Bostadssektorn är en nyckelspelare för en hållbar framtid

Coronakrisen kommer att påverka världsekonomin och den svenska ekonomin under lång tid framöver. Än så länge är det svårt att bedöma hur stora konsekvenserna kommer att bli. Att såväl byggandet som bostadspriserna kommer att påverkas står klart, frågan är hur mycket och under hur lång tid. Vi ser även andra händelser och initiativ i vår omvärld som ger avtryck på HSBs hållbarhetsarbete.

FN:s globala mål för hållbar utveckling

2015 antog FN:s medlemsländer Agenda 2030 som innefattar 17 globala mål för hållbar utveckling. Det är den mest ambitiösa agendan som världens ledare någonsin antagit och syftar till att avskaffa extrem fattigdom, minska ojämlikheter och orättvisor, lösa klimatkrisen samt främja fred och rättvisa.

Allt fler företag och organisationer inom bostadsbranschen ser behov och värde av att länka sitt hållbarhetsarbete till de globala målen. Vi på HSB har sedan flera år tillbaka bidragit till en hållbar utveckling med fokus på de mål som är mest relevanta för vår verksamhet och där vi tillsammans med våra medlemmar, kunder och leverantörer kan göra mest positiv skillnad. I egenskap av bostadsaktör innebär det att vi riktar in våra hållbarhetsinsatser mer specifikt till åtta av de globala utvecklingsmålen.

05-jamstalldhet.png07-hallbar-energi-for-alla.png08-anstandiga-arbetsvillkor-och-ekonomisk-tillvaxt.png09-hallbar-industri-innovationer-och-infrastruktur.png10-minskad-ojamnlikhet.png11-hallbara-stader-och-samhallen.png12-hallbar-konsumtion-och-produktion.png13-bekampa-klimatforandringarna.png

Europa ska bli första klimatneutrala världsdelen

EU har liksom FN en ambitiös agenda för hållbar utveckling, med ambitionen att bli världens första klimatneutrala världsdel till 2050. För att uppnå detta lade EU-kommissionen i slutet av 2019 fram en europeisk grön giv, ett långtgående åtgärdspaket som ska bidra till att allmänheten och näringslivet i EU kan dra nytta av en hållbar grön omställning. Initiativet omfattar en färdplan och åtgärder inom en rad olika områden.

När det gäller bygg- och bostadssektorn innefattar EUs gröna giv en plan för energieffektivisering för renoveringar, och en strategi för hållbar bebyggelse inklusive en uppdatering av byggproduktförordningen med fokus på cirkularitet, skarpare krav på byggavfall, digitala loggböcker med mera. HSB har under en längre tid arbetat för att byggproduktförordningen ska uppdateras med mer information om produkterna och även deras klimatpåverkan, för att på så sätt möjliggöra för byggbranschen att kunna bidra till Parisavtalet och minska utsläppen av växthusgaser.

Miljökvalitetsmål ska få bukt med Sveriges miljöproblem

På nationell nivå har Sveriges riksdag slagit fast 16 miljökvalitetsmål som syftar till att komma tillrätta med Sveriges aktuella miljöproblem. Målen, som utgör riktmärken för det svenska miljöarbetet, är definierade utifrån generationsmål, miljökvalitetsmål och etappmål. Det övergripande målet är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora mijlöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem utanför Sveriges gränser.

HSBs verksamhet har en tydlig koppling till i huvudsak tre av de svenska miljökvalitetsmålen: God bebyggd miljö, Begränsad klimatpåverkan och Giftfri miljö.

Miljöpåverkan i byggprocessen en utmaning

Bostadssektorn, från byggprocessen till de boendes livsstil, står för en betydande miljöpåverkan. Fastigheter och bostäder står för cirka 35 procent av den totala energianvändningen och nära 40 procent av samhällets materialanvändning. Byggsektorn bidrar även till samhällets näst största avfallskategori: bygg- och rivningsavfall. I tillägg släpper byggsektorn ut cirka tio miljoner ton koldioxid varje år, ungefär lika mycket som Sveriges samtliga personbilar.

Hållbarhetsinsatserna inom bygg- och fastighetsbranschen har ökat betydligt under senare år. Många av branschaktörerna ligger långt fram i sitt hållbarhetsarbete, men det finns fortsatt mycket att göra. Trycket från konsumenterna på ett klimatsmart bostadsbyggande ökar. 

Aktuella hållbarhetsinitiativ inom branschen är ny lagstiftning för att deklarera klimatpåverkan för nybyggda hus och skärpt lagstiftning kring avfallshantering. Branschen har även antagit färdplaner för en fossilfri och klimatneutral bygg- och uppvärmningssektor. Hållbarhetsarbetet inom branschen förutsätter nya arbetssätt, en ökad samverkan och nya materialval.

Bostadsbrist och en stängd bostadsmarknad

I Sverige råder obalans på bostadsmarknaden med ett stort utbud av nyproduktion på vissa orter, samtidigt som det råder bostadsbrist på många andra håll i landet.  Den aktuella bostadsbristen innebär höga barriärer för många, inte minst unga som behöver ett eget boende. Många länder i Europa har olika stöd för att underlätta möjligheterna för grupper som står långt ifrån bostadsmarknaden att få en bostad. HSB är pådrivande i debatten för att Sveriges ska införa liknande stöd. Till exempel har vi kunnat påvisa att möjligheten till ett statligt startlån för unga förstagångsköpare skulle minska tiden det tar att spara ihop till ett första boende från drygt tio till knappt tre år. I Sverige ser vi också framtida utmaningar med en åldrande befolkning och hur vi möter bostadsbehoven för denna grupp.

Till sist vill vi också nämna digitaliseringen i samhället – en megatrend som bostadsbranschen måste anpassa sig till. Bostadsbranschen har traditionellt fått kritik för en låg digitaliseringsgrad och även om omställningen kortsiktigt kan vara utmanande kommer en ökad digitalisering sannolikt att innebära stora effektivitetsvinster i form av tid, pengar och kvalitet för såväl nyproduktion som förvaltning.

Läs mer om hur vi arbetar strategiskt och målinriktat med vårt hållbarhetsarbete och vad vi har åstadkommit under 2019.