Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

En nyproducerad dröm vid vattnet

Med ett brinnande intresse för inredning som pensel och en nyproducerad tvåa vid vattnet som ark skapar bloggaren Emelie Ekman konst. Välkommen hem till drömlägenheten i Finnboda Terrass – där vattnet fått styra färgskalan.
Balkongen med utsikt över Stockholms vackra inlopp, Djurgården och Kaknästornet vid horisonten.

Det första man slås av är utsikten. Från tvåan på sjunde våningen vid Stockholms inlopp ser man hela stan. Kök, vardagsrum, sovrum och balkong har utsikt över vattnet och landmärken som Kaknästornet och Gröna lund. Att balkongen är Emelie Ekmans och Sonny Söderströms favoritplats under sommarhalvåret är inte alls konstigt. 

Den nyproducerade tvåan är i princip byggd på vattnet vid Finnboda Hamn och köptes på ritning av Sonny år 2015.

– Den var det närmaste man kunde komma vatten i Stockholm just då, så det var jättestort tryck på försäljningen. Nästan 2 000 personer kollade på visningsmoduler. Då hade de inte ens satt spaden i marken, berättar Sonny och tillägger:
– Det var lite läskigt att köpa lägenheten osedd.

I dag är han glad att han vågade. ”Wow!” var känslan när han för första gången klev in i lägenheten och såg utsikten. Då hade han hunnit träffa nuvarande sambon Emelie, som driver inredningsbloggen 34 kvadrat med över 70 000 följare på Instagram.

Ovanför matbordet hänger designklassikern från Flos – en favorit man aldrig tröttnar på.

Emelie medger att det faktiskt var Sonny som övertalade henne att satsa på blått i lägenheten.

Påkostat HSB-projekt

Fastigheten i Finnboda Terrass är ett av HSBs mest påkostade projekt, med en kvalitetskänsla i allt från parkett från Kährs till kök från Vedum. 

– De tillval vi gjorde var marmorbänkskiva i köket, en speciell blandare och inbyggd diskmaskin. Skåpluckorna höll vi neutrala eftersom vi visste att vi skulle behöva flytta till större boende inom ett par år, och tänkte att det är lättare att sälja med ett vitt kök. Annars skulle vi kanske valt färg, förklarar Emelie.

Det enda de glömde bland alla tillval, var att välja färg på lägenhetens innerdörrar som de utgick ifrån var vita. 

– Första gången vi kom in tänkte vi: ”Nej, det är grå dörrar.” Men nu har vi i stället utnyttjat det och har en grå soffa och grå fondvägg för att matcha dörrarna. Nu smälter de in, säger Emelie. 

På bloggen lanserade Emelie begreppet ”Fredagsbuketten” – varje fredag köper hon blommor för att fira helgen.

Exklusiva klassiker blandas med billigare alternativ 

Bänkskivans marmor går igen i fönsterbrädor, och även i hall-, sovrums- och badrumsmöbler. Soffbordet, en av de få saker som fått följa med från Sonnys tidigare hem, har förvandlats. Tidigare hade det en grön marmorskiva, men Emelie ersatte den med en specialbeställd glasskiva – och bordet gjorde succé på bloggen.

I hemmet blandas exklusiva designklassiker med billigare alternativ, som Emelie genom arbetet med 34 kvadrat blivit proffs på att hitta. När hon startade bloggen 2011 var hon student och hade precis flyttat hemifrån till en etta i Midsommarkransen i Stockholm, utan pengar till inredning. Bloggen kom att handla om ”compact living”, något som uppskattades av läsarna. 

– De flesta bloggare bodde stort med ekonomi att köpa vad de ville, och många unga saknade billigare inredningsinspiration på nätet. Målet med bloggen var att inspirera alla till att skapa ett hem där de trivs, oavsett budget eller hur stort man bor. Jag vill nå ut till alla oavsett plånbok, säger hon. 

"När Sonny fyllde 30 år hade vi fest, då hissade grannen ovanför ner en champagneflaska i ett hundkoppel"

Hela sommarhalvåret kan man njuta av den milsvida utsikten över Stockholm från den härliga balkongen.

Hur skapar man en lyxig känsla till budgetpris? 

– Satsa på lyxiga detaljer och blanda dyrt med billigt. Vi har till exempel gardiner från Hemtex men en ljusstake från Svenskt Tenn. Ska du hålla igen kan du även hitta en liknande ljusstake på H&M Home, det finns bra budgetkedjor med trendiga saker. 

Ska man investera i något dyrare får det gärna vara något som inte slits – som belysning. Designlampor kan man ha hela livet, tipsar Emelie.  

Inredningen har anpassats efter huset 

I Emelies etta, som blev känd genom 34 kvadrat, gick inredningen i rosa och mässing. I lägenheten i Finnboda Terrass är den röda tråden i inredningen snarare grå. 

