Höja avgiften – hur mycket?!

13 december 2022 Det händer mycket i vår värld som även påverkar vår Bostadsrättsförening. Vi kommer att få ökade kostnader för lånen samt el, vilket kommer att göra att vi behöver höja avgiften med 10 % i januari. Eventuellt kommer vi att behöva höja avgiften ytterligare om vi får ökade kostnader för el, lån eller till HSB.

Vi har tagit fram några tips på vad du kan tänka på, både vad det gäller din individuella samt vår gemensamma elräkning.

 

 

Tips för att spara föreningens gemensamma kostnader:

 

·        Vi har stora kostnader när HSB behöver rycka ut både under dagtid och jourtider. Är det ngt som vi kan åtgärda själva? Om det är under jourtid, kan det vänta till imorgon? Fundera om du/vi kan lösa det själva innan du kontaktar HSB

·        När du dammsuger hemma – ta gärna för vana att även dammsuga vid hissdörrarna på ditt våningsplan. (Vi får mycket driftstopp i hissarna, som innebär stora kostnader pga av grus som ligger i skenan där dörrarna öppnas och stängs)

  • Se till så dörrar till trapphusen/soprum och cykelrum är stängda för att inte släppa ut onödig värme
  • Skruva inte upp värmen i trappuppgångarna
  • ”Lufta” elementen för förbättrad effekt. (Detta görs genom att vrida på en liten ventil i överkant på elementet)
  • Försök att hålla vattenförbrukningen nere med kortare duschar / bad. Prova att halvera tiden du vanligtvis duschar och bada mer sällan då mycket vatten går åt till bad än dusch
  • Tvätta och diska när maskinerna är fulla

·        Genom att sopsortera kan vi också hålla kostnaderna nere. Ganska ofta är soptunnorna fulla av pizzakartonger, wellpapp, flaskor mm. Ju mer sopor vi har, ju mer behöver föreningen betala (vikt).

·        Spola inte ned sådant som inte bör spolas ned i avloppet utan endast spillvatten av hushållskaraktär. Att serva, reparera pumpar kostar mycket pengar för oss som bor här i Järla sjö, därför kan du som boende här hjälpa till att spara pengar till oss alla genom att:

·  Torka ur stekpannan

·  Aldrig hälla fritös-oljan i vasken! Häll den i en pet-flaska!

·  Hälla fett från konserver i mat-avfallspåsen eller i soppåsen

·  Samla överblivet matfett i en pet-flaska som sedan läggs i soppåsen

·  Använda en soptunna i badrummet för våtservetter och annat skräp

Tips för att spara på era individuella kostnader:

  • Ta som vana att släcka de lampor i lägenheten som inte behöver vara tända. Byt till LED-lampor, de drar bara en bråkdel av den el som går åt till en glödlampa eller ett lysrör.

·        Apparater i stand-by läge förbrukar el i onödan och står för cirka tio procent av elförbrukningen i ett hem. Koppla alla elsladdar till ett grenuttag med strömbrytare så stänger du av alla apparaterna med en knapptryckning.

·        Spara energi (och vatten) när du diskar för hand. Om du diskar för hand i en kvart under rinnande varmvatten går det åt 75 liter. Använd istället balja eller diskpropp.

·        Du sparar 30 procent av energin genom att koppla diskmaskinen till kallvattnet eftersom diskmaskinen bara använder varmvatten i vissa programavsnitt, och då själv värmer upp vattnet.

·        Tvätta mer sällan, sätt på tvättmaskinen när den är full. Ecoprogrammen drar minst energi.

·        Kastrull med lock förbrukar en tredjedel av energin jämfört med kastrull utan lock. Använd kastruller som är lika stora som plattan (en centimeter större diameter på plattan motsvarar 20 procent) och byt dåliga kastruller till kastruller med slät botten så minskar du energiåtgången och koldioxidutsläppen med 25 procent.

·        +5 grader i kylskåpet och - 18 grader i frysen är rekommendationer (Livsmedelsverket rekommenderar att normal temperatur i kylskåp ska vara 5 grader)

·        Undvik sådant som drar mycket el som du kanske inte behöver, exempelvis elburen golvvärme, bastu och torktumlare. Om du måste ha golvvärmen på, se till att den är på samma temperatur som resten av huset (ca 21 grader) för att undvika att den drar onödigt

mycket el.

 

Om du har fler idéer på att spara på energi / kostnader får du gärna höra av dig till styrelsen! 

 

Om alla gör lite så kommer det att ge resultat. Vilket kommer leda till att vi inte behöver höja avgiften lika mycket.  

 

God jul och gott nytt år!

Med vänliga hälsningar

Styrelsen