Höjd avgift januari 2024

03 november 2023 Budgetarbetet för 2024 är nu avslutat. Den preliminära budgetprognosen visade på ett kassaflödesunderskott på minus cirka 2 miljoner kronor. De främsta orsakerna är de snabbt stigande räntorna i kombination med att vi sätter om befintliga lån i slutet av 2023 och början av 2024.

Föreningen behöver förstärka sin likviditet på grund av att:

• Räntekostnaderna har ökat kraftigt

• Stockholm Exergi har aviserat en taxeökning om 12% (högst i landet) vilket styrelsen inte vill godta. Vi har genomfört en förhandling med Stockholm Exergi men den har tyvärr strandat. Ärendet har lämnats vidare till Fjärrvärmenämnden för medling. Tyvärr har nämnden ingen beslutsrätt utan kan bara ge en rekommendation (i likhet med Allmänna reklamationsnämnden).

• Inflationen gör att kostnader och avgifter ökar (de flesta avtal indexuppräknas).

• Vi måste avsätta medel för kommande underhåll. Styrelsen har ett principbeslut om att öka avgiften med 2% per år för att undvika större justeringar, men trots att föregående års ökning var något högre har styrelsen inte kunnat förutse den snabba kostnadsutvecklingen.

 

För 2024 har därför beslutats att:

• Årsavgiften höjs med 15%

• Amorteringstakten på föreningens befintliga lån sänks

• Underhållsplanen justeras så att åtgärder som inte är helt nödvändiga flyttas fram

Styrelsen beklagar detta och vi har full förståelse för att det kan orsaka problem för enskilda hushåll. Samtidigt har vi inget alternativ - likviditeten måste förstärkas.

 

Kommentar:
Enligt bostadsrättslagen beslutar styrelsen om avgiftsjusteringar utan att inhämta något särskilt godkännande från föreningens medlemmar. Det finns ingen gräns för hur mycket avgiften kan höjas. En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening och det finns inget annat sätt att finansiera verksamheten utöver avgifter och hyror. Vi kan samtidigt konstatera att vi inte är ensamna i denna situation. I en analys av Nabo (en av Sveriges största fastighetsförvaltare) behöver bostadsrättföreningar i allmänhet kraftigt höja sina avgifter.