Elpriserna har gått upp - även för oss!

17 december 2018

På informationskvällen i november informerade vi bland annat om elprisets utveckling under året.  I och med att vi införde IMD-el (Individuell mätning och debitering – el) för ett år sedan har kostnaden för din förbrukning kommit på månadsavin istället för på separat faktura.

Styrelsen följer elpriset varje månad och har under 2018 sett hur det hela tiden ökat. Vår debitering är baserad på ett pris på 35,41 öre/kWh. Det genomsnittliga priset för de senaste tolv månaderna landar på 50,57 öre/kWh där de senaste sex månaderna visar en snittkostnad på 58,99 öre/kWh. Med energiskatt, överföringsavgift och moms har föreningens faktiskta kostnad legat på ca 111 öre/kWh. Debiteringen till medlem har legat på 114 öre/kWh.

Styrelsen har beslutat höja debitering mot medlem med 30 öre/kWh till 144 öre/kWh från 1 januari. Jämför vi det med en lösning utan IMD-el skulle kostnaden ligga på ca 192 öre/kWh. Den nya nivån är beslutad för sex månader då en ny beslutspunkt lagts.

Målbesparingen för IM-el på ca 1200 kr/år för ett ”normalhushåll” håller (ca 2500 kWh förbrukning/år).

Ett miljötillägg varierar mellan 0,5 – 1,5 öre/kWh – styrelsen kan fatta beslut i frågan men har bestämt sig för att låta medlemmarna besluta på den kommande föreningsstämman till våren. (mer information kommer längre fram).

Du vet väl att du kan följa din förbrukning via en app och/eller hemsida? Påloggningsuppgifter kan du få på föreningsexpeditionen om du inte har kvar informationen.