Ventilation

Husens ventilation är ett frånluftssystem tar in uteluft via speciella uteluftsventiler. Hur fungerat ett frånluftssystem? Varför behöver vi ventilera våra bostäder? Detta är två frågor som vi ofta möter ute. Vi skall här på ett, som vi hoppas, enkelt sätt försöka förklara dessa frågor.

Ett frånluftssystem tar in uteluft via speciella uteluftsventiler. Uteluften tillförs bostaden i ”rena rum” såsom t ex vardagsrum och sovrum.

Den förorenade luften sugs ut från bostaden av en fläkt. Utsugen i lägenheten är placerade i badrum, toaletter, klädkammare och kök.

Ventilationen är till för att i första hand föra bort, vad som av människan uppfattas som oönskade ämnen t ex:

- Matos

- Koldioxid (utandningsluft)

I andra hand är ventilationen till för att tillse att inte byggnadskonstruktionen skadas av ex fukt.

Vad händer om jag ändrar inställningarna?

Om du stänger igen uteluften i sovrum och i vardagsrum händer följande:

1. Frånluftsflödet i bostaden kommer att minska, eftersom motståndet för att tillföra uteluften ökar. Detta leder till problem med fukt i badrum och till sämre utsug av matos.

Eftersom frånluftsflödet minskar fastnar smuts lättare i kanalerna och igensättningar uppstår. Detta leder till att frånluftsflödet minskar ytterligare, och att rensning av kanalerna då måste ske.

2. Då inte uteluften kan tillföras som tänkt, kommer den istället att sugas in genom otätheter i fastigheten. Detta leder till problem som:

- visslingar från dörr/brevlåda
- Dragiga och kalla golv
- Matos från grannen

3. Vid stark blåst kan det vara nödvändigt att stänga uteluftsventilerna tillfälligt för att undvika drag. Glöm bara inte bort att öppna uteluftsventilerna igen när vinden mojnat.

Om du täpper igen frånluften

Om du täpper igen frånluften i kök, badrum, toalett och klädkammare händer följande:

1. Matos från din lägenhet kan tränga ut i trapphus, och därifrån spridas till dina grannar.

2. Den frånluft som var tänkt för din lägenhet sugs nu istället ut från dina grannar, som får problem med drag och ljud eftersom för mycket luft sugs ut.

3. Risken för fuktskador i badrum och toalett ökar.

4. Fuktigheten i inomhusluften ökar, varför lägenheten upplevs som kallare.

Var solidarisk mot dina grannar rör inte ventilationen.

Vad kan jag göra för att förbättra ventilationen?

För att förbättra utsuget vid matlagning och förhindra matos i trapphuset gör så här:

1. Om du har ett don med snören eller en spiskåpa i köket, öppna denna fullt. Glöm inte bort att rengöra donet eller fettfiltret då och då.

2. Du öppnar ett fönster, dock ej det i köket.

Om du har frånluftsdon som går att reglera dvs spiskåpa i kök och/eller don med snören i bad och kök. Glöm då inte bort att minska flödet i dessa efter matlagning eller dusch/torkning av kläder i badrum. För mycket ventilation orsakar förutom drag även ökning av uppvärmningskostnaden, samt torrluft. Ditt eget luktsinne avgör när du kan minska ventilationen. Se dock upp med kondens på fönster-rutornas nedre del, som är ett tecken på otillräcklig ventilation.