PETER DAHLS TAVLOR

23 maj 2020

Då frågor uppkommit kring styrelsens hantering av Peter Dahls tavlor följer här en redogörelse för vad som hänt.

När Jarlaberg byggdes på 80-talet installerades också ett antal konstverk i trapphus och på gårdar. Det var olika konstnärer som på detta sätt bidrog med både målningar och skulpturer. På Illerns gård nr 16 sattes tavlor av Peter Dahl upp i trapphusen. Tavlorna har varit fastsatta med silikon bakom dubbla glasskivor.

Vid en översyn av föreningens försäkringar av fast och lös egendom uppdagades att Peter Dahls tavlor ingick i fastighetsförsäkringen och var försäkrade upp till max ett (1) basbelopp, för 2020 motsvarande 47.300 kr per tavla. Detta reagerade ansvariga i styrelsen på. Värdet av konsten borde vara betydligt högre. En värdering gjordes av Stockholms Auktionsverk i mars 2020, då försäkringsvärdet fastställdes till en (1) miljon per tavla. Totalt har vi sju (7) stycken tavlor.

Föreningens försäkringsmäklare tog kontakt med flertalet försäkringsbolag men ingen ville höja försäkringsskyddet med hänvisning till placeringen i en trappuppgång i ett flerfamiljshus. I samband med detta rådfrågades även vår förvaltare samt jurister på HSB, som alla rekommenderade oss att omedelbart ta ned tavlorna.

Frågan om medlemmarna i föreningen skulle informeras innan vi gick till handling diskuterades men styrelsen kom fram till att risken med att först offentliggöra att vi har ofullständigt försäkrad konst för många miljoner hängande i trapphusen var för stor. Styrelsen ville undvika att värdet på dessa tavlor offentliggjordes.

Stockholms Auktionsverk anlitades för nedtagning och förvaring. När tavlorna togs ned närvarade två (2) representanter från styrelsen. Glasskivorna bars ner till källarförråd i 41:an och tavlorna förvaras idag fullvärdesförsäkrade och i säker miljö hos Stockholms Auktionsverk.

Stockholm Auktionsverk ombads även att ombesörja att reproduktioner så fort som möjligt sattes upp. Dessa reproduktioner är nu klara och kommer inom kort att sättas upp i väntan på de beslut som kommer att tas under kommande extrastämma. Kallelse till denna kommer senare.

Styrelsen har avsatt tid för ett möte där denna fråga kan ventileras. Alla Brf Illerns medlemmar är välkomna. Styrelsen hoppas på bred uppslutning då dessa konstverk utgör en viktigt del av Brf Illerns identitet och bidrar till försköningen av våra trapphus.

Mötet hålls:

Måndag 15 juni, 2020 kl. 18:30 på gård 16 (vid grillplatsen).