–  Eftersom vi bor i nyproduktion måste man anpassa inredningen efter huset också. Det är kul att blanda gammalt och nytt men jag skulle inte hänga en gammal kristallkrona i nyproduktion. Här är det naturen utanför och utsikten som styr, så vi har försökt hålla det avskalat och plocka upp det blå vattnet i en blå matta och blå matbordsstolar. 

Hur skulle du beskriva din inredningsstil? 

– Jag hade länge en väldigt feminin inredningsstil i vitt, ljusa pasteller och mässing. Men i och med att jag och Sonny flyttade ihop har jag fått kompromissa. Mässing har bytts ut mot kallare metaller och de rosa kuddarna mot gråa. 

Hemmet, som är i ständig förändring, fungerar även som Emelies arbetsplats.  

– Jag håller alltid på och stylar och fotar och flyttar om saker, jag måste vara kreativ här. Alla skåp och förråd är fulla med vaser och ljusstakar. Men ibland kan det räcka med att byta plats på två vaser för att få känslan av ett nytt hem, det handlar också om hållbarhet, säger Emelie. 

Eftersom hon jobbar som affärsutvecklare på ett bostadsföretag med just nyproduktion, så sköter hon bloggen på kvällstid. Drömmen är att i framtiden kombinera sina intressen – inredning och nyproduktion. 

Emelie Ekman och sambon Sonny bjuder gärna hem vänner på en enkel pizzamiddag eller ett glas bubbel på balkongen.

”Trygghet att bo i någonting nytt” 

Paret ser många fördelar med en nyproducerad lägenhet.  

 – Man får vara med från start och välja tillval och skapa sitt eget hem. Det är också väldigt lyxigt att flytta in i något helt nytt där ingen annan har bott. Det är en trygghet att bo i något nytt med garanti på alla vitvaror. Händer det något så ringer man bara HSB, säger Emelie. 

Andra fördelar är att boendet är barnvänligt och utrustat med tvättpelare i badrummet, rymlig hiss, smart sopsortering och parkering utanför. 

– Finnboda Hamn har blivit en ny stadsdel. Det har varit roligt att se Kvarnholmen utvecklas och få restauranger, matbutik, gym och spa. Men det bästa med området är närheten till vattnet och att kunna promenera längs kajen. 

Från kajen går även reguljära båtturer in till stan. Och att alla flyttade till området samtidigt skapar en speciell gemenskap. Folk är stolta över sitt boende och engagerade i att utveckla närområdet – som när lekparken byggdes.  

– Vi har trevliga grannar i föreningen, alla är öppna och vill träffa nya vänner. Man kommer inte in som ”ny i klassen”. När Sonny fyllde 30 år hade vi fest, då hissade grannen ovanför ner en champagneflaska i ett hundkoppel, berättar Emelie. 

Dags för nästa kapitel 

Trots att paret älskar lägenheten väntar nu flytt till större boende och bröllop. Pärlan som varit deras första gemensamma hem är såld och Emelie saknar redan utsikten och båtturen till jobbet vid Stureplan på morgonen. I nuläget vet de inte vart de flyttar men målet är en större bostad i stan – och ett nytt inredningsobjekt. 

– De som köpte lägenheten och flyttar in här vill även köpa hela inredningen, om vi vill sälja den, säger Emelie, som redan har börjat fundera på vilken stil nästa hem ska få. 

Man behöver inte alltid laga tre-rätters för att man ska ha gäster. Det kan vara lika mysigt med en pimpad hämtpizza.

Emelie Ekman 

Ålder: 30 

Bor: Finnboda Hamn 

Jobb: Jobbar som affärsutvecklare och driver bloggen 34kvadrat på 34kvadrat.metromode.se 

Instagram: @34kvadrat 

Favoritpryl: Sarfatti-lampan från Flos som vi köpte second hand. Den var det första dyra vi köpte tillsammans, den kommer vi ha med oss hela livet. 

Blått och bedårande 

Gillar du stilen hemma hos Emelie Ekman? Här är tipsen som ger ditt hem rätt look. 

Lysande favorit 

Vill man köpa något dyrare är det bra att satsa på något som inte slits – exempelvis belysning, tipsar Emelie Ekman.  

Duka klassiskt 

Vissa serviser går aldrig ur tiden – duka fint och klassiskt. 

Sitt skönt 

Vill du sitta kvar länge vid middagsbordet? Då är klädda stolar något för dig.  

Fint för fredagsbuketten 

I den här härliga vasen från Bloomingville blir helg-buketten ännu finare.   

Mysigt och vackert 

Det är härligt med en skön soffa – men glöm inte mattan framför! Satsa på en enfärgad som håller länge.  

Klassisk ljusstake 

Satsa på en stilren ljusstake för en tidlös och stämningsfull look.  

Lyxig hotellkänsla 

Långa gardiner ger en ombonad och lyxig känsla.