Rapport om vår energiförbrukning - sept 2009

Energigruppen 2009-09-27
Mathias Edstedt


Energianvändningen i Understenshöjden

2008 genomfördes en studiecirkel för att öka kunskapen om energi i Understenshöjden. Vi beslutade att tillsätta tre arbetsgrupper för att gå vidare med några frågor:

Tre arbetsgrupper för energi har startats
1.Energieffektivisering – kan vi spara el och värme. L-O (sammankallande), Ulf, m fl.
2.El billigare och bättre – kan vi bygga egna solcellsanläggningar, köpa in oss i vindkraftkooperativ eller köpa el på annat sätt än idag? Hasse (sammankallande), Nisse Söderlund m fl
3.Bergvärme för uppvärmning – ska vi ersätta pelletspannan med bergvärme? Nisse Brenning och Stellan.


1. Vår energiförbrukning de senaste åren

All el som vi förbrukar mäts månadsvis liksom all fjärrvärme, pellets och den värme som distribueras via vår egen kulvert i området och från årsskiftet även värmen i alla hus. Vi använder miljömärkt el (100 %) från Kraft och Kultur sedan 2006-07-01. Vi använder pellets som i dagsläget tillverkas av Svensk Brikettenergi i Norberg med sågspån som råvara (100 % förnyelsebart). Vi använder fjärrvärme sommarhalvåret och i mindre mängder som reserv vintertid.

 

 

2. Håll koll på din egen värmeförbrukning

2.1 Värmeförbrukningen i varje hus (1/1-1/6)

Din webbläsare kanske inte stöder visning av den här bilden. I tabellen redovisas värmeförbrukning (kWh/m2) i förhållande till lägenhetsstorlek under perioden 1/1-1/6. Lägst förbrukning står överst och högst nederst. Vindfångens yta ingår inte i beräkningen. Använd koden som står på din elfaktura för att hitta din egen förbrukning.

Dessutom kan man se skillnaden i månadskostnad baserad på priset 70 öre/kWh för värmen. Skillnaden är om man får högre eller lägre kostnad jämfört med idag.

Skillnaderna mellan hushållen är mycket stora, motsvarande en faktor 2,2 mellan den som använder mest respektive minst värme.

Färgmarkeringarna i huskodskolumnen är lila för 101 m2 hus och ljusblå för ca 116 m2 hus.

2.2 Du kan minska din värmeförbrukning

1. Optimera ventilationen.
Luftflödesmätningar och justeringar har visat sig vara effektiva eftersom det ofta är alldeles för höga flöden idag. Dessutom minskar drag och dålig komfort.

2. Täta drag.
Tätning av trösklar, golvsocklar mm ger lägre värmeförluster och bättre komfort. Har du installerat isolerskivorna till altandörrarna?

3. Duscha – bada inte.
Skillnaden i värmeförbrukning är mycket stor.

4. Sänk inomhustemperaturen.
1 grad ger ca 5 % lägre värmeförbrukning.

5. Ställ termostaten för kulverten på acktanken på rätt nivå.
55-60 grader är t ex lagom för Focus. Ju lägre temperatur desto bättre är det.

6. Se till att fläkten vid acktanken blåser in i vind-fånget istället för utomhus nu när det blir vinter.


3. Energiförbrukningen

I tabellen nedan redovisas normal energiförbrukning (MWh=1000 kWh) i vårt område baserat på de senaste årens utfall och korrigerat för om det varit varmare eller kallare än normalt. Total kulvertvärme avser värme levererad ut från pannrummet, dvs efter förluster i pelletpannan. Husens värmeförbrukning avser levererad in till varje hus, dvs efter kulvertförluster.