Höjda räntor och ökade driftskostnader

21 oktober 2022 Den senaste tidens höjda räntor och stigande priser inom bland annat energi kommer att påverka de flesta bostadsrättsföreningarnas ekonomi. Det innebär att din nya bostadsrättsförening kan komma att behöva höja månadsavgifterna för att föreningens ekonomi ska vara trygg och långsiktigt hållbar.

Kostnadskalkylen för din nya bostadsrättsförening upprättades vid säljstart innan den senaste tidens oförutsedda kostnadsökningar. Din exakta månadsavgift fastställs i samband med upprättandet av den ekonomiska planen vilket sker inför tecknandet av upplåtelseavtalet, ca 4-6 månader innan tillträdet.

Frågor? Välkommen att kontakta:

Försäljningsansvarig: Jennie Eliases
E-post: jennie.eliases@hsb.se
Tel: 076 134 39 40

Mäklar: Jenny Olofsson
E-post: jenny.olofsson@maklarhuset.se
Tel: 073 840 96 00


Fakta om kostnadskalkyl och ekonomisk plan
Inför en säljstart upprättas en kostnadskalkyl. Kostnadskalkylen är en intygsgiven prognos som visar bostadsrättsföreningens tilltänkta ekonomi utifrån antaganden om bland annat marknadens prissättning av framtida räntor, drift- och underhållskostnader mm. Här ingår också en känslighetsanalys där vi tar höjd för olika scenarion kopplat till ränta och inflation. I sällsynta fall stiger dessa kostnader mer än vad vi förutspått. Då behöver vi ta ansvar för bostadsrättsföreningens ekonomi och uppdatera den nedan beskrivna ekonomiska planen med de nya förutsättningarna.

Den ekonomiska planen för bostadsrättsföreningen upprättas innan tecknande av upplåtelseavtal. Den ekonomiska planen är en teknisk och ekonomisk beskrivning av föreningens verksamhet. Planen ska bland annat beskriva den senaste uppskattade bedömningen av de kostnader föreningen har för drift och underhåll, samt för eventuella lån och beräknade årsavgifter för samtliga lägenheter.