Nytt från utegruppen

23 november 2021 Arboristerna har varit här och arbetat med vården av våra träd. De döda och eventuellt farliga grenarna på ekarna och asken i allén har tagits bort, asparna och linden som skuggade ekarna har sågats ner respektive kortats av, de grenar som var på väg in i husen har tagits bort.

Helst ska träden få sköta detta själva, så vissa grenar är kvar, alltså de som inte blir farliga eftersom de kommer att falla ner på grenar under eller på ställen där vi inte brukar röra oss. 

Söndagen den 17 oktober hade vi utedag och klöv aspkubbarna till ved som nu finns vid grillplatsen. De döda ekgrenarna ligger kvar på marken och bildar faunadepåer* som är vedhögar som ger liv.

Runt den gamla ektickeeken vid gångvägen till busshållplatsen ligger grenarna kvar och i norra delen av allén har löv, sly och grenar blivit en orm som sakta förmultnar och ger mat och husrum till många olika organismer.

På detta sätt bidrar alltså vi till den biologiska mångfalden. Titta gärna!

Utegruppen i Kroneken

 

*Om faunadepå, info från länsstyrelsen:

Död ved är en ekologisk tillgång som bidrar till biologisk mångfald. Det saknas död ved i naturen.

Död ved är en tillgång för vedlevande insektsarter såsom trägnagare, vivlar, långhorningar, praktbaggar, vedsteklar, hornsteklar, träfjärilar och glasvingar.

Minst 250 arter av de vedlevande arterna är pollinatörer. Av dessa är omkring 50 arter vildbin, som återanvänder skalbaggsgnagen. Dessa bidrar bland annat till pollinering av vilda bär och det vi odlar.