Positiv kraft för våra medlemmar och samhället i stort

Med ambitionen att påverka hela samhället i en positiv riktning vill vi bidra till bättre förutsättningar och villkor för boendet och de boende.

Ända sedan starten har HSB varit med och tagit ansvar för samhällsutvecklingen. Det ingår i vårt uppdrag att tillsammans med medlemmarna skapa det goda boendet. En del i det arbetet är att påverka villkoren för boendet genom att ge vår syn på politiska förslag och driva frågor som är viktiga för våra medlemmar och bostadsmarknaden i stort. 

Det handlar bland annat om att öka byggandet, förbättra möjligheterna att bospara, minska bostädernas klimatpåverkan och utveckla framtidens hållbara boende. Det handlar också om vårt engagemang i det lokala samhället, att spegla samhällets mångfald och att bidra till att skapa trygghet.

Mål_Utfall_2018_Viktig_samhällsaktör_1.pngMål_Utfall_2018_Viktig_samhällsaktör_2.png

Resultatet avseende utrikes födda (födda utomlands och/eller med båda föräldrarna födda utomlands) är baserat på 24 av 27 HSB-föreningar och 5 av 5 nationella bolag. Enligt SCB var andelen utrikes födda i åldern 20-64 år, folkbokförda i Sverige per 31 december 2018, 24,2 procent.

Under avsnittet medarbetare kan man läsa mer om utfallet på mångfald och jämställdhet. 

Utöver de gemensamma målen rekommenderas HSB-föreningarna och bolagen att arbeta med målen:

  • Alla nyproduktionsprojekt har en social klausul 2023
  • Alla investeringar sker utifrån ansvarsfulla principer 2023


Goda exempel inom våra fyra fokusområden för hållbarhet presenteras här.

Mer information

Högt anseende som samhällsaktör

För att mäta vårt mål om att ha ett högt anseende som en samhällsaktör har vi ställt frågan i vår intressentdialog. 2018 var det samlade betyget hos medlemmar, kunder och medarbetare 3,9 av 5 på frågan om HSB anses vara en ansvarsfull organisation. På frågan ”Vem har det bästa anseendet i boendebranschen?” nämner intressenterna HSB som aktören med bästa anseende i boendebranschen.

Det goda boendet - tillgängligt för alla

I HSB vill vi att alla ska få bo bra. Därför erbjuder vi många olika typer av bostäder, som passar en variation av människor, i hela landet. Många, särskilt yngre, har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. De senaste årens bolånetak och amorteringskrav har, tillsammans med stigande bostadspriser och höga byggkostnader och markpriser, gjort att tröskeln till bostadsmarknaden har höjts. Detta trots att de allra flesta har fått mer pengar i plånboken. 

Genom HSBs bosparande* erbjuder vi ett unikt, tryggt och långsiktigt sparande som dessutom ökar möjligheten att komma in på bostadsmarknaden. HSBs bosparande ger möjlighet till dubbla förturer – dels till nyproduktionen, dels till HSBs utbud av hyreslägenheter. Under 2018 anslöt sig 8 324 personer till HSBs bosparande som vid årets slut nådde upp till 137 580 (129 256) bosparare, och 1 609 (1 614) bosparare tilldelades en hyreslägenhet hos HSB. Hur många bosparare som har köpt och nyttjat sin förtur har varierat mycket från projekt till projekt. Läs mer om HSBs bosparande.

HR18_grafer_webb_06_Nyprod_Bosparare.png

HR18_grafer_webb_07_Prodstartade_Bostäder.png

Påverkansarbete

HSB vill öka bostadsbyggandet, skapa ett hållbart boende och få igång stöd till bosparande. Påverkansarbetet sker bland annat genom seminarier, debattinlägg, svar på remisser, medverkan i samverkansgrupper, bevakning av boendefrågor i EU-parlamentet och kontakter med myndigheter, regering och riksdag. Det gäller att upprätta en dialog med alla olika intressenter och förse dem med saklig information i en rad frågor.

Under 2018 fick HSB Riksförbund drygt 80 debattartiklar publicerade, inom ämnen som bättre fungerande bostadspolitik, förbättrade villkor för bostadsrättsföreningar med tomträtt och bättre förutsättningar för solel. Vi släppte rapporter som fick stor uppmärksamhet i både riks- och lokalmedier, bland annat rapporten Spara eller slösa med sammanlagt över 60 artiklar. Under 2018 släppte Nils Holgersson-gruppen tre rapporter som fick sedvanligt omfattande genomslag.

HSB svarade på drygt 30 remisser från regering och myndigheter inom allt från svarthandel på hyresmarknaden, Boverkets byggregler, fastighetsnära insamling av förpackningar och energieffektivisering till klimatpåverkan från byggande.

