Ang boendeparkering

04 februari 2024 Göteborgs kommun, Enheten tillstånd för parkering och färdtjänst, har i beslut den 19 januari 2024 beslutat att utesluta föreningens fastighet från behörighet att ansöka om s.k. boendeparkeringstillstånd.

Beslutet innebär att de boende i vår förening inte kan ansöka om boendeparkeringstillstånd. Flera medlemmar som sökt ett nytt sådant tillstånd har fått avslagsbeslut från kommunen. Ett boendeparkeringstillstånd innebär att det är möjligt att lösa ett tillstånd att stå på gatan till en fast kostnad per månad. Kommunen har hänvisat till att det i detaljplanen (stadsplanen) från 1979 står att "Bostadshusets eget parkeringsbehov tillgodoses i en garageanläggning under gården".

Styrelsen anser att kommunens beslut är felaktigt och orättvist och kommer på olika sätt att agera för att beslutet upphävs. Skälet till detta är att tillgången till garageplatser i huset endast gäller de 39 lägenheter som det ingår garageplatser till samt de boende som hyr resterande fem platser. Övriga 66 lägenheter kan i huset endast hyra en plats i andrahand från boende som för tillfället inte behöver sin plats. Därför har beskrivningen i detaljplanen inte någon relevans i dag.

Beslutet framgår av nedanstående länk.