Samhällsdebatt för det goda boendet

HSB Riksförbund deltar aktivt i samhällsdebatten för att proaktivt och tillsammans med medlemmarna verka för det goda boendet. På agendan 2016 stod bland annat frågan om en ny social bostadspolitik och slopad skatt på solel.

HSB arbetar konsekvent för att öka bostadsbyggandet, skapa ett hållbart boende och få till stånd ett stöd till bosparande. Opinionsarbetet, som ofta sker i samarbete med andra organisationer, drivs bland annat genom seminarier, debattinlägg, bevakning av boendefrågor i EU-parlamentet och genom kontakter med regering och riksdag.

André Johansson, Presschef HSB Riksförbund, belyser här i korthet året som gick:

Vilka var de stora händelserna under 2016 i arbetet med samhällspåverkan och opinionsarbete?

– Under året deltog vi i debatter som handlade om allt från behovet av en ny social bostadspolitik till uppmaningar om att regeringen måste slopa skatten på solel. Kritiken mot solelskatten var framgångsrik och regeringen drog tillbaka solelskatten efter omfattande påverkansarbete från HSB och Solelkommissionen. Under året skrev vi närmare 50 debattartiklar i syfte att påverka politiken och driva frågor som bidrar till det goda boendet. En fråga som vi framfört i många sammanhang är behovet av ett stöd till bosparande. Det skulle göra det möjligt för fler att efterfråga ett eget boende, säger André Johansson.   

Hur relaterar 2016 års aktiviteter till HSBs kärnvärden ETHOS och till hållbarhet?

– Frågan om social bostadspolitik hänger ihop med både social och ekonomisk hållbarhet. HSB har under lång tid efterlyst en bred politisk överenskommelse om en ny social bostadspolitik och ett ökat bostadsbyggande eftersom bostadskrisen har så svåra konsekvenser. Den missgynnar en hel generation unga, begränsar tillväxten och försvårar för nyanlända och andra nya på bostadsmarknaden.

Vad innebär arbetet med samhällspåverkan och opinionsarbete för HSBs intressenter?

­– Genom att påverka politiken kan vi skapa bra förutsättningar för att tillsammans skapa det goda boendet. Utan rimliga och uppdaterade politiska ramar är det svårt att utveckla bostäder som våra medlemmar och andra medborgare vill och kan bo i.