Ekonomi

Den information som står här berör endast projektets ekonomi och vad detta innebär i form av framtida avgiftshöjningar.

Ett byggprojekt utgår från en uppdragsbeskrivning som i sig kan vara mer eller mindre omfattande beroende på vilka förarbeten som gjorts och beroende på vilka behov och vilken ambitionsnivå, främst underhållsplanen, utvisar.

Under projektets förstudier är det mycket vanligt att t.ex olika konsultrapporter i kombination med gällande bygglagstiftning medför att ett antal tilläggsprojekt tillkommer. Så är också fallet i vårt ROT projekt. T.ex visste vare sig den gamla styrelsen eller den nya styrelsen inledningsvis att dränering och byte av takavvattningsrör behövdes. Vi visste heller inte att nya regler medför att taket måste förstärkas osv osv.

Allt detta gör att innan projektet närmar sig slutet av projektresan så vet vi inte vad det totala projektet kommer att kosta och därmed vad de slutgiltiga avgiftshöjningarna blir.

Föreningen har inte, till skillnad från en del andra föreningar, sparat i "ladorna" genom faktisk avsättning av yttre rep på särskilt bankkkonto. Detta betyder att hela ROT projektet måste lånefinansieras. Banklån just nu är mycket förmånliga, räntemässigt sett (räntan ligger på cirka 1%) men över en återbetalningstid kommer naturligtvis räntan att närma sig mer "normala" nivåer (dvs cirka 3-4%). Hur lång tid det tar innan räntan är uppe i normala nivåer kan ingen säga med bestämdhet idag, det enda vi vet är att genom att den ekonomiska situationen är så besvärlig i många länder, t.ex runt medelhavet, så finns det inget intresse för Världsbanken, EU eller Sveriges Riksbank att höja räntan från dagens nivå. En annan osäker parameter är hur fort vi vill amortera av våra banklån. Dagens amorteringstakt för de gamla lånen är cirka 50-75 år vilket är bra. Med de nya lånen ska naturligtvis ambitionen vara, på lång sikt, att även dessa lån ska ha en amorteringstakt på samma tidsintervall. Däremot är det inget självändamål att initialt, speciellt när räntan är så låg, att amortera på de nya lånen överhuvud taget. Lånen (de nya) ska också försöka bindas på så lång tid som möjligt (t.ex 8 år) så vi vet vilken räntekostnad som vi har över en ganska lång tid. Ett lån som binds idag på t.ex 8 år kan erhållas till drygt 1% ränta (en 5 årig bindning betyder cirka 0,8% i ränta).

Mot bakgrund av alla dessa osäkerheter har styrelsen den 11 augusti 2020 vid sitt ordinarie sammanträde tagit beslut om en 10 årig ekonomisk plan. Vi har lagt in vissa förutsättningar avseende ränte- och amorteringsutveckling.

För att undvika kraftiga avgiftshöjningar i slutet av 10 årsperioden har styrelsen fattat beslut om att höja månadsavgifterna med 2% (cirka 70 kr/månad för en genomsnittlig lägenhet) från och med den 1 september 2021. Styrelsen rekommenderar framtida styrelser att bibehålla den 2%-iga höjningen över hela den ekonomiska planens livslängd. Detta betyder att om en månadsavgift idag är 4000kr/månad kommer avgiften om 10 år vara 4800kr/månad. 70 kr/månad i höjning för allt som medlemmarna erhåller i form av nyrenoverade hus får betraktas som ett mycket lågt pris även om styrelsen har stor respekt för många av våra äldre som kanske bara har en folkpension att leva av. Men alla ska veta att föreningen i alltför många år har undvikit att ta itu med många stora problem vilket medfört att reparationer skjutits upp. Detta gör sammantaget att det blir väldigt mycket att genomföra i nu istället.

På denna sida kommer styrelsen löpande (cirka en gång per kvartal) lägga ut ny information allt eftersom projektet utvecklas.