Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Överväldigande uppslutning när HSB Brf Djingis Khan i Lund anordnade loppis för Ukraina

Kriget i Ukraina berör många och engagemanget för de drabbade är stort bland HSBs bostadsrättsföreningar och medlemmar. I HSB Brf Djingis Khan i Lund, gick medlemmarna snabbt samman och skapade en loppis som lyckades samla in närmare 50 000 kronor till Svenska Röda Korset.
Kläder och prylar på loppmarknad Foto: Johnér bildbyrå

Måndag lunch skickade Linn Bergenfelz, boende i HSB Brf Djingis Khan, ut en uppmaning till sina grannar om att komma till föreningens gemensamma lokal för att planera någonting för att stötta Ukrainas folk. Samma kväll samlades fyra boende och planerade en söndagseftermiddag med loppis, livemusik, fiskdamm och café.

– Under veckan hörde ytterligare en handfull grannar av sig och ville vara med som arrangörer. Vi bjöd in till evenemanget via lappar i brevlådorna, affischer i närområdet och på sociala medier. Vår lokala ICA-butik ställde upp med sponsring av kaffe och godis, säger Linn Bergenfelz.

"”Det var som ett tåg i rullning och vi kunde bara åka med”"

Arrangörerna hade hoppats på 100 deltagare och på att få ihop 10 000 kronor. Men uppslutningen blev överväldigande och loppmarknaden fick även öppna upp för försäljning utomhus för att få plats.

– Det var omöjligt att på förhand avgöra hur stort intresset för vår loppis skulle bli. Vid öppningen för inlämning av loppisprylar och kakor till caféet på söndagen kom våg efter våg med människor. Grannar och utomstående kom med säckkärror, vagnar och skottkärror fyllda med saker och bakverk. Under nästan hela eftermiddagen var det kö in i lokalen. Utanför såg det ut som en festival med mängder av människor som stod och pratade, fikade och fyndade i solen. Det är omöjligt att veta hur många som kom totalt. Kanske 500? Kanske fler? Det var som ett tåg i rullning och vi kunde bara åka med, säger Linn.

När swish och kontanter hade räknats ihop hade loppmarknaden lyckats samla in 46 335 kronor till Svenska Röda Korsets insamling för Ukraina.

Flygfoto av HSB brf Djingis Khan

Djingis Khan är med sina 316 lägenheter en av de största bostadsrättsföreningarna i Skåne och Sverige. Fotograf: Pekka Kärppä.

HSB brf Djingis Khan

Ort: Lund.
Bildades: 1981.
Antal lägenheter: 316 hushåll i storlekarna 3–6 rum (ca 80–125 m²).
Huset: Området är uppdelat på 20 gårdar med olika subkulturer som är speciella för varje gård.
Kuriosa: Bostadsrättsföreningen har fått sitt namn efter ett studentspex i Lund.

Bli HSB-medlem

Som HSB-medlem får du möjlighet till förtur till ditt nya hem och en rad andra förmåner. Tillsammans skapar vi framtidens boenden där trygghet står i centrum.