Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Pianofabriken förr och nu

Det är 100 år sedan det första pianot tillverkades i den k-märkta tegelbyggnaden. Tack vare byggprojektet HSB Future blomstrar i dag byggnaden med 45 unika och miljövänliga hem.

Den vackra fabriksbyggnaden vid Telefonplan i Stockholm uppfördes 1917. Här har pianon, tvålflingor och symaskinshuvar tillverkats genom åren.

År 2004 bestämde sig HSB för att rädda det gamla huset. Arkitekt Joachim Billing kopplades in, och ritade först större lägenheter på 150 kvm för att undvika för stora ingrepp i byggnaden.

"Det är bra att HSB inte bara nyproducerar"

Då lågkonjunkturen slog till gick försäljningen dock trögt. HSB och Billing bestämde sig då för att i stället skapa 45 mindre lägenheter, främst 1:or och 2:or, och inredde även vinden. När försäljningen startade 2010 såg huset fortfarande ut som en krigsruin.

– Det var roligt att stå i något som kändes som ett rivningsobjekt och höra arkitekten berätta om sina tankar. Då fanns bara en liten visningslägenhet i en stor utblåst byggnad, säger Pär Bergkvist, ordförande i HSB brf Piano-fabriken.  

– Det är bra att HSB inte bara nyproducerar, utan även tar hand om och förvandlar historiska hus till yt- och kostnadseffektiva, miljövänliga hem. 

Sedan det blev nytt liv i Pianofabriken har hela kvarteret börjat blomstra. Föreningen har ordnat bänkar och bord till framsidan av huset som förvandlats till en gård där de boende sitter och fikar och äter lunch. Föreningen har även en trädgårdsklubb som exempelvis fixar med blommor.