Landshövdingens besök

30 augusti 2021 Den 18 augusti kom landshövding Göran Enander på besök till oss.

Ungefär femton medlemmar från Ekudden och Kroneken mötte upp och kunde först ta del av Sigbritts kaffe, hemgjorda rabarbersaft och kakor. Klockan 18.05 susade landshövdingen in på gården på sin gamla cykel (och vi som trodde att han kanske skulle komma i limousine...) och sen pratade han om vilka viktiga framtidsfrågor vi har att lösa. En är hur ska marken användas. Att odla mat på, skog, bebyggas?

Och vilket ansvar vi har som bostadsrättsförening. Alla som äger mark har ett ansvar. Vad kan vi göra? Vi kan se till att vi har en variation på vår mark &#8211 olika arter, olika ålder på träden. Vi kan se till att det inte bebyggs på vår mark, att vi har mer variation på våra gräsytor, att gynna pollinerare genom att ha mer blommande arter &#8211 de gillar sol och öppna gläntor.

Framför allt betonade landshövdingen att vi har ett ovanligt fint område för att vara bostadsrättsförening och att det ger oss stora möjligheter.

Efter landshövdingens föredragning öppnades upp för frågor och inlägg och publiken var väldigt på hugget och tog upp flera stora frågor som de ville höra landshövdingens åsikt om. Det var om byggandet i Uppsala, spårvagnar, klimatet, biologiska mångfalden m.m.

Och mitt under frågestunden flög en kraxande fågel in i allén.
–En gröngöling, sa landshövdingen, de trivs bäst bland ekar.

När mer mörka moln hopade sig vid horisonten tackade Sigbritt för besöket och landshövdingen uttryckte också att det varit en trevlig kväll och tog sin cykel och drog iväg hem till slottet.

Många uttryckte också tack till Sigbritt som ordnat med denna tillställning och önskade fler föredrag av denna typ.

Vid pennan
Ingemar Anderson