreningar. Oäkta bostadsrättsförening alltså är en beskattningsteknisk term.En förening räknas som en äkta bostadsrättsförening om den till minst 60 procent bedriver kvalificerad verksamhet. Med kvalificerad verksamhet menas här upplåtelse av lägenheter till de medlemmar. Är denna verksamhet mindre än 60 procent räknas föreningen som oäkta.

Överlåtelseavtal
Överlåtelseavtal är ett avtal som måste skrivas på av både den som säljer sin bostadsrätt och den som köper den. I överlåtelseavtalet är det bostadsrättshavaren som är avtalsparten, För överlåtelse kräver lagen att båda parter skriver under avtalet. Om det är en nyproducerad lägenhet och det är en bostadsrättsförening som säljer bostadsrätten kallas det istället upplåtelseavtal.