2 Ansvar och skyldigheter

2.1 Föreningsstämma                                                                                               

Föreningsstämman är föreningens högsta beslutande organ. Föreningsstämman hålls en gång om året, senast under juni månad. Kallelse anslås på anslagstavlan i entrén. Motioner till föreningsstämman skall vara styrelsen tillhanda senast under mars. Den som önskar ytterligare information kring föreningsstämman kan kontakta någon i styrelsen. Utnyttja din möjlighet att påverka föreningens verksamhet genom att gå på föreningsstämman. I speciella fall kan styrelsen utlysa en extra föreningsstämma.

2.2 Styrelsen
Styrelsen väljs på föreningsstämman. Styrelsen har uppdraget att sköta bostadsrättsföreningen Vårdtornet på bästa sätt. I detta arbete ingår bl.a:

  • Att förvalta fastigheten tekniskt och ekonomiskt
  • Att upprätta budget och fastställa avgiften till föreningen
  • Att upprätta bokslut och årsredovisning
  • Att kalla medlemmarna till årsstämma i föreningen
  • Att sätta upp aktuella meddelande på anslagstavlan i entrén

2.3 Medlem
Du har som medlem i en bostadsrättsförening stora möjligheter att påverka ditt boende. Alla medlemmar ansvar tillsammans för att boendet fungerar bra. Detta kräver ett engagemang från alla.

Dina skyldigheter som boende innefattar bl.a:

  • Att sköta och vara aktsam om de gemensamma utrymmena och medverka vid städdagar etc.
  • Att sköta, underhålla och vara aktsam om den egna lägenheten, eftersom du inte äger den, utan bara har nyttjanderätten till den.
  • Att betala avgiften till föreningen på utsatt tid. Avgiften skall vara HSB tillhanda senast den sista i varje månad. För sent inbetald månadsavgift kan leda till att du förverkar din bostadsrätt.

Det skall vara tyst mellan klockan 22.00 och 7.00 (enligt hyreslagen). Om du ska ha fest och vet att det kan bli lite högljutt är det en god regel att förvarna grannarna.

Vid renoveringar ska medlemmen informera de boende i fastigheten samt gästerna i hyreslokalen om eventuellt kommande störningar.

2.4 Andrahandsuthyrning
Om du vill hyra ut (eller låna ut) din lägenhet är du skyldig att lämna en skriftlig ansökan om andrahandsuthyrning till styrelsen. En andrahandsupplåtelse är när någon annan än du själv självständigt använder lägenheten. Detta gäller även om du lånar ut lägenheten till någon i den närmaste familjekretsen.

Ansökan skall innehålla:

  • uppgifter om andrahandshyresgästen
  • uppgifter om hur lång tid lägenheten skall hyras ut
  • ett intyg från arbetsgivare eller studieinrättning som visar att man inte kan nyttja sin bostadsrätt

Blanketten finns att beställa hos HSB Stockholm. Styrelsen lämnar vanligtvis besked genom ett protokollsutdrag. Tillstånd för andrahandsuthyrning brukar ges för ett år i taget. Du har rätt att hyra ut i andra hand om det finns beaktansvärda skäl, till exempel om du inte kan använda lägenheten som bostad under en period och har boendet ordnat på annat håll, som exempelvis studier eller arbete på annan ort, längre vistelse på vårdinrättning, provboende m.m. Bestämmelserna i hyreslagen gäller och du bör ha ett skriftligt hyresavtal. Hyr du ut på längre tid än två år bör du avtala bort besittningsskyddet. Hyr du ut lägenheten utan styrelsens godkännande riskerar du att förverka nyttjanderätten till lägenheten. Föreningen har då rätt att säga upp dig för avflyttning.

Kom ihåg att du som medlem ansvarar du för att:

  • avgiften betalas i tid
  • ordningsregler följs av andrahandshyresgästen