Skorstensbranden - summering

01 oktober 2019

Lördag 28 september på seneftermiddagen uppstod en eld i kolgrillen i köket på restaurang Texas Longhorn på Linnégatan 78. Det var fett som tog eld som gick upp i skorstenen. Restaurangen har en egen skorsten till restaurangköket. Brandkåren var snabbt på plats med bilar från tre brandkårer – Frölunda, Lundby och Gårda – totalt nio bilar. Flera ambulanser kom till platsen. Räddningstjänsten kommer alltid med flera bilar vid bränder i bostadshus. Elden var snabbt släckt och brandman på plats uppskattade att det brunnit max 20-30 minuter. Rök syntes från brandluckan på taket och spred sig också lokalt i fastigheten.

Man kommer att undersöka varför röken spreds från skorstenen. Underhåll utfördes så sent som för två veckor sedan. Den rök som boende kände i sina lägenheter på andra adresser kom via gården in i lägenheterna och var inte farlig, enligt Räddningstjänsten.

Ventilationen på LG78 stängdes av automatiskt och är nu aktiverad av Gbg Energi. I ingen annan del av fastigheten stängdes ventilationen av då rökspridningen inte var stark.
Två personer i restaurangköket försökte släcka elden och skadades då lindrigt. De fördes till sjukhus men kunde återvända på kvällen. En person som bor i huset och skulle passera området utanför fastigheten snubblade och slog sig och fördes till sjukhus.

Fem-sju vindsförråd drabbades av röklukt. Räddningstjänsten var uppe och kontrollerade på söndagen och då hade lukten avtagit. Förrådsinnehavarna bör kontrollera sina saker och om något luktar kan man först försöka tvätta bort lukten. Är det värdefulla saker som inte går att rengöra med tvätt ska man kontakta sitt försäkringsbolag.
Rökluktsanering påbörjades under måndagen och städning kommer att utföras.

Räddningstjänsten kommer att göra tillsyn av fastigheten och brf får en rapport, sannolikt inom två veckor. Vi återkommer då om ny information finns.

Räddningstjänsten kom till brf på söndagen och informerade och svarade på frågor. Ett tjugotal medlemmar kom till mötet. Räddningstjänsten sa bl.a.

·     Anläggningen i fastigheten verkar välskött. Tillstånd finns för att ha grill i bostadshus och det finns regler för det. Så länge reglerna efterföljs ska det inte bli stora konsekvenser vid ett eventuellt brandtillbud. Restaurangen har fått bygglov för sin anläggning. Professionellt med brandsläckare i alla svalar. Viktigt med brandvarnare i lägenheter. 

·       Några saker ska följas upp – rökluckan på taket testades under måndagen och den fungerar som den ska. Återstår komplettering med några tätningslister.

·      Brandtypen är vanligt förekommande och elden slocknade snabbt.

·       Det är generellt viktigt att se upp med ombyggnationer och hur man förändrar ventilationssystem både i lägenheter och affärslokaler.

Fråga från medlem: ska man ha restauranger i bostadshus när det inte är ovanligt att det uppstår eld i köken? Svar från Räddningstjänsten: är systemen riktiga och reglerna följs ska det inte vara några större problem. Vi har ett samhälle där vi har restauranger och det är vedertaget och förståeligt att dessa behövs.

Allmänna råd/info från Räddningstjänsten:

  • Gå aldrig ut i rökfylld trappa, stanna i lägenheten – den klarar 60 minuter, räddningstjänsten hinner fram/släcka/rädda. 80-talshus är som regel säkra och systemen rätt byggda.
  • Om man får in lite rök i sin lägenhet är det bättre att öppna ett fönster/gå ut på balkongen än att öppna   till trapphuset - men alla situationer är olika.
  • Ge dig tillkänna för Räddningstjänsten – visa dig i fönster t.ex. - om du inte kommer ut från lägenheten.
  • Se över dina brandvarnare – de räddar liv.
  • Brf satte in brandvarnare i samtliga lägenheter för ett antal år sedan. Man kan hämta en ny på föreningsexpeditionen om det behövs. Det är en god idé att ha brandvarnare i flera rum. 

Styrelsen

 Uppdatering fredag 2019-10-04: Polisen låter meddela att  förundersökning inleds inte eftersom uppgifterna i ärendet inte ger anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats. Beslutet fattades redan 2019-09-28.