Kallelse till ordinarie föreningsstämma

31 oktober 2023 Ordinarie föreningsstämma (årsmöte) kommer att hållas den 20 november 2023, kl 19.00, plats: Brf Norra Liden 5-23:s föreningslokal, Norra Liden 11, Göteborg

På stämman kommer utöver ordinarie punkter att tas slutligt beslut om nya stadgar för föreningen. 

De nya stadgarna, som i huvudsak bygger på HSB:s normalstadgar 2023, betingas av ny lagstiftning som trädde i kraft den 1 januari 2023. 

Styrelsen har anpassat normalstadgarna i följande avseenden:

  • Mandattiden för styrelseledamöter och suppleanter ändras från högst två år till att den gäller till och med den första eller andra ordinarie stämman efter den stämma då val skedde
  • Mandattiden för revisorer, revisorssuppleant och valberedning ändras från ett år till att gälla till och med nästa ordinarie föreningsstämma.

Dessa ändringar överensstämmer bättre med lagen om ekonomiska föreningar (föreningslagen).

Styrelsen väljer att behålla nuvarande ordning att styrelsen inom sig väljer ordförande i stället för att stämman ska göra detta. Att styrelsen inom sig väljer ordförande är standardförfarande enligt föreningslagen.

I övrigt innehåller de nya stadgarna i huvudsak följande ändringar:

·       Vissa ändringar i redovisningsreglerna
·       Skärpta krav på styrelsens tillstånd för att utföra vissa åtgärder i lägenheten

Förslaget till nya stadgar och jämförelsedokument (se nedan).

För att de nya stadgarna ska bli gällande måste beslut normalt tas på två föreningsstämmor. På den sista stämman krävs 2/3-dels majoritet för att anta stadgarna. Därefter kommer styrelsen att skicka över stadgarna till HSB som godkänner stadgarna och skickar över dessa till Bolagsverket för registrering i föreningsregistret. Därefter börjar stadgarna gälla.

Föreningen tog det första beslutet om stadgeändring vid extra föreningsstämma den 10 oktober 2023. Beslutet var då enhälligt.

Förslaget till nya stadgar och jämförelsedokument finns på anslagstavlan utanför styrelseexpeditionen på Norra Liden 35, bv.

Inför extra stämman delade styrelsen ut jämförelsedokumentet och förslaget till nya stadgar för föreningen i brevinkasten. Tyvärr saknas markeringarna i det jämförelsedokument som delats ut på grund av fel vid utskriften. I nedanstående länk finns dock jämförelsedokumentet där skillnaderna är gulmarkerade.

 

Länkar till samtliga handlingar finns nedan.