Förberedande möte i Hyresnämnden avseende H314-23 Rodriquez ./. BRF Slottsskogen

30 maj 2023 Renodling av tvisten med de tio medlemmar som sökt medling; garagehyrans nivå enda återstående frågan.

Föreningen deltog idag i hyresnämndens förberedande möte avseende garageavgifterna. Föreningen företräddes av ordförande och vice ordförande samt ombud Thomas Kosmidis, chefsjurist Fastighetsägarna Göteborg.

Hyresrådet inledde med att konstatera att man var medveten om vad tvisten avsåg och att hyresnämnden inte skulle uttala sig på dagens möte. Hyresrådet slog dock fast att avtalen är uppsagda och är man inte överens om ett nytt avtal före den 1 november så har man ingen garageplats.

Eftersom vare sig föreningen eller de tio medlemmar som begärt förhandling var beredda att lämna sina ståndpunkter beslutade hyresnämnden efter begäran från några medlemmar att göra ett marknadshyresyttrande.

Hyresnämnden beslutade om syn av garaget den 5 september klockan 09.30 som en del i det av medlemmarna begärda marknadshyresyttrande som hyresnämnden kommer att leverera under hösten.

Hyresrådet Mårtensson uppgav under förhandlingen att han aldrig tidigare varit med om att göra en syn eller fatta beslut om ett yttrande för garageplatser.

Hyresrådet underströk att processen är kostnadsfri för båda parter, men att man ändå måste förstå att det uppkommer faktiska kostnader att driva processen fram till ett marknadshyresyttrande. Hyresrådet klargjorde också att yttrandet om marknadshyra är att jämföra med vad priset skulle vara på den ”öppna marknaden”.

Den nya hyran på 1 095 kronor per månad är också den som finns i föreningens budget för 2024. Skulle hyresnämnden komma med ett marknadhyresyttrande som är lägre får styrelsen överväga hur föreningen skall hantera det.