Medlemsinformation

HSB som boform
Att köpa en bostadsrätt betyder att man köper rätten att nyttja en bostad. Föreningen, dvs medlemmarna tillsammans, äger lägenheterna, allmänna utrymmen och tillhörande utemiljö. Att bo i HSB som vi gör är att bo kooperativt, dvs. i samverkan. Vi äger och förvaltar våra bostäder/fastigheten gemensamt. Det finns inget vinstintresse utan meningen är att våra årsavgifter och hyror på kort och lång sikt skall täcka de kostnader vi har och inte mera. Hur fungerar då föreningen? Det beror på Dig. Som medlem är Du medansvarig för föreningens verksamhet. Varje år i april hålls en årsstämma, vid vilken föregående års verksamhet behandlas och en styrelse väljs. Under året är det styrelsen som fattar de löpande besluten, på uppdrag av medlemmarna. Om Du vill att något speciellt skall behandlas skall Du kontakta någon i styrelsen eller inlämna en motion. I styrelsen ingår en ledamot från HSB-Stockholm. Styrelsens sammansättning framgår av anslag i fastighetens entré

Andrahandsuthyrning

Vill Du hyra ut i andra hand måste Du dock fortfarande ha medgivande från föreningens styrelse. Styrelsen godkänner andrahandshyresgästen och skälet för andrahandsuthyrningen. Du söker medgivande genom att fylla i en andrahandsuthyrningsblankett som Du ger till en styrelseledamot för behandling.
Det vanligaste är att hyra ut periodvis, i 6 eller 12 månader. Fortsatt uthyrning prövas sedan av styrelsen. Styrelsen har satt en maxgräns på tre års upprepad andrahandsuthyrning. Exempel på skäl att få hyra ut Din lägenhet kan vara att Du ska studera eller arbeta på annan ort, provsamboende eller sjukdom. I vår förening godkännes ej juridiska personer, varken som medlemmar eller andrahandshyresgäster.
Eftersom det blivit vanligare att byta lägenheter under semestrar har styrelsen också antagit en korttidsuthyrningspolicy som fungerar på samma sätt som andrahandsuthyrning. Styrelsen tillåter ej andrahandsuthyrning genom Airbnb och liknande organisationer.

Fråga styrelsen, vi ger gärna råd om blanketter, tider, avtal mm. Tänk på att om Du hyr ut i andra hand så bör Din hemförsäkring täcka det förhållandet. Betänk också att Du i lagens mening blir hyresvärd med de skyldigheter gentemot Din hyresgäst som det innebär. Om du fått tillstånd att hyra ut i andrahand är Du skyldig att instruera Din hyresgäst om innehållet i det här dokumentet.

 

 

Överlåtelse och pantförskrivning
Avgiften för överlåtelse respektive pantförskrivning betalas av bostadsrättsinnehavaren. Alla handlingar som berör pantsättning skickas direkt till föreningens förvaltare på HSB.


Hemförsäkring
Du bör ha ett s.k. bostadsrättstillägg till Din hemförsäkring.

 Fastighetsskötsel, hissfel Fastighetsskötseln ombesörjes av en entreprenör, Nacka Drift & Skötsel. Jourtider och telefonnummer för felanmälan framgår av anslag i entrèn. Telefonnumret till hissfirman är anslaget i hissen. Dock i 99% av fallen när hissen står still har någon förbisett att stänga den inre gallergrinden ordentligt. Det är enkelt att fixa och kostar inte 3,000 kronor. Kontakta någon i styrelsen som med en pinne och en omstart av hissmaskinen enkelt fixar det felet.

