Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Trean som blev en sjua

10 mars 2021 Familjen Kauppi Kurseth är en typisk ”varannan veckas-familj” där behoven skiftar beroende på vilken vecka det är. För ett par år sedan höll familjen på att växa ur sin trea, men ville helst inte flytta. Då föddes idén om att bygga om lägenheten till en sjurummare.

Första intrycket när vi kliver in i den färgsprakande hallen hemma hos familjen Kauppi Kurseth i Haninge utanför Stockholm är att lägenheten känns rymlig. Det är svårt att tro att vi står i en sjurumslägenhet på 87 kvadratmeter. Mamma Jannika Kauppi förklarar känslan av rymd med en väl genomtänkt planlösning och smart förvaring, kombinerat med rätt ljus- och färgsättning. Trots litenheten känns lägenheten varken liten eller rörig. Beslutet att bygga om bostaden från en trea till en sjua växte fram i takt med att barnen blev äldre, och fick större behov av eget utrymme. Den totala ytan är densamma som tidigare – ändå är skillnaden enorm.

– I dag är det mycket lugnare här hemma, säger Jannika Kauppi och maken Marius Kurseth, ett år efter ombyggnationen. Nu har både vi föräldrar och alla fem barnen egna rum och alla kan stänga om sig, det är lyxigt. Men rummen behöver inte vara stora.

Fantasy går i familjen

Familjen är en typisk ”varannan veckas-familj”. Jannika och maken Marius har två barn var sedan tidigare, och tillsammans har de minstingen Jackie, 2 år. Att lyckas skapa en harmonisk och välfungerande vardag ställer höga krav på boendet, där inte minst var och ens privatliv måste respekteras för att alla ska må bra, menar Jannika och Marius när vi slår oss ner i det pyttelilla och magiskt inredda vardagsrummet. Här syns familjens gemensamma fantasyintresse tydligt. På hyllorna tronar en av Sveriges största Harry Pottersamlingar intill en nästan lika stor Transformersamling. Och den ena väggen täcks av en målning av en jättelik galax à la Star Wars, signerad Jannika.

– Jag blev verkligen glatt överraskad när jag kom hem från jobbet en dag, säger Marius och skrattar. 

Familjens bästa tips att leva compact

  • Hitta kreativa förvaringslösningar.
  • Utnyttja väggarna.
  • Skaffa smarta möbler, som hopfällbara bord och stolar som kan skjutas in under borden.
  • Tänk: Var sak har sin plats – och ”en sak in, en sak ut”.
  • Städa varje dag – och involvera alla i familjen. Fem minuter om dagen räcker.
  • Ha många och väl genomtänkta belysningspunkter.
  • Använd färg, både till väggar och dörrar. Färg ger djup och ett intryck av större yta jämfört med helvitt.
  • Se till att ha god ventilation.