Vilboken ? hur området fick sitt namn

ViloBoken den kända rastplatsen

"...Ibland hade vi utflykter till Viloboken. Det var ett hemskans stort träd. Alla som gick förbi på gamla vägen, vilade intill det. En bit upp i trädet hade småpojkarna lagt bräden så att man kunde sitta uppe i trädet. Det låg en stor slätt där Viloboken stod, det var en granner plast och där kunde sitta en 15-20 personer när man kom förbi".

I Olofström höll arbetarna sommartid sina möten under en stor bok - den så kallade ”ViloBoken”. Detta träd kom att bli en symbol för facklig sammanhållning och under detta träd bildades Svenska Järn- och Metallarbetareförbundets avdelning 106 den 16 juni 1906. ViloBoken stod intill stora landsvägen och hade fått sitt namn av att det där fanns en rastplats. Brukspartronen Gustaf Söderlund svarade med att låta såga ner boken. Detta träd har senare fått ge namnet åt bostadsområdet Vilboken.

Så här skriver Harry Martinson i en artikel som heter "Sällsam provins"

Från min barndom minns jag en gumma som hette Olena. Hon bodde någonstans i ett torp ej långt från en jättehög bok som kallades vilboken (under boken alldeles i vägkanten fanns en flat stenhäll med ett tydligt avtryck efter en jättes fot, fenomenet var känt som »jättefjätet»).

På den plats där ”VilBoken” växte invigdes 1968 ett minnesmärke, en bronsskulptur av Ebba Ahlmark-Hughes

Källa:
”Folkets Hus i Olofström - från Vilboken till Storgatan”
En krönika om 106:an i Olofström

Tack till Lena Karlsson Olofströms kommun för bilderna

  • ViloBoken 20 maj 1909
    ViloBoken 20 maj 1909
  • Stubben av det nedsågade trädet 17 september 1921
    Stubben av det nedsågade trädet 17 september 1921
  • Ebba Ahlmark-Hughes är konstnären bakom statyn till minne av Vilo Boken. Den är av brons och kostade 90 000 kr. Mannen är Einar Larsson
    Ebba Ahlmark-Hughes är konstnären bakom statyn till minne av Vilo Boken. Den är av brons och kostade 90 000 kr. Mannen är Einar Larsson