Föreningsnytt december

22 december 2022 Nyhetsbrev till medlemmarna i Brf Bockemossen

Julhälsning från ordföranden

Ytterligare ett år har passerat. Ett år som återigen har bjudit på en hel del turbulens. Efter att ha lagt pandemin bakom oss något sånär så har andra globala omständigheter påverkat oss i stort och smått. Även vår förening har påverkats då avgifter för kommunal verksamhet, räntor, energi och andra kostnader har rakat i höjden. Föreningen har en stark likvid situation och vi har därför valt att inför nästa år gå försiktigt fram när det gäller avgiftshöjningar och istället avvakta och se hur situationen med inflationen mm utvecklar sig under första halvåret nästa år. Vi räknar pga detta med att behöva använda en viss del av våra sparade medel för att täcka det förväntade underskottet under 2023. Mer om beslutade förändringar av avgifterna nedan. Passar på att önska Er alla en Riktigt God Jul och Ett Gott Nytt År! // Lars Renström

Nya avgifter och hyror för 2023
Det ekonomiska läget i omvärlden har förmodligen inte undgått någon, och även vår förening är drabbad. Kostnaderna för räntor, el, vatten, avfall och fjärrvärme har ökat, vilket tyvärr medför att avgifterna och hyrorna behöver höjas. HSB Göteborg rekommenderar de allra flesta föreningar att höja avgifterna med 10%, men så mycket behöver inte vår förening höja är styrelsens bedömning. Istället har Styrelsen beslutat att höja alla avgifter och hyror för 2023 med 5% från och med 1 januari 2023. Resultatet enligt budget kommer att ge ett underskott, men det finns ett visst sparat kapital att använda och det finns planerade underhållsåtgärder som går att skjuta framåt i tiden. Om det beräknade underskottet blir större så kan det bli aktuellt med ytterligare en avgiftshöjning vid halvårsskiftet.

Kom ihåg att släcka stearinljusen
Bortglömda ljus kan lätt orsaka en eldsvåda, så tänk därför på att släcka ljusen när du inte längre kan ha dem under uppsikt. Kontrollera även att brandvarnarna i lägenheten fungerar. Det kan vara bra att införskaffa en brandsläckare och brandfilt om du inte har det sedan tidigare.

Grovsoprummet stängs och ersätts med containrar
På grund av kontinuerlig misskötsel av grovsoprummet som har orsakat extra kostnader för föreningen så stängs grovsoprummet permanent efter årsskiftet. I stället kommer containrar att ställas upp några gånger per år. Anslag kommer att sättas upp vid varje enskilt tillfälle innan containern ställs på plats.

När kontaktar man GFS respektive Expeditionen?
Det kanske inte är lätt att förstå när man ska kontakta Felanmälan GFS eller när man ska kontakta Expeditionen. Fel inom byggnaderna eller i området anmäls till GFS. Exempelvis trasiga lampor i trappuppgången, läckage eller en krånglande tvättmaskin. Ta kontakt med Expeditionen om du är tveksam om felet är föreningens eller bostadsrättsinnehavarens ansvar att lösa. Frågor som rör HSB-medlemskapet, extra nycklar, bokning av lokal, parkeringstillstånd, andrahandsuthyrning, klagomål och tillstånd att få ändra i konstruktioner är exempel på när du vänder dig till Expeditionen.

Tack för all hjälp inför förrådsrensningen
Rensningen i våra gemensamma förråd har gått väldigt bra. Det var inte många omärkta föremål alls. Så ett stort tack till er alla som märkt upp era cyklar och andra prylar. Omärkta cyklar är flyttade till mellanlagring ett år. Ta kontakt med Expeditionen om ni saknar er cykel. Andra omärkta föremål har fått en anvisning om att flyttas inom 1 månad, därefter slängs de.

Trädplanteringen är klar
I slutet av november har Trädgårdsbolaget slutfört det sista arbetet med träd- & buskplanteringar i vårt område. Plommon, körsbär, japanska körsbär, vinbär, amerikanska blåbär och syrén är exempel på växter som vi nu har på området.

Arbete med nya armaturer startar i januari
I januari kommer LED-konsulten/ Appelgrens El hit och börjar installera nya lampor i trappuppgångarna och tvättstugorna.

Tvåårsbesiktning efter stamrenoveringen
Det börjar bli dags för tvåårsbesiktningen av Attacus arbete med stamrenoveringen. Styrelsen har valt att handla upp en oberoende besiktningsman istället för att använda Attacus egna. Besiktningsmannen, HSBs projektledare och styrelsen håller nu på att planera för besiktningen som kommer ske under första kvartalet 2023. Det är dock inte alla lägenheter som kommer att besiktas, istället kommer ett urval att göras. De som väljs ut kommer att kontaktas separat med information om hur besiktningen skall gå till och när den skall ske.

Nya personer till styrelse och valberedning efterlyses
På kommande årsstämma finns det ett flertal platser i styrelse och valberedning som behöver fyllas. Vi är en stor förening och det behövs personer som orkar och hinner engagera sig i det arbete som vår gemensamma förening kräver. Anmäl ditt intresse till valberedningen. Deras kontaktuppgifter finns anslagna på anslagstavlorna vid varje entré.

God jul önskar Styrelsen