Våra trivselregler

Omtanke gör det trevligare att bo tillsammans

Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har Du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan Du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar. Detta gäller både med hänsyn till sin egen lägenhet och i de delar av huset som alla använder, till exempel i tvättstugan och ute på gården.

Hänsyn är en bra regel

Alla människor är olika, du och dina grannar också. Det går inte att ha regler för allt, därför är det viktigt att visa varandra hänsyn. Om du är trevlig och bryr dig om andra blir du ofta bemött på samma sätt. Är det något som du ändå störs eller besväras av försöka att prata om det med din granne. Vid behov kontakta styrelsen.

För vem gäller reglerna

Ordningsreglerna gäller inte bara dig som bostadsrättshavare, utan även övriga familjemedlemmar omfattas liksom gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbete åt dig i lägenheten. Ordningsreglerna gäller också för andrahandshyresgäster. 

Vad händer om ordningsreglerna inte följs

Om ordningsreglerna inte följs kan styrelsen i allvarligare fall ifrågasätta om Du skall få bo kvar. Förseelser som är av liten betydelse för föreningen och övriga medlemmar kan inte leda till uppsägning. Innan styrelsen kan agera mot den som bryter mot reglerna måste styrelsen alltid först uppmana medlemmen att följa reglerna. Först därefter och om medlemmen trots uppmaningen inte följer reglerna kan det blir fråga om uppsägning. 

Allmän aktsamhet och säkerhet

Tänk på att vara rädd om och väl vårda föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt. Om akut skada inträffar i huset tag i första hand kontakt med felanmälan eller jouranmälan hos HSB men underätta gärna även någon i styrelsen. Även skadedjur måste felanmälas omgående.

Hjälp även till med att bevara säkerheten i föreningen. Kontrollera att ytterporten i fastigheten går i lås efter in- och utpassering. Släpp inte in någon okänd person i fastigheten utan att fråga om ärende och till vem. Se också till att källardörrar, cyckelföråd, tvättstuga och andra gemensamma utrymmen inte står uppställda eller är olåsta längre än nödvändigt. 

 

Våra trivselregler

Ljud och störningar

Nattvila råder mellan 22-7, dvs. att det ska vara lungt. Särskilt störande ljud som slagborr och liknande begränsas till vardagar 8-20, och 10-20 helger.

Fest

Om du ska ha fest berätta det gärna för dina grannar först och lämna ett telefonnummer som du kan bli kontaktad på. Tänk på störningsreglerna, sänk särskilt basen och stäng även fönster och dörrar.

Trapphuset

Saker får inte stå utanför din ytterdörr, i trapphuset eller vid husets entré. Det är viktigt att sjukvårdare kan komma in med bår, därför är det förbjudet att blockera trapphuset. Det finns barnvagnsförråd i varje port och flera cykelrum i föreningen. Övrigt förvaras lämpligen i varje lägenhetsinnehavares förråd.

På gården

På gårdar och lekplatser ska alla kunna trivas. Cyklar ska stå i cykelställen och bilar på deras parkeringsplatser. Plocka gärna upp synligt skräp ute på gården så hjälps vi åt att hålla vårt närområde fint. Buskar och planteringar ansvarar föreningen för.

Gångvägar och gräsmattor

Använd gärna våra gräsmattor för lek och en plats att umgås på. Men använd inte gräsmattorna som genvägar, använd istället de gångbanor som vi har. Gräsmattan och andra planteringar skadas och fula gångar skapas.

Husdjur

Innehavare av husdjur ska övervaka att dessa inte stör eller förorenar i fastigheten och inte heller rastas på gården, i planteringar eller på barnens lekytor. Plocka upp efter ditt djur.

Återvinning

I dagsläget finns möjlighet att återvinna glas, plast, metall, kartong, tidningar, mindre elavfall, lampor och batterier inne i miljörummet (viltstigen 6). Brännbart hushållsavfall slänger du i markbehållarna avsedda för sopor. Matavfall separeras från övriga hushållsopor och slängs i speciella bruna papperspåsar som finns att hämta i miljörummet. Dessa påsar slängs sedan inne i miljörummet i de för ändamålet avsedda bruna kärlen.

Övrigt avfall

Det råder ett absolut förbud att slänga övrigt avfall inne i miljörummet än det finns avsedda behållare för. Du får alltså inte slänga textilier, möbler, väskor, skor, skidor, porslin, brandfarliga ämnen osv inne i miljörummet. Övrigt avfall ska den enskilde bostadsrättsinnehavaren ta till en kommunal återvinningsstation.Vid överträdelse kommer de kostnader som hanteringen innebär för föreningen att faktureras till den enskilde bostadsrättsinnehavaren. 

Tvättstugan

Det finns information i tvättstugan om hur du sköter alla maskiner. Städa ordentligt efter dig. Lämna aldrig barn ensamma i tvättstugan, de kan skada sig. Stäng av allt och släck lamporna när du går från tvättstugan. 

Balkongen eller uteplatsen

  • Rökning: Det är inte förbjudet att röka på sin balkong eller uteplats men alla gillar inte rök, visa hänsyn och rök inte vid luftintag eller kasta ut fimpar.
  • Vindskydd: Ett enkelt vindskydd som inte fästs i fastigheten är tillåtet. I samråd med arkitekt har föreningen beslutat att vi använder oss av en enhetlig färg Sandatex 0058. Markiser (eller något annat) får inte monteras på fasaden.
  • Glasa in: Det finns bygglov för att glasa in balkongen eller uteplatsen.
  • Grilla: Du får använda elgrillar på alla balkonger och uteplatser. Gasolgrillar kan även användas på uteplatser som inte är inglasade och på öppna balkonger högst upp, om du visar hänsyn till dina grannar. Kolgrillar och engångsgrillar är förbjudna pga brandrisk.
  • Förvara gasolbehållare: På en öppen balkong och uteplats får du ha behållare med maximal storlek P11 (max 30 liter). Tänk på att gasolbehållare får inte förvaras i soljus och heller inte inomhus eller i förådet. Lyssna på musik: Går bra om det inte är så högt att du stör grannarna. Försök undvika höga ljud och samtal på balkongen kvälls- och nattetid.
  • Hänga upp blomlådor: Det är tillåtet att hänga blomlådor på balkongen men de måste hänga inåt och inte på utsidan på grund av olycksrisken då de skulle kunna ramla ned.
  • Sätta upp parabol: Parabol ska vara väl förankrad i t.ex. ett betongfundament stående på balkonggolvet. Anordningen måste vara säker och parabolen får inte befinna sig utanför balkongräcket. Det är inte tillåtet att fästa parabolen på fastigheten, t.ex. på balkongräcket eller fasaden, utan tillstånd av föreningen.
  • Skotta bort snö: Om du har behov av att skotta bort snö från balkonggolvet måste du försäkra dig om att den inte hamnar på någon under. Ta gärna hjälp av någon som vaktar från marken under tiden som du gör detta.
  • Till dig som har uteplats: Det är inte tillåtet att sätta upp staket runt uteplatsen utan tillstånd från styrelsen. Utöver ordningsreglerna gäller föreningens stadgar, vid osäkerhet eller frågor kontakta styrelsen.

Utöver ordningsreglerna gäller föreningens stadgar, vid osäkerhet eller frågor kontakta styrelsen.