Varför finns det trivselregler?

Bostadsrätten är en ganska komplicerad form av samägande med många intressen som ska tillgodoses. För att uppnå ett fördelaktigt boende där alla förstår vad som förväntas av var och en, så behövs skriftliga ordningsregler som ett komplement till föreningens stadgar.

Underhåll och skötsel

Bostadsrättsinnehavaren har underhållsansvar för lägenheten och tillhörande utrymmen (t ex balkong och förråd). Föreningens stadgar reglerar i detalj vad bostadsrättsinnehavaren respektive bostadsrättsföreningen ansvarar för.

Generellt ansvarar bostadsrättsinnehavaren för underhåll och skötsel av: 

  • lägenhetens väggar, golv och tak samt fuktisolerande skikt
  • lägenhetens inner- och ytterdörrar
  • inredning och utrustning i kök och badrum, samt el-, avlopps- och vatteninstallationer för inredning (t ex sanitetsporslin och vitvaror)
  • armaturer för vatten inklusive packning och avstängningsventiler
  • klämringen runt golvbrunnen, rensning av golvbrunn och vattenlås
  • fönsterglas
  • målning av radiatorer och värmeledningar
  • köksfläkt och ventilationsfläkt
  • att det finns fungerande brandvarnare

 Bostadsrättsföreningen ansvarar för: 

  • Ventilationsdon och ventilationskanaler
  • Vattenradiatorer (element) med ventiler och termostat (ej målning)
  • Ledningar för avlopp och vatten
  • Målning av yttersidor av ytterfönster och ytterdörrar
  • Reparation vid brand- och vattenskada (bostadsrättsinnehavaren ansvarar endast om skadan uppkommit genom egen vårdslöshet eller försummelse)

Bostadsrättsinnehavaren ska omedelbart anmäla fel och brister avseende sådant underhåll som föreningen ansvarar för.

 Innergård och balkonger

Gården ska vara en trevlig och trygg plats för barn och vuxna som leker och vistas där. Alla är välkomna att använda utemöblerna, utegrillen, lekplatsen och planteringslådorna men kom ihåg att städa undan efter er och lägg över på trälocket på sandlådan.

Det är tillåtet att grilla med elgrill på balkongerna, däremot så ska gasolgrill undvikas av säkerhetsskäl och kolgrill då dessa har en tendens att osa för mycket och därmed störa grannarna.

Det är inte tillåtet att kasta fimpar på marken på gården eller från balkongerna. Cyklar ska parkeras i avsedda cykelställ och inte på våra gräsmattor eller fästas i staketen.

Det är inte tillåtet att parkera bilar eller andra motorfordon på gården. Däremot så går det bra att använda gården för att stanna tillfälligt och packa i och ur bilen. Var varsam vid framförande av bil på gården och ställ inte bilen på gräsytorna. Det är inte tillåtet att blockera vägen fram till sophuset på innergården då vägen måste vara tillgänglig för sopbilar och eventuella utryckningsfordon.

Vi hjälps åt med gräsklippning och vattning under sommarmånaderna. Vattenkannor finns i sophuset. Det finns två gräsklippare som står placerade i gamla soprummet i 2:ans källare. Den ena gräsklipparen är manuell men väldigt lätt att manövrera och den andra är eldriven. Elkontakter finns i sophuset på gården.

 Buller och störande ljud

Visa hänsyn mot grannar vad gäller buller och störande ljud. Tänk på detta även när ni vistas i trapphusen. Detta gäller särskilt måndag till torsdag (natt mot vardag) klockan 22–07. Fredagar och lördagar (natt mot helgdag) gäller detta mellan klockan 23–08. Renoveringsarbete får enbart ske mellan klockan 08-17 på vardagar. Lördagar, söndagar och helgdagar får renovering som medför oljud inte ske.

 Om ni planerar en större fest eller andra trevligheter, meddela gärna era grannar i förväg.

Det kan naturligtvis inte alltid vara helt tyst i huset. När man bor i en lägenhet måste man stå ut med enstaka störningsmoment. Men om man upplever återupprepade störningar ska man ta kontakt med styrelsen. Observera dock att ljud från lekande barn betraktas som normalt och inte som störande ljud.