Minskning av klimatpåverkan

HSB främjar en hållbar samhällsutveckling genom att minska vår klimatpåverkan i byggprocessen och öka andelen förnybar energi till våra fastigheter samt bidra till en fossilfri fordonsflotta.

HSB_Fokusområden_2020_Klimat.jpgHur vi människor lever, bor och konsumerar i våra städer och samhällen har en stor påverkan på vår planet. Vi på HSB, och våra medlemmar, tar dagligen en mängd beslut som, oavsett om de fattas vid köksbordet eller i styrelserummet, har påverkan på vår närmiljö och planeten i stort.

Som Sveriges största bostadskooperativ har vi därför ett ansvar och en möjlighet att bidra till en hållbar samhällsutveckling. Vår långsiktiga gemensamma målsättning är att 2030 ha nära noll klimatpåverkande utsläpp och att våra bostadsrättsföreningar ska vara anpassade till ett förändrat klimat.

Mål_Utfall_2020_Klimat.jpg

Utöver det gemensamma målet finns frivilliga mål som vi rekommenderar HSB-föreningar och bolag att arbeta med:

  • Lägre klimatpåverkan från nyproduktionsprocessen
  • Öka andelen fossilfri energi till fordon och effektivisera transportarbetet 
  • Öka andelen förnybar och återvunnen energi


Goda exempel inom våra fyra fokusområden för hållbarhet presenteras här.

Mer information

Vår klimatpåverkan har mer än halverats

HSBs mål till 2023 är att minska klimatpåverkan med 75 procent jämfört med 2008 års siffror. Under 2020 har HSB som helhet minskat klimatpåverkan med 62 procent, för nyckeltalet kgCO2e/Atemp. Resultatet beror på en övergång till förnybar el, effektivisering av elanvändning (-27 procent, kWh/Atemp), mindre klimatpåverkan från fjärrvärme (-46 procent, kgCO2e/Atemp) och utfasning av kvarvarande oljepannor i fastigheter. I fordonsparken har det också skett en energieffektivisering och ökning av den förnybara andelen av energianvändningen till drivmedel (totalt 38 procent).

Under 2020 beslutade HSB att bredda och fördjupa klimatmålen, vilket innebär att de kommer att konkretiseras och omfatta hela värdekedjan.

HR20_grafer_webb_-03_Klimatpåverkan_L.jpg
Klicka på grafen för större format. Vi beräknar klimatpåverkan för el och fjärrvärme i våra hyresrätter, fordon och resor i förvaltningsverksamheten. Bostadsrättsföreningarnas klimatpåverkan från energianvändning samt nyproduktionens klimatpåverkan innefattas inte i denna beräkning.

HSB beräknar utsläppen enligt den internationella beräkningsstandarden Greenhouse Gas Protocol. Inom ramen för Greenhouse Gas Protocol avgränsas utsläppen i tre grupper:

  1. Direkta utsläpp av växthusgaser från egenägd uppvärmning och drivmedel för egenägda fordon/maskiner (Scope 1)
  2. Indirekta utsläpp av växthusgaser, energi – köpt el, fjärrvärme och fjärrkyla (Scope 2)
  3. Övriga indirekta utsläpp av växthusgaser – tjänsteresor och produktion av energibärare (Scope 3)

Elanvändning och förnybar el

Inom HSB har elanvändningen per yta (kWh/Atemp) minskat med 27 procent sedan 2008. Samtidigt har en övergång till ursprungsmärkt förnybar el medfört att det totala utsläppet av växthusgaser från inköpt el har reducerats med totalt 88 procent i HSB-föreningarna. Detta tillsammans bidrar i hög grad till HSBs mål om att minska utsläppen med 75 procent till 2023.

