HSBs bosparande fortsätter att öka

Att spara till en egen bostad och samtidigt stå i bostadskö är något som attraherar allt fler – under 2016 ökade HSBs bosparande med hela 11 procent. Målgruppen utökas nu då HSB under året inledde ett kommunikationsprojekt med inriktning på nysvenskar.

Bosparande är en grundbult i HSBs verksamhet och har så varit ända sedan starten 1923. Under det gångna året har bosparandet haft en mycket positiv utveckling både när det gäller antalet bosparare och kapitaltillväxt. Antalet bosparare ökade med drygt 11 procent under 2016 och uppgick vid årets slut till 117 059 bosparare.  Kapitalökningen i hela landet var 10 procent och det totala bosparkapitalet i HSB uppgick vid årsskiftet till drygt 3,3 miljarder kronor.

Charlotte Wiesner, Bosparutvecklare HSB Projektpartner, belyser här i korthet året som gick:

Vilka var de stora händelserna under 2016 i HSBs bosparande?

– Under året har en förstudie för nytt bosparsystem tagits fram. Vår förhoppning är att HSB i framtiden själva ska äga sitt bosparsystem. Idag ägs och förvaltas det av Swedbank. Under året har vi också haft en internkampanj för att lyfta HSBs bosparande och få alla medarbetare att förstå vilket bra bosparerbjudande vi har, säger Charlotte Wiesner, som också framhåller ett kommunikationsprojekt om bosparande med inriktning på målgruppen nysvenskar:

– Nu når vi ut med information om HSBs bosparande inte bara på svenska och engelska, utan även på arabiska, persiska, somaliska, spanska, turkiska och syrianska. Informationen finns delvis som tryckt material men även nedladdningsbart på HSBs hemsida.

– Under 2016 genomfördes också en bosparundersökning som visar på ökad nöjdhet hos våra bosparare jämfört den senaste undersökningen som gjordes 2013. Med ett sammanlagt NKI-värde för hela landet på 59, har vi dock en bit kvar innan vi kan säga att vi har nöjda bosparare. Då bör vi ha ett värde på minst 70 i NKI, säger Charlotte Wiesner.

Hur relaterar 2016 års aktiviteter till HSBs kärnvärden ETHOS och till hållbarhet?

– HSBs bosparande är mer än ett vanligt sparande eftersom våra bosparare ser sina pengar växa över tid samtidigt som det ger möjlighet till dubbla förturer, både till hyresrätter och till nybyggda bostäder över hela landet.

Kommunikationsprojektet med inriktning på nysvenskar under 2016 ger fler möjlighet att upptäcka bosparandet, det vill säga att satsa på ett långsiktigt sparande kombinerat med förtur till sitt framtida boende, framhåller Charlotte Wiesner.

– Att vi även jobbat med att utbilda och sprida information om bosparandet internt skapar engagemang. Det i sin tur gör bosparandet till ett högaktuellt ämne inom HSB. Alla är angelägna om att erbjudandet ska vara så bra som möjligt för HSBs kunder – som i detta fall är våra bosparare.

HSB äger 25 277 hyreslägenheter över hela landet (2016).

 

Statlig insättningsgaranti för HSBs bosparande

Swedbank är kontoförande bank för HSBs bosparande. Enligt beslut av Riksgälden omfattas HSB Bosparkonto och HSB Fasträntekonto av den statliga insättningsgarantin. Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp som motsvarar högst 950 000 kr. Riksgälden betalar ut ersättning inom 7 arbetsdagar från den dag banken försatts i konkurs eller Finansinspektionen beslutat att garantin ska träda in.