Föreningsrevisor

Nedan följer en beskrivning av en föreningsvald revisor gör

Föreningens revisorer har som förtroendevalda i föreningen till uppgift att ha en översyn på ekonomin och styrelsens arbete. Till sin hjälp har man en extern revisor i Borevision, som hjälper till med revisionen av ekonomin inför årsredovisningen.

Ett par gånger om året genomför revisorerna stickprov och tittar på fakturor och kontrollerar även att eventuella upphandlingar av externa tjänster går rätt till.

Som revisor har man även i uppdrag att kontinuerligt följa styrelsens arbete för att säkerställa att styrelsen följer de lagar, förordningar och riktlinjer som finns.

Det är viktigt att revisionen fungerar i din förening eftersom du som revisor är medlemmarnas ombud. Revisorerna skall granska att styrelsen följer alla beslut som tagits på årsmötet, främst verksamhetsplanen och budgeten (den ekonomiska planen). Granskningen skall också gälla hur styrelsens skött föreningens ekonomi i övrigt.

Revisorerna har rätt att fortlöpande ta del av föreningens räkenskaper, årsmötes- och styrelseprotokoll och övriga handlingar. Föreningens räkenskaper skall vara revisorerna tillhanda senast två månader före årsmötet. Revisorerna skall granska styrelsens förvaltning och räkenskaper för det senaste verksamhets- och räkenskapsåret samt till styrelsen överlämna revisionsberättelse i god tid innan årsmötet.

Revisorn har en informationsplikt mot föreningens medlemmar så länge inte informationen kan skada föreningen.

Lite råd ur skriften "Att vara föreningsrevisor":

Det är som alltid i föreningsarbete viktigt att planera sitt arbete. Lämpligt är att revisorerna omedelbart efter årsmötet då de blivit utsedda sätter sig ner och lägger upp en plan över vem som skall göra vad, när det skall vara klart och så vidare. Exempelvis bör någon ta på sig granskningen av den löpande verksamheten (siffergranskningen). Det är också lämpligt att någon av revisorerna utses till att sammankalla de utsedda revisorerna och revisorssuppleanterna, och att denne bland annat ansvarar för att det genomförs revisionssammanträden. Det kan också vara klokt att fastställa tidpunkter för dessa revisionssammanträden under året.

Alla revisorer bör följa styrelsens arbete, dock kan man göra upp vem som skall delta på styrel- semöten när så är påkallat. Rimligen bör revisorerna delta vid ett par styrelsemöten under verksamhetsåret, lite beroende på hur många möten styrelsen har.

I en förening är det viktigt att ha kunniga och engagerade personer som revisorer. Därför är det angeläget att man är noggrann i valet av revisorer.

Det kan komma tillfällen då styrelsen står inför ett viktigt beslut och där det finns olika valalternativ. Då kan man med fördel vända sig till revisorerna och få hjälp och råd. Det kan också gälla när ekonomiansvarig i styrelsen inte är klar över sin kontoplan, redovisningssystem eller kanske en skattefråga. Då är det självfallet så att man kan vända sig till respektive rådfråga revisorerna. Besluten är det dock alltid styrelsen som tar.

Till sist - att tänka på

Det brutna räkenskapåret (1/9-31/8) som finns i vår förening kontra det år (mellan två årsmöten) som revisorena blir valda är en "konflikt" som revisorerna måste fundera över hur bemästra. Det innebär i praktiken att du som revisor, som nyvald, måste titta tillbaka historiskt vad som har hänt sedan den 1/9 föregående år och i praktiken påbörja ditt arbete där. Det innebär också att efter den 1/9 innevarande år när ditt revisionsarbete för bokslutsåret är till ända och du skriver på revisionsberättelsen måste du förbereda hur arbetet ska kommuniceras över till eventuellt nyvalda revisorer året efter. Du är ju vald som revisor till nästa års föreningsstämma och måste därför samla på dig information som måste överföras på ev nyvalda revisorer.