Fler nya frånluftsvärmepumpar

27 september 2006 En ny frånluftsvärmepump installerades förra året i Pyrolavägen 24.

Föreningen har haft väl fungerande frånluftvärmepumpar installerade i 6 st höghus Pyrolavägen 20-28 och 32 under 17 år. I januari 2003 förbjöds användningen av det köldmediaum (R 22) som fanns i systemet. En frånluftsvärmepump har konverterats till ett köldmedium som är godkänt av myndigheten (R 134a) men har stängts av för att den har för låg verkningsgrad, är uttjänad och för kostsam att laga.

Frånluftvärmepumpen tar vara på den goda varma luften som vi har i lägenheterna och som vi i dag okontrollerat sänder ut med den från luft som vi byter ut i våra lägenheter för att få bra inom- husluft.Styrelsen beslutade förra året att installera en ny modern tyst frånluftsvärmepump på försök i Pyrolavägen 24. Försöket föll så väl ut att den nu beslutat att installera ytterligare fem frånluftsvärmepumpar en i varje höghus.

Meningen med frånluftvärmepumpen är att spara på den dyra fjärrvärmen som vi köper av Fortum. Ekonomin är sådan att om vi köper el till frånluftsvärmepumpen för 1 kr så får vi ut värme för 4 kr av frånluftsvärmepumpen som vi återför till värmesystemet i huset. Livslängden på frånluftsvärmepumpen beräknas till 15 år (de gamla pumparna blev 17 år ) så med rätt skötsel håller säkert maskinerna längre.

Investeringen betalar sig på 3 år varför styrelsen beslutat att forsätta att investera i frånluftsvärmepumpar i samtliga höghus. Även om man flaggar för att elpriserna skall gå upp så kommer säkert inte fjärrvärmen att stanna i pris eller minska.

Installationerna är nu klara. Men vissa injusteringar håller på att göras.