Mal hittad i källarförråd

09 juli 2015 Vi har funnit en mal-härd. När förråden är under bekämpning får man inte gå in i förrådet. Vår fastighetsskötare sätter upp markeringar. Efter slutförd sanering får ingen gå in i utrymmet på 24 timmar.

På hemsidan och i hissar har vi aviserat att vi tyvärr konstaterat att vi fått mal i källarförrådet på Övre Husargatan 41, samt troligen även på Olivedalsgatan 8. Vi ber dig kontrollera ditt förråd - och via felanmälan anmäla om du också fått problem.

Vi har funnit en härd och härden ska bekämpas. När förråden är under bekämpning får man inte gå in i förrådet. Vår fastighetsskötare sätter upp markeringar. Efter slutförd sanering får ingen gå in i utrymmet på fyra timmar. Är man gravid, allergisk, under tre år, är husdjur får man inte vistas i utrymmet på 24 timmar. Drabbade förrådsutrymmen kommer därför vara avspärrade i ett dygn för att inte riskera något. Detta aviseras på förrådsdörren.

 

Malfjärilar är utbredda över stora delar av världen och flera arter kan hittas i Sverige. De två viktigaste arterna av malfjäril som hittas inomhus är klädesmal och pälsmal.

Själva fjärilarna gör ingen skada utan ”boven i dramat” är larven som främst angriper textilier i våra hem. De flyger ganska dåligt. Egentligen är det bara hanarna som är goda flygare. Honorna är ljusskygga och söker sig till dolda mörka platser.

De är små gul- eller gråfärgade fjärilar. Båda arterna är små oansenliga fjärilar, cirka 12-14 mm mellan vingspetsarna. Klädesmalen har okragula framvingar och ljusgula bakvingar. Pälsmalen har gråa/lergula framvingar med två små mörka punkter. Bakvingarna är askgrå.

Både klädesmalens och pälsmalens larver lever inuti ett cigarrformat rör som den tillverkar av spinntrådar och avgnagt material från underlaget. Klädesmalens larv lämnar sin kokong när den äter medan pälsmalens larv alltid bär med sig sin. Larven kan bli 10 mm.

Fällror är utsatta via Nomor (som föreningens försäkringsbolag samarbetar med), men vi ber dig kontrollera ditt förråd, och speciellt vara uppmärksam på eventuella textitier i förrådet. Fällan är anpassad för att upptäcka förekomsten av mal samt för att förebygga nya angrepp. Fällan är miljövänlig och innehåller inte några bekämpningsmedel. Lockar till sig både han- och honmalar. Täcker en yta upp till 15-20 kvm.

Via vår felanmälan kan du även få fällor om du misstänker att du har problemet.

Kontrollera gärna din hemförsäkring och se vad den täcker.

Läs mer:  http://www.anticimex.com/sv/se/Privat/Skadedjur/Skadedjurskategorier1/Angriper-mat--textil1/Malfjarilar/

Andra vanliga skadedjur nedan. Om du förvarar textilier i förrådet, säkra dem i förvaringspåse/låda.
  • anticimex_flaskanger_liten.jpg
    anticimex_flaskanger_liten.jpg
  • anticimex_mottfjaril_liten.jpg
    anticimex_mottfjaril_liten.jpg
  • anticimex_palsanger_liten.jpg
    anticimex_palsanger_liten.jpg