Sammanfattning av 2019 och kort översikt över 2020

01 december 2019 Vi vill med dessa rader informera om vad som hänt under året och vad som kommer att hända framöver.

Sammanfattning av 2019

Berzeliigatan

Vi har haft stora utgifter med fastigheten på Berzeliigatan där vi har fyra bostadsrätter och ett LSS-boende med idag 6 lägenheter. Vi har bytt centralfläkt i fastigheten, bytt hängrännor och stuprör samt målat om utvändiga fasader. Vi blev också ålagda från Räddningstjänsten att göra om brandskyddet p.g.a. vårt LSS-boende som Borås Stad hyr av föreningen. Vi i styrelsen har givetvis tagit frågan på stort allvar och vidtaget de åtgärder som vi blivit ålagda av Räddningstjänsten att utföra. Brandgasspjäll i samtliga ventilationskanaler till boenderum och personalrum är installerade och en utrymningsplan skall upprättas. Vi skall även se till att det finns nödbelysning i korridorer och i utrymningsvägar.

 

OVK besiktningen

OVK betyder obligatorisk ventilationskontroll, detta är ett myndighetskrav från Boverket och besiktningen blev tyvärr inte godkänd vid senaste mätningen. Vid kontroll har det framkommit att många av oss i föreningen har felaktigt installerade köksfläktar. Detta får till följd att våra ventilationsaggregat, dvs. fläktar på vinden, inte fungerar som de ska. En del av er har fått information om detta, men HSB kommer att gå vidare med arbetet under första kvartalet 2020. Vi måste ju följa myndigheternas krav. De som har felaktiga köksfläktar kommer att få den informationen.
Det är av största vikt att rätt fläkt installeras vid renovering av kök – kontakta alltid vår vicevärd Jan Högberg på HSB innan renovering.

 

Balkonger på Nötskrikan

Efter flertalet vattenskador från balkongerna på Nötskrikan tog styrelsen ett beslut att renovera samtliga balkonger som ligger högst upp i fastigheten. Detta för att motverka att det blir fler kostsamma vattenskador på underliggande lägenheter. Vi har anlitat HSB Bygg i detta projekt. Balkongerna på Torstensonsgatan 57, 55 och 53 är åtgärdade, under våren åtgärdas balkongerna på översta våning på Södra Kyrkogatan 50. Respektive bostadsrättsinnehavare kommer att få information om när det sker.

 

Rengöring av balkonger på Skolgatan 44 samt Tegnérgatan 14 och 16

Det har varit mycket påväxt av mossa på ovan nämnda balkonger och husfasader vilket gjort att vi anlitade ett företag för rengöring. Dessutom tog Borås Stad efter upprepade uppmaningar bort träd som växte mot våra fasader på Tegnérgatan – blev ett mycket bra resultat!

 

Dessutom….

Skärmtaken ovanför våra entréer till alla våra trapphus är rengjorda och ommålade.

Vi har en fortsatt bra dialog med HSB och” vår egen trädgårdsmästare Susanne” om bästa skötsel av våra gårdar.

Tyvärr lyckades ej överklagan av ändringen av detaljplanen på parkeringen mot Gustav Adolfskyrkan.

 

 

Vad tänker vi göra 2020?

Sjukgymnastens lokal

Vi har i föreningen en sjukgymnast som hyr en lokal på Tegnérgatan 20. Hon har sagt upp sin lokal och kommer att lämna den i april månad. Vi tänker under 2020 bygga om lokalen till en bostadsrätt. Det kommer att bli en jättefin tvårumslägenhet på 62 kvm, men vi måste som sagt initialt investera i kostnader för ombyggnad innan vi kan sälja den.

 

Rengöring balkonger på Södra Kyrkogatan

Balkonger behöver göras rent då även dessa börjar få påväxt av mossa vilket inte ser trevligt ut och kan skada balkongerna. Styrelsen vill att balkongerna åtgärdas i tid och underhålls, arbetet hoppas vi skall ske våren 2020..

 

Laddstationer

Styrelsen har under hösten lämnat in en ansökan om bidrag till 16 laddstationer. Först efter besked på om vi erhåller det 50 procentiga bidraget tar styrelsen beslut om ev. investeringen där tanken är att dessa platser fördelas lika mellan garaget och parkeringen på taket.

 

Renovering av trapphusen

Vi förstår att det är många som undrar när vi skall börja renovera våra trapphus, nya lägenhetsdörrar, målning, nya golv etc. Men vi måste avvakta med detta eftersom vi vill ha alla övriga projekt enligt ovan i hamn innan vi fortsätter. Förhoppningsvis kan vi sätta igång detta 2021.

Vi har en fortsatt mycket bra ekonomi och kommer inte att höja några avgifter 2020!

God Jul & Gott Nytt År

Brf Kråkans styrelse