Budgetbeslut för Brf Slottsskogen 2023

23 november 2022 Nu har styrelsen i Brf Slottsskogen tagit beslut om föreningens budget för 2023. Årsavgiften för lägenheter höjs med 5 procent. Här följer en kort sammanfattning. Vi återkommer med mer information i nästa nummer av Slottsskogsnytt.

Omvärlden har förändrats drastiskt från hösten 2021 till hösten 2022, vilket påverkar förutsättningarna för vår förenings ekonomi. Inflation, räntor och energikostnader bidrar med en ökning på närmare 3 miljoner kronor för 2023 och ytterligare cirka 2 miljoner kronor 2024. Dessutom har fastigheten större underhållsbehov än tidigare år.

Sedan maj månad har styrelsen jobbat intensivt med budgetförutsättningar och en lång rad åtgärder i arbetsgrupper och styrelsemöten. Det har varit tydligt att vi behöver ta flera beslut som känns obekväma för både medlemmar och för oss i styrelsen. Vi är också medvetna om att det är vi som styrelse som äger ansvaret för föreningens ekonomi och att vi måste agera utifrån vårt ansvar.

Under arbetets gång har vi informerat föreningens medlemmar om åtgärder och förväntningar. När det gäller årsavgiften räknade vi till en början med höjningar på 5 – 10 procent, i nästa steg landade vi på 5 – 8 procent och nu när vi har en färdig budget ligger höjningen på 5 procent. Vi förstår att 5 procent kan vara en kännbar höjning, men vi landar ändå väsentligt lägre jämfört med kostnadsökningar i samhället och flera andra bostadsrättsföreningar som vi har kontakt med.

Budget 2023
Våra utgångspunkter har varit följande:

  • Vi har fått aviseringar om ökade avgifter från leverantörer av exempelvis värme, vatten och sopor.
  • Vi har upphandlat ny förvaltning för fastigheten, där vi ökar uppdraget från 16 till 25 timmar i veckan. Vi måste jobba i kapp eftersatt arbete och ökar därför omfattningen av uppdraget. Jämfört med tidigare avtal med HSB landar vi på ungefär samma årskostnad, men vi sänker timkostnaden med cirka 30 procent.
  • Räntorna för nytecknade lån bedömer vi i nuläget till cirka 4 procent inom överskådlig framtid. I november ska vi omsätta ett lån på 8 miljoner kronor och för det har vi fått offerter på cirka 3,7 procent i ränta.
  • Hyresjustering för affärslokaler sker enligt index, konsumentprisindex = +10,9 procent.
  • Kostnader för underhåll har reducerats till 1,5 miljoner kronor. Här har vi större behov, men vi senarelägger en del ytliga åtgärder som inte behöver göras nu. Vi har också ökade avskrivningar från investeringar.
  • Vi gör ett antal mindre justeringar på bland annat drift och underhåll, trädgårdsunderhåll, belysning och energi.
  • Vi har inga kostnader i budget för tillbyggnader på Linnégatan. Om bygglov beviljas kommer styrelse och föreningsstämma ställas inför separata beslut om tillbyggnader, vilket i så fall innebär både ökade kostnader och intäkter.
  • Så här ser förändringarna ut i budget för 2023:
          - Fastighetskostnaderna ökar med 2 400 000 kronor, varav

                - drift ökar med 1 100 000 kronor
                - underhåll ökar med 1 200 000 kronor
                - avskrivningar ökar med 100 000 kronor

           - Dessutom ökar finansiella kostnader (räntor) med cirka 1 200 000 kronor
           - Totalt innebär det att föreningen budgeterar för ett litet positivt resultat på 300 000 kronor.

  • Hyror för föreningens utbud av garage, förråd, övernattningsrum och föreningslokal har beslutats till följande:
         - Hyra för garageplats höjs från 735 kronor plus 30 kronor i miljöavgift till 1 095 kronor per månad från den 1 november 2023. Miljöavgiften tas bort.
         - Hyra för extraförråd förändras inte, då administrationen av avtalsförändringar kostar lika mycket som en extra intäkt skulle bidra till.
         - Hyra för övernattningsrum höjs från 200 kronor per natt till 300 kronor per natt från den 1 januari 2023.
         - Hyra för föreningslokalen höjs från 200 kronor per dygn till 300 kronor per dygn från den 1 januari 2023.

Mer information om budget kan du läsa i nästa nummer av Slottsskogsnytt.

Har du frågor, kan du mejla exp@brfslottsskogen.se eller träffa styrelsen på expeditionen tisdagen den 29 november, öppet klockan 18.30 – 20.00.