HSB bygger för långsiktig hållbarhet

HSBs nyproduktion präglades 2016 av ett framgångsrikt utvecklingsarbete och en stark produktionstakt av bostäder där långsiktig hållbarhet och kundnöjdhet hade högsta prioritet.

Oljekrisen 1973 och 1990-talets slopade bostadssubventioner har gjort tydliga avtryck i statistiken.

Inom HSBs nyproduktion pågår ett ständigt arbete för att ligga i framkant när det gäller att bygga hållbart och skapa det goda boendet för medlemmar och kunder. Utvecklingsarbetet inom nyproduktion stöttar de byggande bolagen HSB Projektpartner och HSB Bostad som under 2016 byggstartade 2 197 bostäder över hela landet.

HSBs målsättning att bygga energieffektiva hus hjälper oss att minska energianvändning och klimatpåverkan. På så sätt bidrar vi till en bättre ekonomi för de boende. Den beräknade energiförbrukningen i HSB Bostads hus som stod klara under 2016, låg på i genomsnitt 62 kWh/m², vilket är drygt 30 procent lägre än gällande lagkrav.

Under 2016 certifierades 15 av HSB Projektpartners projekt i Miljöbyggnad nivå silver och ett projekt verifierades, något som sker ca två år efter inflyttning. Under samma tid projekterades HSB Bostads samtliga byggstartade bostadshus enligt Miljöbyggnad nivå silver och fyra av sex färdigställda projekt blev preliminärt certifierade.

HSBs satsning på kvalitet och kundnytta ger resultat – 2016 hade HSB Bostad Sveriges mest nöjda bostadsköpare med NKI på 79 i marknadsanalysföretaget Prognoscentrets årliga mätning av nöjdhet bland bostadsutvecklarnas köpare.

Stefan Andersson, Utvecklingsansvarig Process & IT HSB Projektpartner, belyser här i korthet utvecklingsarbetet under året:

Vilka var de stora händelserna under 2016 i utvecklingsarbetet för HSBs nyproduktion?

– HSB Projektpartner har slutfört en gemensam hantering av inredning med systemstöd av en bildbank för tillval. Under året har också tre olika förstudier genomförts; för gemensam felhantering under garantitiden, för en integrerad säljprocess och sist men inte minst för fortsatt satsning på hållbarhet i nyproduktion, säger Stefan Andersson som också lyfter HSB Living Lab, som invigdes under 2016:

– Hyresgästerna flyttade in i HSB Living Lab och flera av HSBs nätverk gjorde studiebesök under året. Det är för närvarande HSBs enskilt största satsning på att hitta lösningar för det hållbara boendet.

Hur relaterar 2016 års aktiviteter till HSBs kärnvärden ETHOS och till hållbarhet?

– Samtliga projekt och förstudier syftar primärt till att minska tidsåtgång internt i HSBs nyproduktion, något som bidrar till ekonomisk hållbarhet. I arbetet med inredning och tillval har också samtliga leverantörer granskats ur bland annat ett hållbarhetsperspektiv.

Vad innebär arbetet inom HSBs nyproduktion för HSBs intressenter?

– Det är av största vikt att de nya bostäder vi producerar är hållbara över tid och kan erbjudas till fler, även medelinkomsttagare ska kunna köpa nyproduktion. När vi gör rätt, bidrar vi till hållbart nyttjande av resurser och till minskad segregation på bostadsmarknaden, säger Stefan Andersson.

– Genom satsningen HSB 100 bygger HSB Projektpartner nu prisvärda och ytsmarta lägenheter för medelinkomsttagare. Under 2016 startade HSB100-projekt i bland annat Luleå med säljstart våren 2017.

Vår plats på marknaden

HSB är Sveriges största kooperativa rikstäckande bostadsorganisation och en stark aktör på den svenska bostadsmarknaden med över 605 000 medlemmar i 29 lokala HSB-föreningar. Under 2016 stod HSB för 8 procent av alla de bostadsrättslägenheter som påbörjades i Sverige, totalt 2 027 bostäder. Till det kom 170 hyresrättslägenheter. De 2 197 bostäderna som HSB påbörjade under 2016 är belägna över hela landet – från Åhus i söder till Umeå i norr.