Här följer ett urval av frågor som vi har arbetat med under året. HSB har;

  • fortsatt driva frågan om mer lättbegripliga årsredovisningar för bostadsrättsföreningar i och med vårt arbete med bostadsrättskollen
  • som aktör i Solelkommissionen har vi förbättrat förutsättningarna för solel i bostadsrättsföreningar
  • tillsammans med Nils Holgersson-gruppen fortsatt driva frågan om orimligt höga elnätspriser och fått gehör då regeringen beslutat om stramare intäktsramar för elbolagen.
  • drivit frågan om behovet av ny social bostadspolitik så att fler människor ska kunna hitta ett eget hem, bland annat genom att visa på behovet av ett statligt stöd till bosparande.
  • drivit frågan om vikten av bättre fungerande regler för bostadsrättsföreningar med tomträtt.

Under 2019 fortsätter arbetet för att påverka beslutsfattare för att göra sparformen mer gynnad. Ett ökat bosparande är inte bara bra för de som sparar, det tillför även stor samhällsnytta och bidrar till minskade risker för det finansiella systemet.

Lokalt och regionalt påverkansarbete

Genom en lokal närvaro över hela landet är HSB starka på lokalt engagemang och påverkansarbete. Det finns många bra initiativ som bidrar till både medlems- och samhällsnytta under 2018.

Här är några exempel:

  • #Metoo seminarie i Almedalen som drog mycket folk och fick bra spridning i en för oss oerhört viktig fråga att gå i bräschen för
  • Vi driver frågan kring tomträttsavgälderna för våra medlemmar
  • LikaOlika satsning i skolor
  • Bostadspolitiska debatter
  • Trygghet i Sigtuna kommun
  • Bostadsrättskollen- ekonomiska nyckeltal för bostadsrättsföreningar
  • Utveckling av stadsdelar i samarbete med kommuner och andra aktörer.
  • Diskussion och dialog om differentierad prissättning av mark med hänsyn till ekonomisk tillgänglighet
  • Stadsbyggnadsforumet i Linköping

Medlemskap och samarbeten för det goda boendet

HSB deltar aktivt i samarbeten som främjar och utvecklar det goda boendet för våra medlemmar. Fokus ligger på frågor som rör klimat, energi och byggande. Genom medlemskap, styrelseengagemang och expertkompetens i ömsesidigt samarbete med företag och organisationer som delar våra ambitioner, söker vi den bästa vägen framåt – tillsammans hittar vi konkreta och hållbara lösningar på olika utmaningar. 

Under 2018 har vi engagerat oss i en lång rad organisationer. Vårt engagemang riktar sig både till nationella organisationer, såsom Sweden Green Building Council, IQ Samhällsbyggnad, Byggherrarna, Solelkommissionen, Svensk Solenergi och Byggvarubedömningen, liksom till internationella organisationer, såsom Housing Europe, Cooperative Housing International och NBO (nordiska kooperativa och allmännyttiga bostadsorganisationer).

Inom ramen för vårt arbete med Housing Europe, intresseorganisationen för europeiska kooperativa och allmännyttiga bostadsorganisationer, har vi under 2018 bland annat arbetat med EUs direktiv för energieffektivisering och direktivet för energiprestanda i byggnader. Vi har till exempel säkerställt att lagstiftningen på EU-nivå är anpassad för svenska förhållanden vad gäller byggande och vårt energisystem. Och inom ramen för NBO har arbetet med harmoniserade nordiska byggregler fortsatt, glädjande under året var att de nordiska bostadsministrarna i maj 2018 antog en deklaration och gav Nordiska ministerrådet i uppdrag att arbeta med just detta.

HSB är medlem i ICA, International Co-operative Alliance, som är en global röst för kooperationen och en arena för kunskapsutbyte, diskussion samt opinions- och påverkansarbete för de kooperativa idéerna. Under året har ICA bland annat diskuterat med FN och G20-länderna hur kooperationen kan vara en viktig nyckelspelare när det gäller att bidra till de globala hållbarhetsmålen.

HSB stöder på flera olika sätt biståndsorganisationen We Effects arbete. We Effect arbetar i 25 länder i fyra världsdelar och fokuserar på hjälp till självhjälp och framväxten av kooperativa bostäder. På så vis kan fler få ett värdigt boende. Under 2018 samlade vi in 3 298 548 kronor till We Effect. 

Systematiskt socialt ansvarstagande

Inom HSB har 8 av 27 HSB-föreningar ett systematiskt arbete med socialt ansvarstagande. Det innebär bland annat att ha en uppförandekod för medarbetare, utbildning i uppförandekoden för medarbetare och styrelsemedlemmar samt att ha en policy och handlingsplan för arbetsmiljö, icke-diskriminering och jämställdhet, samt ansvariga inom dessa viktiga områden för ansvarsfullt företagande.HR18_graf_socialt_ansvar.jpg

*Swedbank är kontoförande bank för HSBs bosparande. Enligt beslut av Riksgälden omfattas HSB Bosparkonto och HSB Fasträntekonto av den statliga insättningsgarantin. Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp som motsvarar högst 950 000 kr. Riksgälden betalar ut ersättning inom 7 arbetsdagar från den dag banken försatts i konkurs eller Finansinspektionen beslutat att garantin ska träda in. Swedbank är kontoförande bank för HSB Bosparkonto och HSB Fasträntekonto. För ytterligare information om den statliga insättningsgarantin, se Riksgäldens hemsida: www.insattningsgarantin.se