Förvaltare
Den ekonomiska förvaltningen samt viss administrativ förvaltning ombesörjes av HSB Stockholm.
Fastigheten är utrustad med ett passersystem. Alla boende ska ha fått ett antal nyckelbrickor (olika antal beroende på storlek på lägenhet) som man lägger mot porttelefonerna för att låsa upp dörren. Detta gäller för både den yttre och den inre porten.
Behöver Du flera brickor så kan du köpa på Hornsplans Lås (Ringvägen 17) och sedan ta en bild på numren som står på brickan och mejla den till Brffallan1@gmail.com så lägger någon i styrelsen in brickan i passersystemet.

Portlås

Fastigheten är utrustad med ett passersystem. Alla boende ska ha fått ett antal nyckelbrickor (olika antal beroende på storlek på lägenhet) som man lägger mot porttelefonerna för att låsa upp dörren. Detta gäller för både den yttre och den inre porten.

Behöver Du flera brickor så kan du köpa på Hornsplans Lås (Ringvägen 17) och sedan ta en bild på numren som står på brickan och mejla den till Brffallan1@gmail.com så lägger någon i styrelsen in brickan i passersystemet. 

 Porttelefon


För boende

 Porttelefonen är inkopplad till telefonnätet. Det betyder att Du både pratar
med besökare och öppnar porten från Din hemtelefon eller mobiltelefon. Om du vill ha ett nummer inprogrammerat i porttelefonen så mejla Brffallan1@gmail.com.
När porttelefonen ringer upp dig så hörs det en liten ljudsignal i luren innan du kan höra din besökare. Detta är för att du ska veta att det är porttelefonen som ringer upp.
Om Du vill öppna porten så trycker du på 5:an på din telefon. Vill du inte öppna så lägger du på luren.Om Du inte vill ge Dig till känna lägg på luren omedelbart.

För Besökare
Den yttre dörren är öppen alla dagar mellan 07.00-21.00. För att ringa upp en boende på den inre porttelefonen så bläddras namnet på den boende fram med pilknapparna. När namnet är hittat så trycker besökaren på knappen med en telefonsymbol för att ringa upp.
Efter kl 21 då den yttre porten är låst så kan besökaren ringa upp på den yttre porttelefonen.
Tryck på knappen märkt med en telefon längst upp till vänster, bläddra fram den boende som ska ringas upp och tryck på knappen märkt med en telefon längst upp till höger.



Kabel-TV
Föreningen är ansluten till kabelföretagen Telenor och Tele 2. Du beställer och betalar själv alla kostnader för tilläggsutbud.

Internet 

Föreningen är ansluten till Telenor och Tele 2. Du beställer själv internet-tjänster och betalar själv alla kostnader hos Telenor och Tele 2. Vi har även rabatt som HSB medlemmar hos Telenor.  

Cykelparkering och cykelförvaring
Cykelställ finns på gården. Dit kommer Du från Brännkyrkagatan via grannfastighetens gård. Nyckel till gårdsgrinden kan kvitteras hos föreningens vice ordförande. I källaren finns rum för vinterförvaring av cykel. OBS. Inga cyklar får parkeras i entrén eller i trapphuset (betraktas som utrymningshinder och är därmed olagligt). Med jämna mellanrum utför styrelsen rensning av cyklar som är kvarlämnade i vår förening. Märk därför gärna din cykel med namn. Innan en rensning anslås detta i god tid. Piskning och vädring Piskställning finns på gården. Möjlighet att vädra kläder finns på de balkonger som finns mellan varje våningsplan i trapphuset. Om du röker på piskbalkongerna ta gärna med dig fimparna tillbaka in.

Tvättstuga


Tvättid bokas genom cylinder på tavlan innanför tvättstugedörren. Om Du inte påbörjar ett bokat tvättpass inom 30 minuter får någon annan använda tvättpasset. Maskinerna är vår gemensamma egendom. Var rädd om dem och följ instruktionerna. Städningen av tvättstugan är varje medlems angelägenhet. För den gemensamma trevnaden är det viktigt att var och en efter avslutat tvättpass torkar av maskiner, tar bort ludd i torktumlaren och gör rent på golvet. Lämna inte kvar torra kläder eller annat i tvättstugan. Behöver Du en ny bokningscylinder kan Du mot avgift beställa en sådan.

