Vad är en störning?

I sitt boende får bostadsrättshavaren och de personer som besöker, bor hos denne eller hyr av denne i andra hand inte utsätta andra boende för störningar som kan inverka menligt på de boendes hälsa eller boendemiljö till en sådan grad att det inte rimligen bör tålas. 

Av 7 kap. 9 § bostadsrättslagen framgår att bostadsrättshavaren även i övrigt vid sin användning av lägenheten ska iaktta allt som fodras för att bevara sundhet, ordning och gott skick inom eller utanför huset. Bostadsrättshavaren har även en skyldighet att tillse att även de som besöker denne följer dessa regler.

 

Störningar kan vara av skilda slag t.ex. ljud, lukter eller hotfulla beteenden.

Bedömningen av huruvida en störning föreligger ska ske objektivt utan hänsyn till den drabbades personliga förutsättningar. Bedömningen ska ske utifrån vad som man rimligen bör tåla i ett hus av typen man bor i.
I ett flerbostadshus får man t.ex. tåla att barn med kolik skriker på natten ibland, att nattjobbare lagar mat och duschar mitt i natten samt att folk spelar musik dagtid.

Bostadsrättsföreningen får sätta upp ordningsregler, men de ska överensstämma med ortens sed och saknar annars verkan.
För långtgående regler som t.ex. förbjuder husdjur, tobaksrökning eller användning av toaletten nattetid torde sakna verkan.

Störande ljud ska undvikas vardagar mellan kl 22.00-07.00 och helger mellan kl 23.00-09.00.
Till detta räknas höga röster i lägenheter/balkong/uteplats/gården, klampande i golv, hög volym på musikanläggning/ TV mm. Kraftigt störande ljud som borrning med slagborrmaskin får endast ske på dagtid. 

Vid renovering/ombyggnation skall buller minimeras och koncentreras till så få tillfällen som möjligt och får ej förekomma innan klockan 8:00 eller efter klockan 17:00, ta extra hänsyn på helger och under semestermånaderna.
Meddela med en lapp i porten så att dina grannar kan välja att inte vara hemma vid tex. bilning.

Vid fest meddela dina grannar via en lapp på anslagstavlan i porten.

Grannen stör mig, vad kan jag göra?

Som bostadsrättshavare ska du alltid börja med att tala med din granne så denna är medveten om att den stör.
Notera därefter dag, tid och störning som dokumentationsunderlag.
Upphör inte störningen kontakta styrelsen för utdelning av störningsrapport i porten och de närliggande portarna för att se om fler grannar störs.

Beroende på störningens karräktär behandlas ärendet därefter olika från fall till fall.