HSB Living Lab – en resa till framtidens boende

Från folkhemmets innovativa sopnedkast och den moderna tvättstugan till ett levande bostadslaboratorium – innovationerna löper som en röd tråd genom HSBs historia och in i framtiden. Under 2016 invigdes HSB Living Lab där boende och forskare tillsammans ska bidra med ny kunskap om framtidens hållbara boende.

HSB Living Lab är ett samverkansprojekt mellan intressenter från universitetsvärlden, staden och näringslivet. Huset ligger inne på Chalmers Tekniska Högskolas campusområde mitt i centrala Göteborg. HSB, Chalmers och Johanneberg Science Park är huvudägare och utöver dem finns långsiktiga samarbetsavtal med ytterligare ett tiotal företag eller organisationer. 

Emma Sarin, Projektchef HSB Living Lab, belyser här i korthet året som gick när det gäller innovationer i HSB: 

Vilka var de stora händelserna under 2016? 

– Under sommaren 2016 flyttade de första 33 hyresgästerna in i HSB Living Lab. Nu lever de i ett bostadslaboratorium där forskning kring morgondagens hållbara boende pågår dygnet runt. Framsteg och erfarenheter kommer succesivt att implementeras i HSBs verksamhet, säger Emma Sarin. 

– Lägenheter och gemensamhetsutrymmen är utrustade med totalt cirka 2 000 olika sensorer - allt mäts, från inomhusmiljö och elförbrukning till hur de boende beter sig i sina lägenheter. Det handlar bland annat om att undersöka nya material och tekniker som minimerar resursförbrukningen, men också om att se hur människors beteenden kan påverkas. Var går gränserna mellan det privata och det gemensamma? Vad får en person att duscha snabbt? Hur optimerar man belysning med bevarad trivsel? 

Hur relaterar HSB Living Lab till HSBs kärnvärden ETHOS och till hållbarhet? 

– I HSB Living Lab ska HSB i samverkan med noga utvalda samarbetspartners och även studenter, gästforskare och doktorander tillsammans generera ny kunskap som gör det möjligt att minska klimatavtrycket från bostadssektorn, något som i sin tur kommer att bidra till ökad hållbarhet i samhället.

Vad innebär HSBs arbete med innovationer för intressenterna? 

– Sju områden är i fokus på HSB Living Lab: arkitektur och flyttbarhet, minimerad resursanvändning, mötesplatsen och tvättstugan, material och teknik, tillgänglighet, nyproduktionsprocessen och framtidens bostadsrättsförening. Ny kunskap inom dessa områden kan få stor betydelse för framtidens hållbara boende och därmed för våra intressenter. Ett exempel är den så kallade friskluftsgarderoben som nu testas och kan innebära att kläder inte behöver tvättas lika ofta. Ett annat är Bio-Blend, ett forskningsprojekt med fokus på att öka insamlingen av biologiskt avfall som kan användas till kompost eller biogasproduktion.

Läs mer om HSB Living Lab