Hushållssopor och grovsopor
Separata behållare för hushålls- och matsopor samt tidningar finns i soprummet. Utrymmet i behållarna är begränsat varför soporna måste komprimeras. Detta görs enklast genom att alla engångsförpackningar, konservburkar och mjölk- och juicepaket kläms ihop innan de stoppas i soppåsen. Detsamma gäller den överflödiga luften i soppåsarna innan de knyts till. Även grovsoporna måste packas t.ex. måste kartonger vikas ihop. Ställ inte hushållssopor eller grovsopor på golvet. Tomglas får bara kastas i någon av stadens igloos för glas. Kasserade möbler och inredningar bortforslas av bostadsrättsinnehavaren. Det gäller också material efter vindsröjning. OBS! Inga elartiklar (ex. TV, DVD, datorer, radio, dammsugare, kylskåp, lysrör, glödlampor etc) får kastas i vårt gemensamma soprum. Kasserade elartiklar bortforslas av bostadsrättsinnehavaren till kommunens återvinningscentraler

Underhåll/reparationer
Grundregeln är att Du själv ansvarar för allt underhåll i lägenheten innanför ytterdörrens utsida. Du bestämmer själv när Du vill renovera Din lägenhet och hur detta skall göras. Vissa undantag finns. Det gäller sådant som är gemensamt för föreningen och sådant som kan påverka andra medlemmar. Som exempel kan nämnas badrum, vatten- och avloppsledningar och elstammar. Fråga gärna styrelsen om råd. Varje år avsätts en summa pengar, som i och för sig är ganska liten, till det inre underhållet i Din lägenhet. Hur mycket medel som finns framgår av hyresspecifikationen. Om Du vill ta ut pengar från Din underhållsfond så skickar Du in kvittorna till styrelsen. 

Att tänka på
att entrédörrar och dörrar till soprum, gård, vind och källare alltid är låsta; framförallt nattetid.

att inte förvara dörrmattor eller annat brännbart utanför Din lägenhet. Det är olagligt, sedan en tid, att blockera trapphuset med olika saker som cyklar, barnvagnar, returpapper eller annat som är brännbart eller försvårar en eventuell utrymning.

att gå ned till soprummet med hushållssopor istället för att ställa dem utanför din dörr.

att inte ställa möbler eller andra ting på de allmänna ytorna på vinden. Sådana föremål kommer att forslas bort. att vara sparsam med vatten och värme. att inte kasta fimpar eller annat skräp på gården och på pisk-balkongerna.

att reparationer i lägenheterna som kan vara störande för grannarna bör göras under dagtid mellan kl.08.00 och kl.19.00. att städa i allmänna utrymmen efter uttransport av byggnadsmaterial.

att Ditt golv är grannens tak och att vissa väggar gränsar till grannar. Fester med hög musik är den vanligaste orsaken till klagomål. En lapp i porten eller i hissen fritar ingen från att ta hänsyn till grannar, oavsett veckodag. Fastigheten är mycket lyhörd. Med tanke på lyhördheten är det viktigt att det är tyst mellan kl. 23 och 07. Du kan reducera lyhördheten genom att ha mattor på de knarrande golvenoch tysta skor inomhus. Men framförallt, låt musik och tv vara en underhållning för Dig själv och inte en störning för grannen. Moderna ljudanläggningar med stark bas går tyvärr rakt genom våra väggar. Montera gärna tv och högtalare mot ytterväggar, om det är möjligt. att vid in- och utflyttning se till att speciellt skydda hissens innerväggar men även övriga allmänna utrymmen från skador.



 

 

  • Arkivet
    Arkivet
  • Foto 1.jpg
    Foto 1.jpg
  • Ritning.jpg
    Ritning.jpg
  • Foto 2.jpg
    Foto 2.jpg