En hållbar arbetsplats är en attraktiv arbetsplats

Vi vill att HSB ska vara en attraktiv arbetsgivare som också speglar samhällets mångfald. HSB ska vara en utvecklande, inkluderande och trygg arbetsplats.

Medarbetarnas engagemang och ambitioner driver HSB framåt. För att skapa de bästa förutsättningarna för våra medarbetare vill vi att de ska ha en trygg arbetsmiljö där medarbetarna trivs och mår bra. Vi arbetar kontinuerligt och målmedvetet med ledarskap, säkerhet, jämställdhet och mångfald. Det handlar bland annat om att bygga en organisation som speglar befolkningen i stort och att minska risken för arbetsplatsolyckor och stressrelaterad ohälsa.

Mål_Utfall_2018_Medarbetare.png

Mer information

Nöjda medarbetare

För att följa upp hur HSBs medarbetare upplever sin arbetssituation genomförs årliga medarbetarundersökningar. Under 2018 gjordes en gemensam undersökning där samtliga HSB-föreningar och nationella bolag erbjöds delta. Totalt deltog 13 HSB-föreningar och 5 nationella bolag (ca 30% av medarbetarna inom HSB). Totalt NMI-index (nöjd medarbetarindex) var 66. Totalt MMI-index (motiverad medarbetarindex) var 68 och ledarskapsindex var 72. Eftersom det inte är samma HSB-föreningar som utgör grund för resultatet i år jämfört med tidigare år är det svårt att dra några slutsatser kring utvecklingen.

Arbetsmiljö och säkerhet

För att minska risker för arbetsplatsolyckor vid nybyggnation har HSB förbättrat systematiken i arbetsmiljöarbetet avsevärt senaste åren och ställer krav på god arbetsmiljö i våra entreprenadavtal (både delade och totalentreprenader). Uppföljning görs på byggmöten. Krav ställs även inom renovering, men det finns ingen gemensam hantering eller uppföljning.

Under 2018 har tidigare års satsning på en god och trygg arbetsmiljö vid nyproduktion fortsatt. En omfattande riskinventering hos HSB Bostad har resulterat i en handlingsplan för en ännu bättre arbetsmiljö under kommande år. Ett arbetsmiljöverktyg har införts för att rapportera riskobservationer och tillbud på ett effektivare sätt och därmed ge ett bättre uppföljningsunderlag. Inom nyproduktion har vi även implementerat riktlinjer för ensamarbete, hot och våld under året.

För att minimera negativ stress och sjukskrivningar är ett proaktivt arbete inom hälsa och friskvård en viktig fråga. Löpande uppföljning kring hälsa och friskvård sker via systematiskt arbetsmiljöarbete hos respektive HSB-förening och bolag, genom bland annat introduktion vid nyanställningar, skyddsronder, medarbetarundersökningar, medarbetarsamtal, och uppföljning av nyckeltal.

Mångfald och jämställdhet

Vi på HSB tror på mångfald, därför är vårt mål att år 2023 ha samma andel utlandsfödda som samhället i stort. Mångfald är ett av HSBs gemensamma prioriterade områden i HSBs kompass. I dag hanteras mångfalds- och jämställdhetsfrågor främst hos respektive HSB-förening och bolag.

Könsfördelningen bland HSBs 3448 medarbetare* var 58 (58) procent män och 42 (42) procent kvinnor under 2018. I ledningsgrupperna för HSBs föreningar och bolag var 52 (52) procent män och 48 (48) procent kvinnor. 8 av 33 (6 av 33) vd:ar var kvinnor. I styrelserna för HSBs föreningar och bolag var 59 (62) procent män och 41 (38) procent kvinnor. 13 av 32 (10 av 33) ordförande var kvinnor.

HR18_grafer_webb_08_kön_ålder_Fördelning.png

Omfattar samtliga regionala HSB-föreningar och bolag.

Årliga lönekartläggningar för att säkerställa rättvisa löner och ersättningar genomförs hos respektive HSB-förening och bolag.

För att HSB ska spegla samhällets mångfald rapporterar hela HSB från 2018 antal medarbetare och förtroendevalda med utländsk bakgrund i ledning, styrelse och bland medarbetare. Utländsk bakgrund är definierat som utrikes född och/eller inrikes född med två utrikes födda föräldrar och rapporteringen sker enligt Statistiska Centralbyråns metod för statistik över utländsk/svensk bakgrund. 29 av 32 HSB-föreningar och bolag har rapporterat. Totalt har 16 procent av medarbetare, 5 procent i ledning och 4 procent styrelse utländsk bakgrund. Det kan jämföras med andelen folkbokförda mellan 20-64 år i Sverige med utländsk bakgrund, som enligt SCB var 28,4 procent under 2018 (andelen utrikes födda var 24,2 procent).

HR18_grafer_webb_09_Medarb_Utländsk_bakgrund.pngHR18_grafer_webb_10_Ledn_styr_Utländsk_bakgrund.png

Cirkeldiagrammen är baserade på samtliga nationella bolag och 24 av 27 HSB-föreningar. Samtliga anställda på nationella bolag och HSB-föreningar och deras dotterbolag omfattas av kollektivavtal.

Uppförandekod för medarbetare

Under 2017 antog HSBs förbundsstyrelse en gemensam uppförandekod för medarbetare, som ger stöd för agerande när vi företräder HSB och våra medlemmar ur ett affärsetiskt perspektiv, exempelvis vad som är en tillbörlig och otillbörlig förmån och hur vi ska främja och värna marknadens intresse av effektiv och sund konkurrens på lika villkor. 19 av 31 HSB-föreningar och bolag har antagit den gemensamma uppförandekoden. 7 HSB-föreningar har en egen uppförandekod. Alla medarbetare ska följa uppförandekoden och blir informerade om den vid anställningsstart.

Under hösten 2018 har vi arbetat med att ta fram en e-learning utbildning i uppförandekoden för alla anställda, förtroendevalda och konsulter. Utbildningen som lanseras i början av 2019 kommer att ge alla en gemensam grund och trygghet i sitt agerande när vi företräder HSB och våra medlemmar i affärsrelaterade situationer. Innehåller i utbildningen är även framtagen i samverkan med Institutet Mot Mutor (IMM).

Under 2018 har även en visselblåsarfunktion införts på HSB. Med utgångspunkt i HSBs grundläggande värderingar ligger det i HSBs intresse att verksamhetsskadliga företeelser kommer fram i ljuset och kan hanteras. Sådana företeelser är inte förenliga med vad HSB står för då vår målsättning är att driva verksamheten på ett långsiktigt hållbart och ansvarfullt sätt.

* Antal anställda är beräknat utifrån ”Bokföringsnämndens allmänna råd” (BFNAR2006:11).