Välkomna till brf Kandelabern

HSBs brf Kandelabern nr 269 i Stockholm ligger i Hägerstens församling i Gröndal i Stockholm, och består av fastigheterna Ljussaxen 12, Kandelabern 4 och Lyktljuset 1.

Föreningen består av

- 22 bostadsrätter på Grenljusbacken 17 
- 27 bostadsrätter på Grenljusbacken 15 
- 18 bostadsrätter på Grenljusbacken 13

- 17 bostadsrätter på Sannadalsvägen 1 
- 25 bostadsrätter på Sannadalsvägen 3

- 44 bostadsrätter på Lustigkullavägen 7 

HSB

Vi är en HSB-förening vilket innebär att du måste vara medlem i HSB när du köper en lägenhet här. Väljer du att stanna kvar som medlem kan du ta del av många medlemsförmåner. Läs mer om det här.

Tidningen Hemma i HSB innehåller bl.a. frågor om boendejuridik, inredningsinspiration och information om renoverings- och boendefrågor.
Vad innebär det att bo i en bostadsrätt? Läs mer här.

 Historik

 Föreningen bildades den 25 november 1983, och registrerades hos Länsstyrelsen den 12 mars 1984. Fastigheterna ritades av Trappan arkitektkontor och byggdes åren 1985 - 86 av ABV. Efter fastigheternas garantibesiktning under vecka 35 1988, överlämnade HSB föreningen till de boende på årsstämman i november samma år.

De första bostadsrättshavarna kunde ta sina lägenheter i besittning på Grenljusbacken 17 den 29 mars 1986. Succesivt under året följde sedan färdigställandet av de andra husen, tills inflyttningen i de sista lägenheterna på Lustigkullavägen 7 gjordes den 1 november samma år. Från början fanns 152 lägenheter i föreningen, 150 av dessa var bostadsrätter och två lägenheter på Lustigkullavägen 7 hyrdes ut som lägenhetsdaghem.

 En sällan använd föreningslokal på Lustigkullavägen byggdes 1992 om till lägenhet. Då priset på bostadsrätter fallit kraftigt och då var historiskt lågt (hälften av priset 1989), hyrdes den under några år ut, tills den 1998 såldes som bostadsrätt. Lägenhetsdaghemmet på Lustigkullavägen som hyrde två lägenheter av föreningen avvecklades 1999, och de två lägenheter som daghemmet varit inhyst i, såldes då som bostadsrätter. Detta innebär att det i dag finns sammanlagt 153 bostadsrätter i föreningen. Föreningen hyr dessutom ut 3 lokaler till kommunen och till två företag.

 Välkommen till Gröndal

Kanske är du också ny i Gröndal. I så fall ska du känna dig välkommen. Här kommer du att trivas, nära vattnet som i en liten småstad med butiker, kultur och service inpå knuten. Och ändå nära till Stockholms city. 

Från föreningen är det 300 - 400 meter till tvärspårvägens hållplatser Gröndal respektive Trekanten. Tvärbanan tar dig lätt till tunnelbanan, pendeltåget, Bromma flygplats eller Globen och Friends arena. Det går också flera bussar. Dagtid under vardagar finns en lokalbuss med hållplats alldeles utanför föreningen på Grenljusbacken 15, som går till Ekensbergsvägen respektive Fruängsgården via Liljeholmen och Axelsbergs servicehus.

 Åker man bil, finns en på- och avfart till Essingeleden norrut på cirka 600 - 700 meters avstånd, till Essingeledens på- och avfart söderut är avståndet cirka 2 km.

 

Service och butiker

Gröndals centrum erbjuder bl a matbutiker, konditori, pizzerior, sushiresturang, vårdcentral, tandvård, apotek, bibliotek, kemtvätt, frisör, skomakare, gym, blomsteraffär och bilverkstäder. Vid det närbelägna Liljeholmstorget, 900 meters promenadavstånd längs sjön Trekanten eller en hållplats bort med tvärspårvägen, finns en stor shoppinggalleria som invigdes 2009.

Fritid och rekreation

Här kan du exempelvis njuta av båtliv vid det legendariska Gröndalsvarvet, bada i Mälaren vid Ormberget eller i den idylliska badsjön Trekanten, som på vintern har en mycket frekventerad upplogad isbana, eller promenera i strövområden och på motionsslingor utmed Mälaren och grönområdet Vinterviken. I området finns dessutom fotbollsklubben Gröndals IK, teatergrupper, studieförbund, kolonilottsområde samt i närheten progressiva konsthallen Färgfabriken.