HSB klimatvärderar el enligt följande trappstegsmodell:

  • De HSB-föreningar och bostadsrättsföreningar som väljer att producera egen el har mycket liten klimatpåverkan och hamnar på det lägsta trappsteget
  • De som köper förnybar el på marknaden får större klimatpåverkan motsvarande det mellersta trappsteget
  • De som inte väljer aktivt får en så kallad nordisk residualmix med högst klimatpåverkan. Residualmix är den elproduktion som "blir över" när man tagit hänsyn till alla kunders aktiva miljöval.

HR20_grafer_webb_-04_Fördelning av HSBs koldioxidutsläpp_L.jpg
Klicka på grafen för större format.

Fjärrvärme

Fjärrvärme står för merparten av HSBs beräknade klimatpåverkan då det är den enskilt största energiposten. Fjärrvärmeanvändningen har sedan 2008 minskat med 12 procent (kWh/Atemp) medan klimatpåverkan för fjärrvärme per yta (kgCO2e/Atemp), på grund av fjärrvärmeföretagens ändrade bränslemixar, har minskat med 46 procent.

HSB har tillsammans med andra bostadsorganisationer och Energiföretagen Sverige kommit överens om en gemensam metod för att miljövärdera fjärrvärme. Metoden innebär att klimatpåverkan för alla använda bränslen räknas ihop till en emissionsfaktor per fjärrvärmenät, som sedan kan multipliceras med den köpta energianvändningen. Överenskommelsen innefattar också sedan 2018 principer för hur miljövärdering av förändrad energianvändning i ett framåtblickande perspektiv ska göras.

En prioriterad fråga är att minska mängden köpt energi och sänka toppeffekten för fjärrvärme. Det kräver utveckling av våra byggnader för att kunna minska topparna med bibehållen komfort inomhus. Målet är att minska effekttopparna då de förbrukar såväl ekonomiska som miljömässiga resurser. Med en balanserad fjärrvärmeanvändning kan vi säkerställa att den köpta energin är förnybar.

HR20_grafer_webb_-05_Fjärrvärme – energi och klimatpåverkan_L.jpgKlicka på grafen för större format.

Förnybar energi till HSBs fordonsflotta

De direkta utsläppen av växthusgaser från HSBs fordonsflotta har minskat med 45 procent sedan 2008.

Den totala energianvändningen för HSBs fordon har, sett till samtliga HSB-föreningar, minskat med totalt 22 procent sedan 2008. Andelen förnybar energi, sett till total energianvändning kopplat till drivmedel hos samtliga HSB-föreningar, var 38 procent under 2020. De föreningar med högst andel förnybar energi 2020 var HSB Uppsala (95 procent), HSB Östra (70 procent), HSB Göta (44 procent), HSB Östergötland (44 procent) samt HSB MälarDalarna (41 procent). I dessa HSB-föreningar används biogas, HVO-diesel och diesel med hög inblandning av förnybar diesel. El används också i allt större utsträckning. Av HSBs cirka 850 servicebilar går cirka 130 på endast el, dvs 15 procent. Ytterligare cirka 50 bilar, 6 procent, drivs med fordonsgas.

För att åstadkomma fortsatta utsläppsminskningar ska drivmedelsanvändningen effektiviseras ytterligare och fordonsparken i betydligt större utsträckning bestå av fordon som drivs med biodiesel, fordonsgas, etanol och ursprungsmärkt förnybar el.

I HSBs egna hyreslägenheter fanns vid årets slut totalt 277 laddpunkter för elbilar, en ökning med 45 procent sedan 2019. Läs mer om solceller och laddpunkter för elbilar under avsnittet om Hållbara tjänster och produkter.

Klimatanpassning – en guide för bostadsrättsföreningar

HSB Riksförbund har tagit fram en guide för hur bostadsrättsföreningar kan säkra sina byggnader mot konsekvenser till följd av ett förändrat klimat. I guiden, som bostadsrättsföreningar hittar under den digitala plattformen Mitt HSB (inloggat läge), finns information om hur en bostadsrättsförening kan komma att påverkas och vägledning kring lämpliga åtgärder att vidta för byggnader, gårdar och mark utifrån fastighetens läge och förutsättningar.