Angående Peter Dahls konstverk och den utlysta stämman satt till 1/12, 2020

17 november 2020

Styrelsen har 2020-11-13 mottagit en skrivelse undertecknad av mer än 10 procent av alla röstberättigade medlemmar avseende den utlysta föreningsstämman 2020-12-01 med en begäran om ännu en extrastämma där fysisk närvaro är möjlig och där man vill behandla frågan rörande Peter Dahls konstverks framtida öden.

Då ingen avsändare tydligt finns angiven på denna skrivelse svarar styrelsen på denna framställan via hemsidan.

Efter konsultation med HSB Stockholm har juristen Malin Vagnér svarat så här:

”Av lagen om ekonomiska föreningar 6 kap. 12 § framgår att om en tiondel av föreningens medlemmar skriftligen begär att en föreningsstämma ska hållas för att behandla ett eller flera angivna ärenden så är styrelsen skyldig att sammankalla till en extra föreningsstämma inom 2 veckor från begäran.

I ert fall har ni redan kallat till en extra föreningsstämma för att behandla just de frågor som anges i begäran. Ni har med andra ord redan uppfyllt kravet enligt lagen om ekonomiska föreningar, innan begäran inkom.

Det finns inget stöd för att medlemmarna i en sådan begäran kan framställa krav om formen för stämman. Styrelsen ska kalla till stämma i den ordning som det finns stöd för i stadgar och lag. Av Lag (2020:198) om tillfälliga undantag för att underlätta genomförandet av bolags- och föreningsstämmor (detta är alltså den tillfälliga lag som infördes i våras p.g.a. Coronapandemin) 27 § framgår att det är upp till styrelsen att besluta om en stämma under år 2020 ska hållas utan rätt för medlemmarna att närvara och med poströstning. Med andra ord är det enbart styrelsen som har befogenhet att besluta om formen för stämman och medlemmarna kan inte genom en begäran att kalla till extrastämma påverka formen för densamma.”

 Med stöd av detta konstaterar styrelsen att den kallelse som tidigare har aviserats medlemmarna samt det beslutsunderlag som distribuerades söndag 2020-11-15 rörande föreningsstämman 2020-12-01 är både lag- och stadgeenlig. Styrelsen anser att det i nuvarande covid-spridningssituation skulle vara extremt olämpligt och oansvarigt att kalla till ett föreningsmöte med fysisk närvaro. Det demokratiska värdet i ett sådant möte kan dessutom diskuteras, eftersom nuvarande pandemiläge skulle göra att alla medlemmar ändå inte har möjlighet att delta, beroende på restriktioner för riskgrupper, och befogad rädsla/risk för att bli smittad med covid-19 på ett sådant möte.

Trots att den ingivna skrivelsen uppfyller Brf Illerns stadgar (paragraf 14) för att styrelsen ska kalla till en föreningsstämma utifrån den begäran som formulerats beslutar styrelsen därför med per capsulam-beslut 2020-11-16, med stöd av ovanstående tillfälliga lagstiftning (2020:198) och beskedet från HSB Stockholms jurist Malin Vagnér, att inte efterkomma skrivelsens begäran att kalla till föreningsstämma där fysisk närvaro är tillåten/möjlig.

Styrelsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Till nyhetslistan